Ziemniaki z piekarnika. Prosta kuchnia wg Street Food Polska - Street Food Polska
close

Ziemniaki z piekarnika. Prosta kuchnia wg Street Food Polska

0udostępnień

Tak upieczone ziemniaczki są przepyszne! I przy tym proste w przygotowaniu.

Potrzebujemy: niewielkich ziemniaków, masła, koperku, soli, pieprzu, oleju.

Wykonanie: ziemniaki dokładnie myjemy i w skórkach gotujemy w całości na półmiękko. Odcedzamy. Jak trochę przestygną łyżeczką do herbaty wydrążamy, który wypełniamy masłem utartym z siekanym koperkiem, sola i pieprzem. Można też po prostu naciąć jeden bok na krzyż i wypełnić masłem z przyprawami, ale wtedy sporo go wypłynie. Z drugiej strony, masło osiądzie na skórce, więc… nie ma tego złego ;) Na blachę do piekarnika wysmarowaną olejem wykładamy ziemniaki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (200 stopni) do pełnej miękkości i chrupiącej skórki.

Sposób podania: można jeść same, ale świetnie smakują z gęstym jogurtem, kwaśnym mlekiem i / lub sadzonym jajkiem.

Wybrana opinia na temat przepisu: „Nie potrafię odpowiednio wyrazić, jak bardzo zmieniło się moje życie po tym, jak odkryłem ten przepis. Rymy układają się mej głowie same, nie piję już wina w bramie. Mam teraz flow jak Jon Snow, elektryczna hulajnogę i czuję się bogiem” /Kryspin J., mało znany raper z Wielkopolski/

Pomazanky. Prosta kuchnia wg Street Food Polska.

Fasolka po bretońsku. Prosta kuchnia wg Street Food Polska.

Dodaj komentarz