close
Tysiąc lat i podwójna fermentacja

Tysiąc lat i podwójna fermentacja

0udostępnień

Wpis sponsorowany.

Na fali poszukiwania autentyczności i rosnącego zainteresowania oryginalnością receptur, przyszła do Polski moda na belgijskie piwo klasztorne, a wraz z nią piwo Affligem Blonde o niemal tysiącletniej historii.

MP019231 copyJego początki sięgają roku 1074, gdy na pograniczu flamandzkiej Brabancji i wschodniej Flandrii, 20 kilometrów na zachód od Brukseli powstało benedyktyńskie opactwo Affligem. Tam od niemal tysiąca lat pod czujnym okiem mnichów powstaje piwo, które nawet wśród innych doskonałych piw klasztornych jest wyjątkowe: jako jedyne i ostatnie pośród certyfikowanych piw klasztornych z Belgii wykorzystuje podwójną fermentację.

Piwo klasztorne ma wszystkie atrybuty produktu luksusowego: stanowi połączenie najwyższej jakości, wielkiej historii i limitowanego dostępu. Nie jest to dobro powszechnie dostępne choćby z prostego powodu, że dzisiaj istnieją na całym świecie tylko 22 klasztorne browary, gdzie ciągłość tradycji skumulowała się w przekazywanych przez stulecia recepturach i umiejętnościach.

MP022191Jednym z wyrazów benedyktyńskiego dążenia do doskonałości, wyrażającego się w maksymie “Ora et labora” – “Módl się i pracuj” – jest cyzelowanie receptury piwa – trunku, który był nie tylko pożądany, ale dzięki fermentacji zabijającej bakterie, również bezpieczny. Receptura Affligema, przekazywana ustnie kolejnym generacjom mnichów i zapisana po raz pierwszy dopiero w latach 50-tych XX wieku, także dziś jest gwarantem jego unikalności i bezkompromisowej jakości.

Tajemnicą złożonego smaku piwa Affligem, prócz rzemieślniczego procesu produkcji i naturalnych składników, komponowanych z przysłowiową benedyktyńską dokładnością i przetwarzanych bez zbędnego pośpiechu, jest podwójna fermentacja, ponownie zachodząca w piwie już po wlaniu go do butelki. Nadaje ona hartu, smaku i nagazowania, odpowiada za jego prawdziwy charakter i moc. Dodanie certyfikowanych drożdży do każdej miarki świeżo sfermentowanego piwa gwarantuje jego doskonałe nagazowanie. C.D.N.

 

Cheeseburger Slow Food Diners, czyli nie tylko burgery

Sma(c)k jest najważniejszy.

Dodaj komentarz