close
Komu w drogę, temu wrap!

Komu w drogę, temu wrap!

0udostępnień

Wpis powstał we współpracy z marką Warka Radler.

Wypad za miasto ze znajomymi to wyjątkowo przyjemny sposób spędzania wolnego czasu. Słoneczna pogoda i soczysta zieleń trawnika to idealny przepis na piknikową rozrywkę. Do pełni szczęścia niezbędne są sprawdzone pomysły na kulinarną ucztę. Wrap na drogę, burger do rowerowego koszyka i orzeźwiające napoje dodadzą smaku spotkaniom „pod chmurką”.

Pora na przyjemności!  

Wiosenna pogoda kusi słońcem i zachęca do aktywnych przyjemności, a smakoszy zaprasza na łono natury. Rowerowa wycieczka za miasto i piknik z paczką znajomych to idealny sposób na czerwcowe weekendy.

Co spakować w koszyk i zabrać na drogę, by przyjaciele bez wahania okrzyknęli Cię „kulinarnym mistrzem”? Szybkie, łatwe w przygotowaniu, poręczne w podróży, a przede wszystkim pyszne i sycące – takie powinno być menu na piknik idealny! Czy spełniając wszystkie te wymagania, uda nam się zachować przy tym radość i luz spontanicznej zabawy na pikniku? Oczywiście! Wypróbujcie sprawdzone przepisy kulinarne, a przekonacie się, jakie to proste.

Wrap czy burger? 

Ucieknijmy „pudełkowej” monotonii czy tradycji domowych kanapek i przyrządźmy meksykańskie wrapy. Nie wymagają spektakularnych umiejętności kulinarnych, są łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne.

Przepis na meksykańskiego wrapa z sałatką z kurczaka

Składniki: 500 g polędwiczek z kurczaka, 4 pszenne tortille, 1/2 szklanki fasoli czerwonej z puszki, 1/2 szklanki fasoli białej z puszki, 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cieniutkie plasterki, 2 łyżki posiekanego koperku

Składniki na marynatę: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz, 2 łyżeczki płatków ostrej papryki lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka brązowego cukru, 1 łyżeczka skórki z cytryny, 1 łyżeczka posiekanych listków mięty, 1/4 szklanki oliwy, 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Ponadto: 2 pomidory pokrojone w słupki, ok. 1 szklanki rukoli, 8 plastrów mozzarelli, 3 łyżki majonezu, 2 łyżeczki musztardy gruboziarnistej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty połączyć razem, wymieszać. W marynacie obtoczyć polędwiczki z kurczaka. Odstawić na ok. 30 min, ale można również pozostawić na noc w lodówce.

Na grillowej patelni usmażyć polędwiczki z dwóch stron, powinny być rumiane. Usmażonego kurczaka zdjąć i pokroić w ukośne kawałki.

W misce połączyć majonez, musztardę i cebulę, wymieszać. Do sosu majonezowego włożyć pokrojonego kurczaka i fasole, wymieszać, odstawić.

Na patelni grillowej położyć pszenną tortillę i zrumienić ją z obu stron. Na jednej stronie położyć po dwa plastry mozzarelli, następnie porcję sałatki z kurczaka, kilka słupków pomidora i sałatę. Zwinąć tortille i zdjąć z patelni. Lekko przestudzić, przekroić na pół.

Do wrapów idealnie pasować będzie prosta sałatka z serem pleśniowym. Przepis na nią znajdziecie tu.

Dla tych, którzy kochają burgery, mamy pomysł na wyjątkowego burgera z karmelizowaną cebulą i bekonem w ziarnistej bułce, który świetnie smakować będzie z sałatką ziemniaczaną z ogórkiem i selerem naciowym (przepis).

 

Orzeźwiająca niespodzianka

Choć jedzenie pod chmurką jest świetną rozrywką samą w sobie, czas dodatkowo umilą imprezowe niespodzianki. Zabierzcie lekkie szklanki i przygotujcie kolorowe, pomysłowe koktajle. Świetną bazą do ich wykonania jest Warka Radler 0,0% – połączenie bezalkoholowego jasnego piwa Warka i cytrynowej lemoniady. Napój jest dostępny w plastikowej butelce z zakrętką – lekkiej i dobrej na wycieczkę. Dzięki takiemu opakowaniu można ją zabrać wszędzie, wygodnie nosząc w plecaku czy wrzucając do rowerowego koszyka.

Sprawdźcie nasze pomysły na piknikowe drinki. Wszystkie mają proste receptury i oparte są na łatwo dostępnych produktach – bez trudu przyrządzicie je nawet w plenerowych warunkach. Na dobry początek lub zwieńczenie pikniku przygotujcie jedną z poniższych propozycji:

Drink 1

Składniki:

Warka Radler Cytryna 0,0%

50 ml świeżego soku z pomarańczy

5 ml grenadiny (może być również malinowa Paola)

świeże maliny i cytryny

kostki lodu

Przygotowanie: Sok z pomarańczy i grenadinę wlać do szklanki. Dodać wyciśnięte cząstki cytryny i dużo lodu. Zalać Warką Radler Cytryna 0,0%. Dodać całe maliny na górę, podawać z długą słomką.

Drink 2

Składniki:

Warka Radler Cytryna 0,0%

ziarenka świeżego granatu

5 ml grenadiny (może być również malinowa Paola)

kostki lodu

Przygotowanie: Pestki granatu lekko wycisnąć, dodać lód. Dolać Warkę Radler Cytryna 0,0% i zamieszać. Delikatnie dolać grenadinę na górę drinka dla efektu wizualnego. Dodać słomkę.

Drink 3

Składniki:

Warka Radler Cytryna 0,0%

owoce (np. cytryny, limonki, pomarańcze, maliny, truskawki)

świeże listki mięty

kostki lodu

Przygotowanie: Owoce pociąć na kawałki i umieścić w szklance razem z miętą. Dodać lód, dolać Warkę Radler Cytryna 0,0% i zamieszać.

Smacznego :)

Duże jest piękne! Wizyta w Royal King’s Grill House

Rusek i policzki w Sztamferze, czyli tak to robią na Śląsku

Dodaj komentarz