Kaszpir w raju mięsożerców – Smoke BBQ Food Truck - Street Food Polska
close

Kaszpir w raju mięsożerców – Smoke BBQ Food Truck

0udostępnień

Dawno, dawno temu, gdy po ulicach polskich miast biegały jeszcze dinozaury a podstawą diety każdego Polaka było mięso przyrządzane w jaskiniach, chłopacy którzy mieli za sobą już niejeden projekt street foodowy, wpadli na pomysł, by wyjechać na ulice nowym samochodem serwującym wyłącznie doskonale przygotowane i wolno pieczone mięsa. Nazwali go Smoke BBQ i pomalowali na niebiesko (kompletnie nie wiemy dlaczego ;-) ). Jedną z niewielu jak dotąd okazji spróbowania, czy ten koncept się broni, była niedawna impreza modowa w warszawskim Soho.

Podchodząc do barowozu już z daleka docierały do nas zapachy pieczonego mięsa a po rzuceniu okiem (przepraszamy – za mało rutinoscrobinu) na menu ślinanki wzięły się ostro do roboty.

20141214_150035 20141214_142411

Czas wędzenia/pieczenia to minimum dziesięć godzin. Wow!

20141214_143743Zobaczmy zatem, co dobrego przygotowali na zlot hipsterów. Wyposażeni w brodę i rajstopy z second handu ustawiliśmy się karnie w kolejce nim stało się to jeszcze modne i… natychmiast nas rozpoznano.  Na nic zdało się zakładanie szalika i rajbanów. Skutkiem ubocznym rozpoznania było zaproszenie nas do trucka i możliwość obserwowania z bliska jak przygotowywane są dania.

Na pierwszy ogień poszła porchetta, czyli włoska pieczeń wieprzowa podawana z jabłkowym chutney’em w bułce brioszce (17 złotych).

A później poszło już z górki. W zasadzie czego byśmy nie spróbowali, było nie do opisania smaczne i delikatne.

Na drugą nogę przyjęliśmy pulled beef, czyli długo pieczoną i jeszcze wędzoną wołowinę z sałatką coleslaw (też za 17 złotych).

20141214_143945 20141214_143920 20141214_150317A na trzecią – spektakl pod tytułem żeberka BBQ.

20141214_143938Sprężyste i mięciutkie trafiły najpierw w troskliwe ręce kucharza…

20141214_144832A następnie z lekką glazurą na kilka minut na grilla.

20141214_144058I w końcu zamiast na bagietkę (17 złotych) – na talerz.

20141214_144512Z domowym sosem BBQ.

20141214_144607

I to by było na tyle.

Padliśmy na kolana, podobnie jak wcześniej przed B. B. Kings’ami i z miejsca staliśmy się wyznawcami Smoke BBQ :-)

Smoke BBQ Food Truck na Facebook: https://www.facebook.com/smokebbqfoodtruck?fref=ts

Kaszpir

Nowa Zelandia w Kielcach, czyli John Burg

Tanio i na wynos – Świat Kanapek w Bonarce

Dodaj komentarz