close
Krynickie migawki

Krynickie migawki

0udostępnień

W ostatniej części mojego tryptyku krynickiego opowiem Wam drodzy czytelnicy o miejscach w których zjedliśmy po jednym posiłku.

Piwnica Pod Galerią to lokal znajdujący się w piwnicy budynku przy ulicy Piłsudskiego 19. W porze obiadowej panuje tam duży ruch, myślę że głównie ze względu na tani, bo kosztujący zaledwie 15 zł, zestaw dnia składający się z zupy i drugiego dania. My jednak postanowiliśmy zjeść coś innego. Sprawna obsługa szybko przyjmuje zamówienie, a po mniej więcej 10 minutach na stole leżą już nasze dania. Ja zdecydowałem się na coś regionalnego, a mianowicie na pierogi po krynicku z bryndzą, moja partnerka wybrała pierogi z mięsem. Czym charakteryzują się pierogi po krynicku? To trzy duże kluski o wrzecionowatym kształcie wypełnione nadzieniem i okraszone tłuszczem ze skwarkami. Wielkim plusem jest to, że ciasto jest bardzo miękkie i delikatne, podobne nieco do klusek śląskich, a farsz szczelnie je wypełnia, od samego początku do samego końca. Nadzienie jest wyraziste i doskonale przyprawione. Zjedzenie pierogów po krynicku zaliczam do jednego z najprzyjemniejszych doświadczeń kulinarnych podczas naszego pobytu. Bardzo sycące i bardzo smaczne.

piwnica pod galerią pierogi po krynicku z bryndzą?_krynicku_z_bryndz=B1_wn=EAtrze

Pierogi z mięsem mojej partnerki również były wykonane na miejscu, cienkie i delikatne ciasto wypełnione wyrazistym, w punkt przyprawionym nadzieniem. Smakowały podobnie jak wyglądały, bardzo dobrze.

piwnica pod galerią pierogi z mięsem

Wiecie jak to jest kiedy macie na coś smak? Kiedy jakaś potrawa chodzi za wami od dłuższego czasu, a wy nie macie okazji swojego smaku zaspokoić? Tak było ze mną w Krynicy, chodziły za mną śledzie. Dużo śledzi. W przedostatni dzień pobytu przechodziliśmy obok restauracji Tu i Teraz, gdy doznałem olśnienia i spojrzałem na wystawione na potykaczu menu. Śledź, w śmietanie, śledź w oleju i tatar ze śledzia, wszystko w przystępnych cenach. Wnętrze lokalu jest czyste i schludne, przywodzi jednak na myśl początek lat 90. O wystroju nie będę się wypowiadał. Dość szybko udaje nam się złożyć zamówienie i po kilkunastu minutach pojawia się ono na stole. Pierogi ze szpinakiem dla mojej partnerki wyglądają całkiem nieźle, możliwe że zostały zrobione na miejscu, polane są sosem czosnkowym a po rozkrojeniu widzimy, że nadzienie zostało wykonane ze szpinaku w liściach a nie z mrożonego miału który wykorzystywany jest coraz częściej w lokalach gastronomicznych.

tu i teraz pierogi ze szpinakiem

Moje śledzie również prezentowały się zachęcająco, choć moim zdaniem śledź w śmietanie nie był prawdziwym śledziem w śmietanie, a jedynie płatem ryby okraszonym cebulą ze śmietaną. Zacząłem jednak od prezentującego się moim zdaniem najlepiej śledzia w oleju. Ryba jędrna, świeża, bardzo smaczna, cebulka również, bardzo poprawna przystawka. Śledź w śmietanie również bardzo mi smakował. Tatar ze śledzia natomiast może nie prezentował się najbardziej widowiskowo ale był całkiem smaczny. Brakowało mi jedynie jakiegoś wyrazistego akcentu, takiego jak na przykład łyżeczka tartego chrzanu dodawana na wierzch tatara śledziowego w krakowskiej Ambasadzie Śledzia. Podsumowując w restauracji Tu i Teraz zjemy całkiem przyzwoite śledzie i dobre pierogi ze szpinakiem. Warto wstąpić gdy mamy ochotę na którąś z tych rzeczy.

tu i teraz sledz w oleju tu i teraz śledz w śmietanie tu i teraz tatar ze śledzia

Ostatni lokalem o którym chce wspomnieć jest Bar Za Rogiem. Jeśli myślicie, że wszystkie miejsca z jedzeniem w Krynicy Zdroju są drogie, spójrzcie na ceny w tym barze.

bar za rogiem wejście

bar za rogiem menu bar za rogiem menu wewnątrz

Wnętrze lokalu jest czyste i schludne a toaleta obszerna, aktualne menu wisi na ścianie, a zamówienia dokonujemy u Pani przy ladzie. My zdecydowaliśmy się na żurek, na który miałem ochotę od dawna i naleśniki z serem na słodko. Nie mija kilka minut a Pani przynosi nam nasze zamówienie. Żurek jest tłusty i pachnie wędzonką której kilka kawałków znajdziemy na talerzu, obecna jest również pokrojona w pół plasterki, doskonała mocno wędzona kiełbasa a do tego duże jajo ugotowane na twardo i mamy bardzo esencjonalny, sycący a przede wszystkim odpowiednio kwaśny żur. Bardzo smaczny, bardzo charakterny, świetnie wydane pieniądze.

bar za rogiem żur bar za rogiem żur1

Naleśniki z serem odsmażone raz jeszcze z nadzieniem wewnątrz również bardzo smakowały mojej partnerce. Nie były przesłodzone a porcja choć wyglądała na niewielką była bardzo sycąca. A do tego szklanka domowego kompotu. Rewelacja. Nie sądzę żeby w tej cenie, gdziekolwiek w Krynicy udało się zjeść lepiej.

bar za rogiem naleśniki z serem bar za rogiem kompot

Czy Krynica jest miejscem gdzie można zjeść coś ciekawego? Na pewno. Czy w Krynicy można zjeść tanio i dobrze? Oczywiście. Czy znajdziemy w Krynicy miejsca w których posili się kebabożerca i miłośniki domowej kuchni? Oczywiście. Jeśli chodzi o aspekt gastronomiczny polecam wszystkim Krynicę z całego serca.

Michał Turecki

Ceny:

Piwnica Pod Galerią:

Pierogi z mięsem – 12 zł

Pierogi po krynicku z bryndzą – 15 zł

Tu i Teraz:

Pierogi ze szpinakiem – 10 zł

Śledź w oleju – 6 zł

Śledź w śmietanie – 6 zł

Tatar ze śledzia – 7 zł

Bar Za Rogiem:

Naleśniki z serem – 5 zł

Żurek z jajkiem i kiełbasą – 4,50 zł

Kompot – 1 zł za szklankę

Piwnica pod Galerią – ul. Piłsudskiego 19, Krynica – Zdrój

Restauracja Tu i Teraz – ul. Piłsudskiego 24, Krynica – Zdrój

Strona internetowa: http://tuiterazkrynica.pl/Tu-i-Teraz.php

Bar Za Rogiem – ul. Kraszewskiego 32, Krynica – Zdrój

Zrób sobie burgera w Maku, czyli Create Your Taste w Polsce

Pyszna chińszczyzna w Krakowie

Dodaj komentarz