Jutro walentynki dla łasuchów, czyli tłusty czwartek. Dzień, w którym odstawiamy nasze ukochane burgery i przerzucamy się na jedno danie – pączki. Ta stara tradycja (jeszcze z początków lotnictwa) powoduje, że w przypadku Warszawy już od rana pod cukierniami ustawiają się gigantyczne kolejki a gdzieś tak około godziny dziesiątej we wszystkich biurach słychać jedynie: „Nie dam rady już ani jednego więcej”. A przecież…
„Pączek nie pyta, pączek rozumie” i już dawno amerykańscy naukowcy udowodnili, że tego dnia nie przybywa nam ani jednej kalorii i można bezkarnie zadbać o obfitość kobiecych biustów i męskich klat, zajadając się pysznymi lukrowanymi ciastkami z nadzieniem z róży i obowiązkową kandyzowaną posypką pomarańczową.
Tylko jak wybrać te najlepsze?
Tu oczywiście z pomocą przychodzi Wam Street Food Polska, którego ekipa wraz z innymi przedstawicielami szamiarek została zaproszona przez „Noce i Dnie” (tak, to te Koszyki na Burakowskiej 14) na sobotnią ucztę połączoną z oceną pączków pochodzących z najlepszych warszawskich cukierni:
Lukullus
Pawłowicz
Irena
Zagoździński
Sowa
Blikle
Smaki Warszawy
Kryś
Batida
Jaja w Kuchni, Magiczny Składnik, Wydarzenia Kulinarne, JustDoEat, Street Food Polska, że wspomnę jedynie część grona degustatorów, mieli naprawdę trudne zadanie.
Ocenialiśmy wygląd, nadzienie, puszystość oraz smak, bo właśnie te cechy klasycznego pączka potrafią oddzielić ziarno od plew. No i oddzieliliśmy. Uczciwie, demokratycznie i rzetelnie. Niestety po raz kolejny okazało się, że znaleźć dobrego pączka wcale nie jest łatwo a większość z nich to jedynie marna namiastka i średnica zaś wybitnych ciastek naprawdę jest jak na lekarstwo. Świadczą o tym nasze oceny, które w większości przypadków niestety się pokrywały.
Kto zwyciężył?
Miejsce I – Lukullus (157 punktów)
Miejsce II – Kryś (153,5 punktów)
Miejsce III – Blikle (135 punktów)
Komentarz? Miejsce pierwsze to absolutnie klasyka klasyk. Stara warszawska cukiernia, która od kilkudziesięciu lat serwuje pączki. I wie jak to robić. Miejsce drugie? Mała mokotowska rodzinna manufaktura, do której sam chodzę po różne ciastka. Ich pączek to ogromna niespodzianka i powód do dumy oraz dowód na to, że można śmiało konkurować z oklepanymi faworytami w stylu Zagoździńskiego. Zaś trzecie miejsce to raczej najlepszy ze średniaków (patrząc po punktacji), czyli stary dobry Blikle.
Kogo zabrakło? Niewątpliwie warto byłoby spróbować wyrobów jeszcze trzech cukierni, czyli Pomianowski, Zosicz i Kozak. Oni mogliby sporo namieszać na podium, zrzucając z niego na pewno Bliklego. A zatem warto o nich pomyśleć robiąc zakupy w czwartkowy…
no właśnie… poranek?
Otóż absolutnie odradzamy kupowanie pączków rano. Wtedy kupujecie tak naprawdę ciastka pieczone wieczorem lub nocą, niestety leżące kilka godzin w oczekiwaniu na klientów. Nasza rada? Idźcie w porze obiadowej. Wtedy dostaniecie na pewno świeżo upieczonego gorącego pączka, wręcz idealnego jako główne czwartkowe danie.
A jeśli będziecie chcieli połączyć tradycję z nowoczesnością, propozycją, która powinna Wam przypaść do gustu, będzie z pewnością pączburger, którego nie mogliśmy sobie darować patrząc na nie zjedzone w czasie degustacji pączki i wymyśliliśmy na poczekaniu a niezawodna ekipa jednego z najlepszych food trucków Buła i Spóła wykonała w okamgnieniu.
Uwierzcie, że słodkie ciasto w zestawieniu z bekonem, odpowiednio wysmażonym burgerem, podkręcone sosem Mole Poblano jest warte niejednego grzechu.
Warto poekperymentować, zwłaszcza że tylko w ten jeden dzień w roku zawartość kalorii w kalorii jest bliska zeru :-)
PS. Z kronikarskiego obowiązku musimy odnotować, że w kategorii Wygląd pierwsze miejsce zajęła cukiernia Lukullus i Blikle po równo, drugie Kryś. W kategorii Smak zwyciężył Kryś, kolejne dwa miejsca to Lukullus i Pawłowicz. W kategorii Puszystość również zwyciężył Kryś, na drugim miejscu znalazł się Lukullus, na trzecim natomiast Zagoździński. W kategorii Nadzienie pierwsze miejsce zajął Pawłowicz, drugie Lukullus, trzecie Zagoździński.
Zdjęcia dzięki uprzejmości p. Adama Burakowskiego
Noce i Dnie – Burakowska 14 01-066 Warsaw