Nie da się odpowiedzieć na to pytanie w jednym artykule. Miejsc takich mamy bowiem w naszym pięknym mieście co najmniej trzy. Dzisiaj przedstawię pierwsze z nich. (…)
John Burg. To koncept powstały w ramach znanego kielczanom (i nie tylko) North Food. Właściciel marki North Fish postanowił uzupełnić portfolio o dania znane z kuchni anglosaskich – żeberka, hamburgery czy steki.
W menu JB znajdziemy kilka pozycji hamburgerowych w trzech rozmiarach: M (100 g), L (200 g) i XXL (2 x 200 g). Do przygotowania burgerów używa się w JB wołowiny rasy Black Angus, słynącej z drobno marmurkowego mięsa, co oznacza, że tłuszcz jest równomiernie rozłożony. Jest ona bardziej krucha, soczysta i aromatyczna niż inne rodzaje wołowiny.
(…)
Mnie osobiście urzekł burger z buraka. Niby warzywo to pospolite, nijak z burgerami się niekojarzące, ale w JB nabiera blasku i bez wstydu wchodzi na salony. Są to soczyste, świetnie doprawione plastry marynowanego buraka wsadzone w bułkę, z salsą i sosem jogurtowo-ziołowym oraz sałatą rzymską. Nawet mnie – zdeklarowanemu mięsożercy – nie brakowało w tej kanapce wołowiny. Zaprawdę powiadam wam – wege też może być smaczne.
Foto: John Burg