Kolejna nasza kolaboracja z Restauracją Kura stała się faktem. Nasza pierwsza wspólna kanapka, Po’Boy bardzo Wam smakowała, ale sporo osób zgłaszało zastrzeżenia co do wielkości. Kanapka faktycznie była wielka, właściwie przewidziana jako obiad dla dwóch osób, a przez użycie w niej dużej liczby krewetek, nie była również tania. Postanowiliśmy więc z Mateuszem stworzyć coś mniejszego, a przy okazji przyjaznego cenowo. W ten sposób narodził się pomysł by zrobić tender dogi.
Zacznijmy od tego, co to jest tender dog, czasami zwany również bird dog. To po prostu połączenie dwóch uwielbianych w USA dań – klasycznego, ulicznego hot doga i panierowanego kurczaka.
Wyszliśmy z założenia, że o ile kanapki w Kurze są świetne, o tyle ciężko je zjeść jedną ręką, a szczególnie w biegu. W przypadku hot doga ten problem nie istnieje – bez problemu możecie jeść tender doga i drugą ręką np. trzymać telefon. Uznaliśmy jednocześnie, że fajnie będzie dać Wam wybór – dlatego powstało pięć różnych kompozycji, w tym jedna wege. Ta ostatnia to już pomysł Mateusza, nie robiliśmy jej wspólnie podczas mojej wizyty, więc recenzji tego akurat doga nie będzie.
Na końcu wpisu znajdziecie ceny i konkurs. Rozdamy 20 tender dogów.
Zanim przejdę do opisu poszczególnych pozycji, pokażę Wam, jak prezentują się cztery tender dogi, które stworzyliśmy:




Podstawą każdej kanapki jest maślana bułeczka, najpierw poddana działaniu pary w piecu konwekcyjnym, a następnie tostowana z zewnątrz na grillu, oraz panierowany strips z kurczaka. Bułka dobrze trzyma zawartość i nie rozpada się. Resztę stanowią dodatki.
Korean BBQ – bułka, panierowany kurczak, domowe kimchi, sezam, sos korean BBQ i jako drugi sos buffalo mayo. Kanapka jest lekko pikantna, to zasługa kimchi, które czuć tutaj wyraźnie, ale nie dominuje smaku kurczaka. Fajnie też zagrały ze soba sosy. Wielbicielom azjatyckich smaków z pewnością przypadnie do gustu.




Serowy – bułka, panierowany kurczak, marynowane jalapeno, sos serowy, dymka i jako dodatkowy sos – buffalo. O ile jalapenos i buffalo nadają kanapce lekko octowy i pikantny posmak, o tyle kurczak i kremowy sos serowy doskonale to równoważą. Jest delikatna pikantność, ale w tle.





BBQ, czyli klasyczne amerykańskie smaki. Bułka, panierowany kurczak, piklowy ogórek, surowa czerwona cebula i jako dodatkowy sos – bekonez. Najłagodniejszy z całej czwórki, słodkawy za sprawa sosu bbq i wyrazisty dzięki bekonezowi. Ożywczo i świeżo zagrała tutaj czerwona cebula, a piklowy ogórek dał ten street / fastowy sznyt.




I w końcu Nashville, czyli kolejny ukłon w stronę amerykańskich smaków. Bułka, panierowany kurczak, sos nashville, piklowy ogórek, prażona cebulka, buffalo mayo, a całość posypana dodatkowo przyprawą cajun. Wyraźnie pikantny. Kurczak po usmażeniu zanurzany jest jeszcze w sosie nasville na bazie przypraw i bulionu wołowego. Zarówno sos nashville jak i buffalo mayo są przyjemnie pikantne, ostrości dodaje również przyprawa cajun. Pikle i prażona cebulka to klasyczne street/fastowe dodatki, które doskonale tutaj pasują.



Podsumowując: jeśli lubicie hot dogi, lubicie panierowane kurczaki, szukacie czegoś fajnego na przekąskę to wpadnijcie do Kury na tender dogi. Cena też jest bardzo fajna – jedyne 9 zł za sztukę. A jeśli weźmiecie wszystkie cztery smaki to zapłacicie tylko 33 zł. Dla bardzo głodnych jest też promo – zestaw 4 tender dogów, 5 skrzydełek (dowolny sos/glazura), frytki, coleslaw, dowolny dip za 45 zł. Korzystajcie! Tender dogi dostępne są od dziś do końca majówki we wszystkich lokalizacjach Kury.

I obiecany konkurs, w którym 20 szczęśliwców nagrodzimy tender dogiem. Wystarczy przekonać nas reakcją w komentarzu na naszym fan page pod tym wpisem, że to właśnie Ty powinieneś/powinnaś wygrać. Reakcja dowolna – mem, tekst lub zdjęcie. Czas start, konkurs trwa do poniedziałku 26.04 do północy, wyniki podamy we wtorek 27.04. Powodzenia!
Regulamin TU:
Restauracja KURA – Nowolipki 15, Obrzeżna 3 i Branickiego 11, Warszawa
WWW – https://restauracjakura.pl/
Facebook – https://www.facebook.com/restauracjakura
Zdjęcia ze znakiem wodnym KURY (c) Anna Partyka/ KURA