Tak upieczone ziemniaczki są przepyszne! I przy tym proste w przygotowaniu.
Potrzebujemy: niewielkich ziemniaków, masła, koperku, soli, pieprzu, oleju.
Wykonanie: ziemniaki dokładnie myjemy i w skórkach gotujemy w całości na półmiękko. Odcedzamy. Jak trochę przestygną łyżeczką do herbaty wydrążamy, który wypełniamy masłem utartym z siekanym koperkiem, sola i pieprzem. Można też po prostu naciąć jeden bok na krzyż i wypełnić masłem z przyprawami, ale wtedy sporo go wypłynie. Z drugiej strony, masło osiądzie na skórce, więc… nie ma tego złego ;) Na blachę do piekarnika wysmarowaną olejem wykładamy ziemniaki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (200 stopni) do pełnej miękkości i chrupiącej skórki.
Sposób podania: można jeść same, ale świetnie smakują z gęstym jogurtem, kwaśnym mlekiem i / lub sadzonym jajkiem.
Wybrana opinia na temat przepisu: „Nie potrafię odpowiednio wyrazić, jak bardzo zmieniło się moje życie po tym, jak odkryłem ten przepis. Rymy układają się mej głowie same, nie piję już wina w bramie. Mam teraz flow jak Jon Snow, elektryczna hulajnogę i czuję się bogiem” /Kryspin J., mało znany raper z Wielkopolski/