Spangles to rodzinna sieć fast foodów z siedzibą w Wichita w stanie Kansas. Serwuje hamburgery o wadze 1/3 funta (150 g), wrapy z pita flatbread, frytki, krążki cebulowe, kanapki śniadaniowe, cynamonowe i obsypane cukrem pączki, bezlaktozowe koktajle mleczne i szereg innych deserów o łagodnym smaku. Sieć znana jest z dziwacznych, kiczowatych reklam telewizyjnych. Dziś Spangles Inc. ma 27 lokalizacji w Kansas, z czego 14 w rejonie Wichita, 4 w Topeka, 2 w Hutchinson, 2 w Salinie i po 1 w Andover, Derby, El Dorado, Emporia i Park City.
Spangles zaczął jako restauracja o nazwie Coney Island w Wichita, Kansas. Bracia Dale i Craig Steven przekształcili restaurację z hot dogami o nazwie Wiener King we własną restaurację. Otwarto ją w styczniu 1978 r. Biznes szedł dobrze, ale w 1984 r. bracia Steven zdecydowali, że nazwa „Coney Island” jest zbyt restrykcyjna, ponieważ nie można jej używać na zasadzie franszyzy. Firma ogłosiła więc ogólnokrajowy konkurs, który zaowocował nazwą Spangles.
W dniu 25 kwietnia 2006 r. otwarcie lokalu w Lawrence w stanie Kansas przyciągnęło 250 osób, biwakujących w namiotach, którzy oczekiwali otwarcia pomimo burzy w okolicy. Obozowicze czekali na wielkie otwarcie, ponieważ Spangles oferował darmowe jedzenie przez rok dla pierwszych 100 klientów (pierwszy z nich to Andrew Hadel z Overland Park, KS). Niektórzy czekali przez 24 godziny w improwizowanych szałasach, aby chronić się przed gradem. Spangles oprawił zdjęcia pierwszych 100 klientów w tym sklepie i powiesił je na ścianie restauracji.
Nie powiem, lokal robi wrażenie. Z zewnątrz i wewnątrz wydaje się, że mamy do czynienia z klasycznym dinerem otwartym w latach 60 XX wieku. Dopiero tablica koło drzwi informuje nas, że firma jest sporo młodsza:
Mówiąc szczerze, to byliśmy najedzeni, a zajechaliśmy tam tylko dlatego, że spodobał nam się budynek. Więc zamówienie było niewielkie, czego później bardzo żałowaliśmy. A na zamówienie składał się zestaw frytki, napój i Sourdough Mushroom Swiss Steakburger.
Frytki genialne. Chrupiące i posypane solą z ziołami. Jedne z najlepszych, jakie jedliśmy w USA i chyba najlepsze jeśli chodzi o sieciówki:
Sourdough Mushroom Swiss Steakburger to patty melt, czyli chleb na zakwasie, a w nim soczysty (jak na standardy sieciowe) kotlet o wadze 150 g, dużo pieczarek, mnóstwo sera i sos. Pyszne i bez dwóch zdań jedna z najlepszych sieciowych kanapek, jakie w USA jadłem.
Podsumowując: bardzo żałuję, że nie mogliśmy zostać dłużej i spróbować większej ilości dań z menu. Jeśli spotkacie na swojej drodze lokal Spangles – walcie tam jak w dym. To klasyczna amerykańska kuchnia fast food w starym, dobrym stylu.
Spangles – https://www.spanglesinc.com/
Partnerami wyprawy są:
Polsko – Słowiańska Unia Kredytowa.
Patronat medialny nad wyprawą objął Dziennik Związkowy z Chicago.