Brakuje Wam food trucków? Zjedlibyście coś dobrego? Siedzicie w domach i nudzicie się jak mopsy? Więc mam coś dla Was. Nowy cykl, w którym będziemy zamieszczać przepisy na dania, które znacie z food trucków. Dziś dwa przepisy od znanego Wam pewnie dobrze Pot Spot Food Truck. Smacznego!
Gulasz wołowy:
Mięso pokroić na małe kawałki (około 1,5 cm) lub w paski.
W kostkę pokroić marchewkę, seler naciowy, łodygi natki pietruszki, pietruszkę. Paprykę i chilli pokroić w paski, cebulę w pióra. Czosnek drobno posiekać.
Na mocno rozgrzaną patelnię (najlepiej o grubym dnie) wlać odrobinę oliwy lub oleju. Smażyć mięso partiami, tak by miało ładny brązowy kolor.
W dużym garnku rozgrzać olej wrzucić wszystkie warzywa. Mieszać od czasu do czasu, dusić około 10 minut. Wrzucić wszystkie przyprawy poza solą. Zamieszać i dusić do miękkości.
Dorzucić do warzyw przesmażone mięso. Patelnię po smażeniu mięsa zalać szklanką wody, zeskrobać z niej kawałki przysmażonego mięsa i wlać do garnka. Dolać tyle wody, by prawie całkowicie przykryła mięso. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.
5. Po godzinie doprawić solą do smaku. Dodać pomidory z puszki. Dusić gulasz przez kolejne 30-60 minut aż mięso skruszeje, a sos częściowo odparuje.
Doprawić solą i pieprzem. Dodać chilli. Podawać z kaszą gryczaną, chilli, pietruszką i kwaśną śmietaną.
– 1,5 kg goleni wołowej (może być też pręga czy udziec)
– 1,2 l krojonych pomidorów (trzy puszki po 400 ml)
– 3 papryki (czerwona, zielona i żółta)
– 3 większe marchewki
– 2 nieduże pietruszki
– 3 średniej wielkości cebule
– 3 duże ząbki czosnku
– ˝ pęczka selera naciowego
– 1 pęczek natki pietruszki
Przyprawy:
– 3 łyżki papryki w proszku
– 2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
– 1 łyżeczka mielonego kminku
– 5 liści laurowych
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 1 duża gałązka świeżego rozmarynu
– 1 duża gałązka tymianku
– 1 papryczka chilli (lub pieprz cayenne w proszku)
– sól, pieprz
Curry z dyni
Składniki :
– dynia hokkaido
– 3 cebule
– 1,5 kg piersi lub udek z kurczaka
– 2 łyżki zielonej pasty curry
– dwie puszki 400 ml mleczka kokosowego
– dwa ząbki czosnku
– pęczek kolendry (łodyżki do podsmażenia, listki do dekoracji)
– sól
– palec imbiru
– pieprz
– olej lub olej kokosowy
– limonka
Przygotowanie:
Kurczaka opłukać, dokładnie osuszyć i oczyścić z kostek i błonek. Pokroić w kostkę i obtoczyć w soli, pieprzu i łyżce curry. Kurczaka przez półtorej godziny marynować w lodówce pod przykryciem. Następnie kurczaka podsmażyć na patelni.
Z dyni, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w małą kostkę.
W dużym garnku podgrzać olej kokosowy lub zwykły. Podsmażyć cebulę, czosnek, łodyżki kolendry i imbiru. Dodać pozostałą pastę curry i dynię. Dolać mleczko kokosowe i dwie puszki wody. Gotować aż dynia zmięknie następnie zmiksować na krem. Na koniec dodać do kremu kurczaka zetrzeć skórkę i doprawić sokiem z limonki. Dosolić. Jeśli będzie za mało pikantne dodać więcej pasty curry. Podawać z ryżem lub kuskusem na wierzch posypać kolendrą i chilli.
Przepisy i zdjęcia – Pot Spot Food Truck – https://www.facebook.com/potspotfood/
Pot Spot Food Truck – ! Krążą legendy, że wszystko, co da się przygotować w garnku, znajdziesz właśnie u nas !