Dobra Azja z food trucków. Część 1 – Centralne Biuro Smaku. - Street Food Polska
close
Dobra Azja z food trucków. Część 1 – Centralne Biuro Smaku.

Dobra Azja z food trucków. Część 1 – Centralne Biuro Smaku.

0udostępnień

Sezon zlotów food trucków w tym roku zaczął się dużo później niż powinien. Sporo food trucków przestało jeździć, obstawiając stałe miejscówki, sporo zostało sprzedanych. Na szczęście przyroda nie znosi próżni i pojawiło się także kilka nowych, bardzo ciekawych trucków. Ponieważ zasadą na naszych zlotach jest różnorodność, a food trucki zapraszamy sami dzwoniąc, a nie dając ogłoszenia, zanim kogoś zaprosimy staramy się przyjrzeć menu, opiniom konsumentów czy sylwetkom właścicieli.

W ten sposób najpierw do Krosna, a później do Kielc zajechał czarno-biały food truck pod nazwą Centralne Biuro Smaku, serwujący dania azjatyckie. Nie prowadzą go ludzie w gastronomii świeży, tylko można powiedzieć stare wygi. A co serwują? Smaki Azji, ale w nie do końca oczywistym wydaniu.

Kaczka w sajgonkach to prawdziwy sztos. Chrupkie naleśniczki wypchane wyrazistym mięsem w towarzystwie mayo wasabi i modrej kapusty smakują doskonale. Jadłem je także z wołowiną i to również był sztos.

Golonko Teriyaki podane w bułeczce bao z dodatkami jak wyżej i frytkami z majonezem wasabi, to także doskonały wybór. Świetna bułeczka, glazurowana, soczysta świnka, a do tego dobrze dobrane dodatki. Świetny był ryżowy popcorn! Zajadałem aż miło.

Pierożki gyoza dostępne są w wersji wegańskiej i z wieprzowiną. Wziąłem te drugie. Pełny skład miski to wg wywieszki: chrupiące pierożki gyoza, mayo gochugaru, modro kapusta + reszta pysznej Azji. Brzmi intrygująco? Dla mnie brzmiało, więc po zrobieniu zdjęć…

… oddałem się konsumpcji. Wszystko w tej misce do siebie pasuje, smaki się uzupełniają, pierożki chrupią i uwodzą soczystym, dobrze doprawionym nadzieniem. Dodatki świetnie grają, a modro kapusta ma zarówno posmak kuchni śląskiej jak i azjatyckiej. Fantastyczny miks.

No to jeszcze wołowina. Bulgogi z wołowego karku serwują z frytkami, mozzarellą, mayo gochugaru, autorskim kimchi i reszta dodatków, znanych z poprzednich pozycji. Jest mocno, wyraziście i przyjemni pikantnie. Dla mnie bomba.

Podsumowując: lubicie azjatycki street food? Lubicie dobre jedzenie? Kochacie nieoczywiste kompozycje smakowe? To szukajcie tego food trucka. W najbliższym czasie będzie można ich skosztować na naszych zlotach, m.in. w Starachowicach, Rzeszowie i Kołobrzegu. Polecam serdecznie.

Centralne Biuro Smaku Foodtruck – https://www.facebook.com/Centralnebiurosmaku/

Manufaktura Zapiekanek – nad morzem też można zjeść pyszny street food

Dobra Azja z food trucków. Część 2 – Fuji Sushi i Catering

Dodaj komentarz