Historia tego miejsca zaczyna się w latach 30 XX wieku, kiedy była tu speluna sprzedająca nielegalny alkohol. W latach 40 interes nieco podupadł z powodu wojny, a w 1946 wprowadzono do menu pizzę w stylu sycylijskim. Tak przypadła ona do gustu klientom, że po mieście zaczęły krążyć legendy o unikalnej recepturze Buddy’ego. Narodziła się legendarna Detroit Style Square Pizza. W 1953 roku lokal kupili dwaj Jimowie – Bonacorse i Valenti, a w 1970 interes przeszedł w ręce Williama i Shirley Jacobs. I tak oto od ponad 70 lat, Buddy’s Pizza niezmiennie pozostaje w Detroit numerem jeden w kategorii „Original Detroit Style Square Pizza”. Aktualnie prowadzi ją syn ostatnich właścicieli.
Wchodzimy do środka i od progu widzimy, że jesteśmy w miejscu historycznym:
Wchodzimy na jedną z sal, wybraliśmy główną, bo była niemal pusta, dopiero kilka minut później zaczęła się i ona zapełniać. No tak, niedziela, godziny lunchu. Kiedy wychodziliśmy nie było już właściwie wolnych stolików.
Zamawiamy małą pizzę z podwójnym pepperoni i ice tea. Po niedługim czasie przynoszą nasze zamówienie:
Mocny smak, idealnie ciągnący się ser, doskonały sos pomidorowy, czerwona cebula i kapitalne, kruche ciasto. Fantastyczna pizza! A co oznacza „podwójne pepperoni”? Oznacza, że jest go faktycznie dwa razy więcej – najpierw warstwa pepperoni na cieście, potem ser i sos a potem znowu warstwa pepperoni. Cudo.
Podsumowując: pizza zjedzona w Buddy’s sprawiła mi tyle samo radości z jedzenia, co chicagowskie deep dish. Będąc w Detroit koniecznie idźcie do Buddy’s. Jeśli kochacie dobrą pizzę to wyjdziecie stamtąd równie zadowoleni jak ja. Polecam.
Buddy’s Pizza – http://www.buddyspizza.com
Partnerami wyprawy są:
Polsko – Słowiańska Unia Kredytowa.
Patronat medialny nad wyprawą objął Dziennik Związkowy z Chicago.