close
Pomysł na grilla

Pomysł na grilla

0udostępnień

Jako że mamy długi łikend, a sezon grillowy się zaczyna, pomyślałem, że podrzucę Wam pewien przepis, który z powodzeniem stosuję na grillowe spotkania. Robiłem to danie na II Kielecką Gastrofariadę i wszystkim smakowało. A więc – Ladies and Gentelmen – kaszanka w kapuście.
Potrzebujemy:

  • kaszankę jęczmienną (po kawałku na osobę)
  • kapustę kiszoną
  • miód, przyprawy, śliwki suszone, wytrawne czerwone wino (ok. 150 ml), słoninę
  • folię aluminiową
Słoninkę, boczek lub podgardle wędzone wrzucamy na głęboką patelnię (lub garnek), wytapiamy. Kiedy skwarki wytopione, siekamy kapustę drobno i wrzucamy na tłuszcz. Przesmażamy, aż wchłonie cały tłuszcz. Podlewamy wodą i dusimy. Po około 15 minutach dodajemy: miód (tyle, żeby kapusta straciła gorycz i kwas – może być lekko kwaskowa), suszone śliwki pocięte w kawałki, podlewamy winem. Dusimy 30 minut. Doprawiamy wg smaku solą, pieprzem, kminkiem itp, lub gotową przyprawą do bigosu. Dusimy kolejne 20 minut. Kapusta powinna być miękka i wilgotna. Jeśli wlaliśmy za dużo wody, odparowujemy, ale bez przesady – MUSI pozostać dobrze wilgotna. 
Folię aluminiową dzielimy na kawałki około 40 – 50 cm. Na środku układamy porcję kapusty. Na kapuście kładziemy kaszankę – jeśli mamy „kiełbaski”, nacinamy je, jeśli mamy pęto, dzielimy na kawałki i też nacinamy. Jeśli ktoś lubi mocno doprawioną to można posypać kaszankę np. przyprawą do grilla, ale zasadniczo nie ma potrzeby.

Kaszankę zawijamy w ten sposób, aby uzyskać „namiocik”, czyli szeroko u dołu, zwężając ku górze – dzięki temu smaki i aromaty krążą w folii apetycznie się mieszając.

Pieczemy na rozgrzanym grillu około 20 minut.

Smacznego!
Zgadzasz się z nami? Nie zgadzasz? Masz własną opinię? Skomentuj ten post!
Opinie wulgarne, wyglądające, jak nachalna reklama, reklamy itp. będą usuwane.

Konkurs – pytania II etapu

Konkurs – wyniki etapu II

Dodaj komentarz