Sezon food truckowy przekroczył półmetek, de facto zostały dwa miesiące do końca, więc gonimy z tematem, żebyście mogli jeszcze w tym roku spróbować czegoś dobrego.
Piekarnia Pizzy. Aktualnie kończą z wyjazdami na eventy, ale na szczęscie nie kończą działalności. Będziecie mogli ich spotkać na stałych miejscówkach w Krakowie i Mielcu Rzeszowie. A pizzę mają genialną. Każdy placek wychodzi z pieca opalanego drewnem i ma około 32 cm średnic. Ciasto jest typowo włoskie, cienkie (w dowozie może być minimalnie grubsze). Na plackach natomiast najwyższej jakości włoskie wędliny i sery.

Margherita, czyli klasyka. Ciasto, sos z pomidorów datterini, włoska mozzarella. Proste i przepyszne.



Salame. Sos, mozzarella, włoskie salami (do wyboru pikantne lub łagodne). My oczywiście wybraliśmy pikantne i nie żałowaliśmy. Mocny, wyrazisty smak z nutą pikantności.



Równie pyszna jest Parma, na której oprócz mozzarelli i sosu lądują jeszcze włoska szynka parmeńska, ser Grana Padano D.O.P., pomidorki koktajlowe i oliwa. My zrezygnowaliśmy z rukoli i pomidorków i wyszło pysznie.

Capra to sos, mozzarella, włoski ser kozi, gruszka, orzechy włoskie, szpinak i ocet balsamiczny. Kapitalna pizza!




Capricciosa. Sos, mozzarella, włoska szynka cotto rico, pieczarki i włoskie oliwki. Jest naprawdę świetna.



I jeszcze Pancetta. Sos, mozzarella, włoski boczek (pancetta), gorgonzola, ostre papryczki. Sztos! bardzo wyrazista kompozycja i dokładnie w moim guście. Jeśli lubicie na pizzy mocne smaki to Wam także posmakuje.




Piekarnia Pizzy – Wadowicka 1, Kraków
Facebook – https://www.facebook.com/piekarniapizzy/
WWW i pełne menu – https://www.piekarniapizzy.pl/
Zaczynali od food trucka Syty Wół w 2012 roku. Aktualnie maja dwie marki – Syty Wół z burgerami i Syta Kura z kurczakami i finger foods. Dzisiaj zajmiemy się tą drugą marką, bo przerobiłem u nich całe menu.
Panierowane kurczaki to łagodne stripsy i pikantne skrzydełka. Chrupiąca panierka, soczyste mięso, pikantność w skrzydełkach naprawdę wyczuwalna. Bardzo dobre kurczaki. Można je sobie brać solo lub w zestawie z frytkami, ćwiartkami ziemniaków lub onion ringsami.






Od jakiegoś czasu serwują również kapitalnego wrapa. W pszennej tortilli znajdziemy chrupiące strispy, świeże warzywa i sosy. Bardzo dobra pozycja!




A jeżeli nie kurczaki, to krewetki. Duże , soczyste, w chrupiącej panierce. Podobnie jak kurczaki można je zamawiać solo lub w zestawie. Polecam.




Jeżeli więc lubicie dobre kurczaki i panierowane krewetki, szukajcie tego trucka na zlotach. Warto.
Syta Kura – https://www.facebook.com/sytakurafoodtruck/