Przepisy na czas zarazy. Część 1 – eintopfy od Pot Spot Food Truck - Street Food Polska
close

Przepisy na czas zarazy. Część 1 – eintopfy od Pot Spot Food Truck

0udostępnień

Brakuje Wam food trucków? Zjedlibyście coś dobrego? Siedzicie w domach i nudzicie się jak mopsy? Więc mam coś dla Was. Nowy cykl, w którym będziemy zamieszczać przepisy na dania, które znacie z food trucków. Dziś dwa przepisy od znanego Wam pewnie dobrze Pot Spot Food Truck. Smacznego!

Gulasz wołowy:

Mięso pokroić na małe kawałki (około 1,5 cm) lub w paski. 

W kostkę pokroić marchewkę, seler naciowy, łodygi natki pietruszki, pietruszkę. Paprykę i chilli pokroić w paski, cebulę w pióra. Czosnek drobno posiekać.

Na mocno rozgrzaną patelnię (najlepiej o grubym dnie) wlać odrobinę oliwy lub oleju. Smażyć mięso partiami, tak by miało ładny brązowy kolor.

W dużym garnku rozgrzać olej wrzucić wszystkie warzywa. Mieszać od czasu do czasu, dusić około 10 minut. Wrzucić wszystkie przyprawy poza solą. Zamieszać i dusić do miękkości.

Dorzucić do warzyw przesmażone mięso. Patelnię po smażeniu mięsa zalać szklanką wody, zeskrobać z niej kawałki przysmażonego mięsa i wlać do garnka. Dolać tyle wody, by prawie całkowicie przykryła mięso. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.

5. Po godzinie doprawić solą do smaku. Dodać pomidory z puszki. Dusić gulasz przez kolejne 30-60 minut aż mięso skruszeje, a sos częściowo odparuje.

Doprawić solą i pieprzem. Dodać chilli. Podawać z kaszą gryczaną, chilli, pietruszką i kwaśną śmietaną.

– 1,5 kg goleni wołowej (może być też pręga czy udziec)

– 1,2 l krojonych pomidorów (trzy puszki po 400 ml)

– 3 papryki (czerwona, zielona i żółta)

– 3 większe marchewki

– 2 nieduże pietruszki

– 3 średniej wielkości cebule

– 3 duże ząbki czosnku

– ˝ pęczka selera naciowego

– 1 pęczek natki pietruszki

Przyprawy:

– 3 łyżki papryki w proszku

– 2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku

– 1 łyżeczka mielonego kminku

– 5 liści laurowych

– 5 ziaren ziela angielskiego

– 1 duża gałązka świeżego rozmarynu

– 1 duża gałązka tymianku

– 1 papryczka chilli (lub pieprz cayenne w proszku)

– sól, pieprz

Curry z dyni 

Składniki : 

– dynia hokkaido 

– 3 cebule

– 1,5 kg piersi lub udek z kurczaka 

– 2 łyżki zielonej pasty curry 

– dwie puszki 400 ml mleczka kokosowego 

– dwa ząbki czosnku 

– pęczek kolendry (łodyżki do podsmażenia, listki do dekoracji)

– sól 

– palec imbiru 

– pieprz

– olej lub olej kokosowy

– limonka 

Przygotowanie: 

Kurczaka opłukać, dokładnie osuszyć i oczyścić z kostek i błonek. Pokroić w kostkę i obtoczyć w soli, pieprzu i łyżce curry. Kurczaka przez półtorej godziny marynować w lodówce pod przykryciem. Następnie kurczaka podsmażyć na patelni.

dyni, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w małą kostkę.

W dużym garnku podgrzać olej kokosowy lub zwykły. Podsmażyć cebulę, czosnek, łodyżki kolendry i imbiru. Dodać pozostałą pastę curry i dynię. Dolać mleczko kokosowe i dwie puszki wody. Gotować aż dynia zmięknie następnie zmiksować na krem. Na koniec dodać do kremu kurczaka zetrzeć skórkę i doprawić sokiem z limonki. Dosolić. Jeśli będzie za mało pikantne dodać więcej pasty curry. Podawać z ryżem lub kuskusem na wierzch posypać kolendrą i chilli.

Przepisy i zdjęcia – Pot Spot Food Truck – https://www.facebook.com/potspotfood/

Pot Spot Food Truck – ! Krążą legendy, że wszystko, co da się przygotować w garnku, znajdziesz właśnie u nas !

Fast foodowych wspomnień czar, czyli szukamy smaków młodości. Część 3

FAST FOODOWYCH WSPOMNIEŃ CZAR, CZYLI SZUKAMY SMAKÓW MŁODOŚCI. CZĘŚĆ 4

Dodaj komentarz