To jeden z moich ulubionych przystanków w drodze do i z Kołobrzegu. Hodowla karpia w Ślesinie to ogromny teren ze stawami, w których można sobie pomoczyć kija.
Ja akurat łowić ryb nie lubię, wolę je jeść, a karp to jedna z moich ulubionych ryb. Zarzut, że wali mułem nie ma zastosowania w tej smażalni. Tutaj mięso jest tłuste, delikatne i pachnie po prostu rybą. Co ważne – przy zamówieniu sami wybieramy interesujący nas kawałek, który dopiero potem jest ważony i smażony. Karp jest dostępny zawsze, natomiast bywają także inne ryby. Aktualne menu dostępne jest na tablicy.
Dla pasażerów poleca się zimne piwko (co bardzo pasuje Sekcji Degustacyjnej), kierowcy mogą wybrać natomiast jakiś koncernowy bezalkoholowy napój w butelkach.
Jadłem tam karpia, sandacza i pstrąga. Każda ryba była pyszna i dobrze usmażona. Doprawiana jest autorską mieszanką przypraw i rzucana na głęboki tłuszcz. Skórka zawsze więc przyjemnie chrupie.
Podsumowując: jeśli lubicie dobrą rybę, to wstąpcie tutaj. Jeśli pogoda dopisuje, to nie tylko dobrze zjecie, ale i odpoczniecie pod dachem w otoczeniu przyrody. A jeśli lubicie sery, to dosłownie 200 m obok znajdziecie należącą do tych samych właścicieli Spiżarnię Hrabiny. Kupicie tam kapitalne krowie sery (bardzo duży wybór!), a także mleko, masło, jogurty czy kefiry.
Ceny w smażalni w 2021 roku:
Karp – 8,00 zł (100 g)
Amur – 8,00 zł (100 g)
Sandacz – 13 zł (100 g)
Pstrąg – 9,00 zł (100 g)
• Frytki – 6,00 zł
• Surówka z kiszonej kapusty – 2,00 zł
Hodowla karpia Ślesin k. Nakła – Stawowa 2, 89-121 Ślesin
WWW – https://karpnakielski.pl