Street foodowe Kielce, czyli kanapki, tosty, zapiekanka i nowe BohoBurgery - Street Food Polska
close

Street foodowe Kielce, czyli kanapki, tosty, zapiekanka i nowe BohoBurgery

0udostępnień

Miała być brioszka. Brrrrr… To jest ten typ bułki, który akurat w burgerach średnio mi podchodzi. Na szczęście ktoś w Restauracji Boho poszedł po rozum do głowy i została stara, sprawdzona receptura. I bardzo dobrze, bo po co psuć coś, co świetnie się sprawdza? Jednak w starej bułce znajdziemy nowe wsady. I teraz kilka słów o dwóch, które udało mi się zjeść. Bacon (200g wołowiny, Ementaler, plastry grillowanego boczku, plastry pomidora, pikle, krążki czerwonej cebuli, sałata, BBQ sauce, Boho Mayo, Ketchup). Na moją prośbę pomidora usunięto z listy dodatków. Nie ukrywam, że zabieg ten wyszedł Baconowi na dobre, nic nie zakłócało mi przyjemności płynącej z jedzenia idealnie wysmażonej wołowiny i soczystego bekonu zamkniętych w doskonałej bułce. Pikle, ser i czerwona cebula uzupełniały mięso, a sosy… No cóż. Zagrały po prostu świetnie. Zdecydowanie jestem na TAK! Wybaczcie jakość zdjęć, ale jedliśmy już po zapadnięciu zmroku na zewnątrz, a nie chciałem używać flasha:

IMG_5495 IMG_5497 IMG_5498 IMG_5499

Nowy Hot (200g wołowiny, Ementaler, plastry salami pepperoni, krojone jalapeno, plastry pomidora, pikle, krążki białej cebuli, Boho Hot Habanero Sauce, Boho Mayo, Ketchup) także wzbudził moją aprobatę. Idealny balans smaków i ostrości (cebula, jalapeno i rewelacyjny sos habanero). Plastry salami pepperoni nie były dla mnie jakoś specjalnie wyczuwalne, ale całość smakuje naprawdę dobrze i miłośnikom pikantności ten burger sprawi wiele radości.

IMG_5500 IMG_5501 IMG_5502 IMG_5504

Nowe BohoBurgery potwierdziły swoją jakość i obok tych z Johna Burga oraz Burger & Co., nadal są w pierwszej trójce mojego subiektywnego rankingu kieleckich burgerów.

Restauracja Boho – Kapitulna 4, Kielce

Facebook: https://www.facebook.com/restauracjakielce/

Na Dzień Dobry to mały lokal położony dość nieszczególnie, na ulicy Radiowej, tuż przy Alei IX Wieków Kielc. Trzeba się tam specjalnie wybrać, żeby trafić, chyba że uczycie się akurat w jednej ze szkół przy Radiowej lub idziecie tamtędy na Politechnikę lub do Galerii Korona. Jednak kiedy już raz tam traficie, na 100% będziecie wracać, bo kanapki serwują tam pyszne.

IMG_3312

Ten sam wsad zamówić można w wersji tostowej lub panini. Na starcie należy zaznaczyć, że pieczywo pieczone jest w kieleckiej piekarni Wasińskich, a wędliny i mięsa dostarcza firma Kamiński. O jakość składników nie trzeba więc się martwić, bo odpowiadają za nie dwie firmy z dużymi tradycjami. A teraz jemy. Najpierw tost American Chicken z grilowaną piersią kurczaka w przyprawie American Chicken, mozzarellą, ogórkiem, pomidorem i rukolą. Sos wybrałem miodowo – musztardowy.

IMG_3301 IMG_3302 IMG_3305 IMG_3306 IMG_3307

Świetny, aromatyczny, soczysty i wyrazisty w smaku tost! Idealnie zgrilowane pieczywo, pyszne i chrupiące. Mozzarella roztopiona na całej powierzchni tosta, kurczak soczysty i świetnie doprawiony, warzywa idealnie komponowały się z mięsem i serem, a sos miodowo – musztardowy podbijał smak.

