Do tej pory Wiedeń kojarzył mi się z Falco oraz Praterem (no dobrze, także z Sobieskim, który zatrzymał kiedyś ekspansję tureckiego kebabu oraz Mozartem, który wymyślił czekoladowe kulki), ale od dziś będzie kojarzyć się także z nowymi smakami ulicy. Wczoraj w Wurst Kiosku w Warszawie, a dziś także w Gdyni, ruszyła nowa promocja kiełbasek, którymi na codzień od lat zajadają się w ulicznych imbissach wiedeńczycy. Są to dwa nowe produkty – cienki kabanosowaty Debreziner oraz tłusty serowy Käsekrainer. W zestawie z bułeczką jedna i druga kiełbaska kosztuje 12 złotych.
Debreziner – w smaku nieco ostrzejszy, choć ostrość ta wyczuwalna jest dopiero po konsumpcji. Wyraźnie czuć paprykę oraz ostre przyprawy. Długość około 25 centymetrów, kiełbaska wypełniona mięsem wieprzowo-wołowym. Skórka delikatna, pękająca pod każdym ugryzieniem. Idealna jako przystawka na rozbudzenie apetytu. Oczywiście z musztardą – najlepiej kremską.
Käsekrainer – wurst już w stolicy dostępny (przejście podziemne pod Rondem Waszyngtona) to gruba i tłusta kiełbaska wołowo-wieprzowa (około 70%) z dodatkiem małych kostek sera (około 30%). Można ją podawać z wody lub z grilla. W Wurst Kiosku obowiązuje ta druga opcja, i bardzo dobrze, bo skórka pomimo kilku minut przypiekania nie pęka i znakomicie utrzymuje roztopiony wewnątrz ser. A smak? Bajka… Pomysł na połączenie wędliny z serem – znakomity. Nawet jeden kilkunastocentymetrowy kawałek (na przykład z frytkami) potrafi nasycić przeciętnego zjadacza wurstów. Warto wypróbować różnych musztard i samemu dobrać sobie zestawienia smakowe – sama kiełbaska ma bowiem dość łagodny charakter.
„Wien, nur Wien du kennst mich up, kennst mich down..” – mógłby powiedzieć za Falco wychowany w Wiedniu Bernard – właściciel sieci Wurst Kiosków, który wybrał dla Was naprawdę najlepsze przykłady ulicznych smaków tego miasta. „Vienna calling” – odpowiedziałby mu na to zaspokojony kulinarnie Kaszpir, który zyskał właśnie kolejne argumenty by odwiedzić to piękne miasto.
A tymczasem HalloWien czas zacząć!
Autorem wpisu i zdjęć jest Kaszpir.