Do Bytomia przyjechaliśmy dzień przed SFP Festivalem. Nie byłbym sobą, gdybym nie skorzystał z okazji i nie zjadł swojej ukochanej rolady z gumiklyjzami.
Znając już Cafe Horst, zastanawiałem nie, czy znajdę w Bytomiu miejsce, gdzie kuchnię śląska serwują na podobnym poziomie. Z pomocą przyszli mi przyjaciele z Centralnego Biura Smaku polecając lokal Restauracja Villa Vienna.
Było ciepło, więc zasiedliśmy przy stolikach na zewnątrz. Do picia wzięliśmy Rozgrzewającą Herbatę Villa Vienna z pomarańczą, goździkami i cynamonem (13 zł) oraz Książęce Weizen (10 zł).
Po krótkim przestudiowaniu karty zdecydowaliśmy się na klasyczną roladę wołową (200 g) z kluskami i modrą kapustą i wiener schnitzla z ziemniakami w occie. Na deser zamówiliśmy Kaiserschmarrn i pierogi z krupniokiem.
Rolada wołowa idealna. Kruche, soczyste mięso, nadzienie ze słoninki i ogórka, kapitalny sos pieczeniowy, który idealnie pasował do doskonałych, sprężystych klusek. Do tego modra kapustą doprawiona w punkt. Przepyszna klasyka, zdecydowanie warta tych 45 zł.
Jeżeli lubicie cielęcinę, to koniecznie zamówicie Wiener Schnitzel XXL (48 zł). Delikatne, soczyste mięso, kapitalnie doprawione, w chrupiącej panierce – to był na pewno jeden z najlepszych sznyclów, jakie jadłem. Można go wziąć w zestawie np. z frytkami, ale obowiązkowo zamówcie do niego ziemniaki w zalewie octowej! Są po prostu obłędne! W skład zestawu wchodzi jeszcze sałatka. Sznycel występuje też w wersji mniejszej (kosztuje wtedy 33 zł).
Pora na deser. Jak wspominałem wyżej, zamówiłem pierogi z krupniokiem (24 zł), bo kto powiedział, że deser musi być na słodko? Sześc sztuk dużych pierogów, podsmażonych i okraszonych boczkiem kryje w sobie fantastyczne nadzienie z dobrze doprawionej kaszanki z cebulką. Takie proste, a takie pyszne!
Na słodko wzięliśmy Kaisermarrn (19 zł), czyli kapitalny, bardzo puchaty omlet podany z cukrem pudrem i świetnymi karmelizowanymi śliwkami. Dodatek świeżych fig przyjęliśmy z radością. Świetny deser, na który chce się wracać.
Na koniec jeszcze poczęstowano nas kieliszeczkiem wiśniówki na trawienie. Miły gest, tym bardziej, że wiśniówka mocna i aromatyczna.
Podsumowując: Restauracja Villa Vienna to doskonałe miejsce, żeby zjeść coś pysznego. Zarówno kuchnia polska i śląska, jak i dania kuchni austriackiej były świetne. Z przyjemnością tam wrócę podczas kolejnej wizyty w Bytomiu. Piękne wnętrza, świetna kuchnia, doskonała i bardzo miła obsługa. Polecam serdecznie.
Restauracja Villa Vienna – Wrocławska 62, 41-902 Bytom
WWW – https://villavienna.pl
Menu – https://villavienna.pl/menu/
Facebook – https://www.facebook.com/villaviennabytom