Następnie panini Piekielny Smak. W grillowanej, chrupiącej bułce wylądowały: chorizo, żółty ser, czerwona cebula, papryka, czarne oliwki, pasta paprykowa, rukola i ostry sos. Ostrość można sobie dobrać po konsultacji z właścicielami, ja wziąłem średnio pikantne i nie żałowałem. Kanapka pyszna, dokładnie taka jak lubię, nie paląca, tylko ostra. Pikantność nieco łagodzą warzywa, a oliwki, rukola i pasta paprykowa nadają cudownego aromatu. Pozycja zdecydowanie warta polecenia, każdemu, kto lubi, żeby jedzenie trochę zapiekło w przełyku.

IMG_3308IMG_3309IMG_3311IMG_3310

Na koniec najlepsze, moje wczorajsze śniadanie – kanapka El Szefowa:

IMG_5584 IMG_5591 IMG_5592 IMG_5593 IMG_5594 IMG_5595

Kanapki z golonką nie jadłem już bardzo dawno. Kiedyś można takie było zjeść w Szerdelku (warszawski food truck, już niedziałający) lub u BB Kingsów, jednak ostatni raz z golonką w bułce miałem przyjemność ponad rok temu. Kiedy więc zobaczyłem, że można to dostać w Kielcach popędziłem i zamówiłem. I Wy też zamawiajcie, bo goloneczka soczysta, jest jej naprawdę dużo, a do tego świetnie dobrane dodatki, dwa sery i sosy. Podostrzcie sobie jalapeno i będziecie w niebie. Ja byłem. Całość pakowana w bułkę hamburgerową, kiedy odbierałem zamówienie zastanawiałem się czy nie lepiej byłoby zamknąć to w panini, ale nie. Ta bułka świetnie się sprawdza. Jest chrupiąca, miękka i wygodna do jedzenia. Nie rozpada się podczas jedzenia (na potrzeby zdjęć prosiłem o przekrojenie kanapek, Wy dostaniecie kanapki nie pocięte). Zamawiajcie koniecznie, bo pyszne!

Na Dzień Dobry – ul. Radiowa 22, Kielce

Facebook i menu: https://www.facebook.com/DzienDobryCafe/

ZapieCKanki – Firma Bidna, Ale Solidna serwuje jedne z najlepszych w mojej opinii zapiekanek. Jadałem zapiekanki w różnych miastach Polski, z okienek i food trucków, ale takich grzybów, jakie znajdziecie w kieleckich zapieksach nie zjecie nigdzie indziej. Jakiś czas temu zmienili bułkę. Oczywiście jest to ich autorska receptura, a wypieka je kielecka piekarnia Wasińskich. Nowa bułka to bardzo dobre posunięcie – ma wygodny do trzymania kształt, nie kaleczy dziąseł i podniebienia, skórka jest cieniusieńka i chrupiąca, a wnętrze miękkie. Ideał. Byłem świeżo po panini w Calimero, ale i tak skusiłem się na połówkę Ale Urwał z salami od Kamińskiego i jalapeno. Doostrzyłem sosem cebulowym, ale Bogiem a prawdą te zapiekanki nie potrzebują dodatkowych sosów. Są pyszne same w sobie. W ZapieCKankach można teraz napić się także kawy, więc czekam na jakąś zapiekankę śniadaniową. Taka z jajkiem i bekonem do porannej kawy byłaby nie do pogardzenia.

IMG_5573 IMG_5579 IMG_5580

ZapieCKanki – Firma Bidna, Ale Solidna – STASZICA 10,Kielce

Menu: https://lookaside.fbsbx.com/file/menu%20zapieckanki.pdf?token=AWwVTHoHxKQ1SaQ0gDJqf9zECQRyKR1pupnYtPhxhwSkswG-ZbksFT3svE4phhGQDSWLLogNOXE5jW5eVyfBumQOP3zJd7U6YPPq2mQ00iTOrTgLvrbsSQFnnbQSTkO3d78n_kgArh9VowLo1ed1SXGq

Tyle na dziś. Za tydzień m.in. o kanapkach śniadaniowych z Burger & Co.

KONKURS z Polsat Food Network

A miało być tak pięknie, czyli pizza i burgery w Pizza House

Dodaj komentarz