EDIT: UWAGA‼️ 50tka Kultowe Zapiekanki z powodów technicznych nie może pojawić się na finale. Podobnie Kurtosz & Langosz, którzy byli na 6 miejscu w głosowaniu. To oznacza, że w finałowej piątce zobaczymy U Wędzonych Sopot‼️
Kto miał w tym roku najwierniejszych fanów, których głosami dostał się do finałowej piątki? Kto będzie oceniał dania w polskim finale European Street Food Awards Polska 2023? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie poniżej.
A teraz finaliści. Waszymi głosami spośród nominowanych food trucków do finału dostały się:
- Złote Paluchy Churros (18,8% wszystkich głosów)
- Fuji Sushi i Catering (14,3% wszystkich głosów)
- Tandoor Szama – Indian Street Food (13,3 % wszystkich głosów)
- Serenada/Highlander – Piekielnie Dobre Jedzonko (łącznie 12,1% wszystkich głosów)
- U Wędzonych Sopot (6.5 % wszystkich głosów)
Z powodu zmiany nazwy (na prośbę zainteresowanych) w trakcie trwającego głosowania, food trucki Rodi’s Yellow Submarine (zmiana z Krakow’s Yellow Submarine) i Serenada/Highlander Piekielnie Dobre Jedzonko (zmiana z Highlander – Piekielnie Dobre Jedzonko), w obu przypadkach głosy zliczane były łącznie.
Gratulacje! Każdy food truck zaprezentuje w finale dwa dania, które oceni Jury i wybierze Zwycięzcę, który reprezentować będzie Polskę na finale europejskim w Saarbrucken.
Jury:
Beata Jankowska – Dyrektor Galerii Kazimierz. