close
Pyszna chińszczyzna w Krakowie

Pyszna chińszczyzna w Krakowie

0udostępnień

O tym barze słyszałem legendy. Namawiany wielokrotnie do odwiedzin nie miałem jednak czasu tam wpaść. W końcu Szymon nie wytrzymał i podczas ostatniego Street Food Festivalu pod Galerią Kazimierz, wziął sprawy w swoje ręce, zamówił taksówkę i pojechaliśmy.

20150912_143800 20150912_153224 20150912_143809

Pomieszczenie duże, ludzi full, a kelnerzy zwijają się jak w ukropie. Rzut oka na menu (zdjęcia duże, otwierajcie w osobnej karcie):

20150912_144104 20150912_144116 20150912_144123 20150912_144133 20150912_144137 20150912_144144 20150912_144148

Wg menu czeka nas spore wyzwanie, bo porcje duże. Dla mniej głodnych są jednak małe porcje obiadowe:

Zrzut ekranu 2015-09-21 o 13.04.15

Byliśmy we czwórkę, więc udało się spróbować naprawdę sporo. Ale po kolei. Zaczynamy od przystawek:

Paluszki krabowe w sezamie:

20150912_145521 20150912_145535 20150912_145545

Jeśli lubicie surimi, to ta opcja przypadnie Wam do gustu. Smak paluszków doskonale zamknięty w chrupiącej, sezamowej panierce. Fajna, lekka przystawka, która zachęca do dalszego zamawiania.

Nem sajgonki:

20150912_145525 20150912_145528 20150912_145736

Chrupiące, soczyste, z wyraźnie wyczuwalnym mięsem. Nie mam uwag.

Nem Ga – chrupiące naleśniki z wieprzowina i liśćmi limonki:

20150912_145523 20150912_145531 20150912_145645

Moim zdaniem najlepsza przystawka. Chrupiąca otoczka, ciekawie doprawione wnętrze z kawałkami wieprzowiny. Do tego nuta rześkiej limonki i mamy przystawkę doskonałą.

Zupy.

Zupa ostro – kwaśna:

20150912_150137

Pikantna, wyrazista, bardzo gęsta. Warto spróbować.

Zupa Won-Ton:

20150912_150154

Esencjonalny bulion, pierożki spore i smacznie nadziane. Kolejny mocny punkt.

Tajska pikantna zupa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem:

20150912_150402

Zgodna z opisem. Gęsta, aromatyczna, pikantna.

Tajska pikantna zupa z mleczkiem kokosowym i krewetkami:

20150912_150352 20150912_150358

Podobnie jak kurczakowa była pikantna, gęsta i aromatyczna. Jednak smak krewetek sprawił, że smakowała mi dużo bardziej niż jej drobiowa wersja.

Dania główne.

Szaszłyk z wieprzowiny po wietnamsku:

20150912_151707-1 20150912_151711-1

Na gorącym, żeliwnym półmisku znajdziemy skwierczące kawałki wieprzowiny. Jest karkówka, jest schab i chyba szynka. Bardzo smaczne danie, porcja mięsa 250 g, z ryżem i surówką dostajemy 0,5 kg jedzenia! Mięso soczyste, dobrze doprawione, zdecydowanie do powtórzenia.

Kurczak pieczony po wietnamsku to danie jeszcze większe objętościowo – samego mięsa mamy 400 g!

20150912_151757 20150912_151801

Mięsko soczyste, porcja bardzo obfita i na pewno warto się skusić.

Żabie udka chrupiące z sosem pikantnym:

20150912_151651 20150912_151714-1 20150912_152138

Jeśli macie chęć na coś innego, to żabie udka są świetną propozycją. Delikatne, soczyste białe mięso skrywa się pod chrupiącą panierką, a polewane ostrym sosem nabiera dodatkowych smaczków. Warto!

Kuleczki po chińsku na ostro:

20150912_151957 20150912_152318

Doskonale doprawione pulpeciki z wieprzowiny zmieszanej z warzywami, podane na chrupiących warzywach i sosie bardzo mi smakowały. To danie, które również Wam polecam, bo nie tylko smaczne, ale i fajnie podane.

Kaczka po tonkińsku na gorącym półmisku to coś, co zamówić musiałem. uwielbiam kaczkę i bardzo byłem ciekaw, jak ją przygotują w Hoang – Hai.

20150912_151835 20150912_151839

I muszę Wam powiedzieć, że robią ją rewelacyjnie! Niby na pierwszy rzut oka wygląda jak typowa kaczka na żeliwnym półmisku, ale sposób doprawienia znacznie odbiega od tego, jaki spotkamy w 90% lokali z chińszczyzną. Doskonale dobrane przyprawy, kaczka jest chrupiąco – miękka, smakuje egzotycznie i rześko. Jedna z najlepszych, jakie jadłem. Polecam gorąco.

Podsumowując: Hoang-Hai to miejsce, które będąc w Krakowie koniecznie musicie odwiedzić. Doskonała kuchnia, ogromne, niemal nie do przejedzenia porcje, w przeciwieństwie do większości tego typu miejsc, mięso jest tutaj głównym składnikiem. Ja na pewno będę wracał i wpisuję Hoang-Hai na listę miejsc przez nas polecanych.

rachunek

Hoang-Hai – kilka lokali w Krakowie. My jedliśmy na Zamkowej 1.

WWW (Zamkowa): http://hoanghai.pl/index/index.php?lokal=1

WWW (wszystkie lokale): http://hoanghai.pl

Krynickie migawki

Street food na Sycylii, czyli Piotrek zajada na ulicach Palermo

Dodaj komentarz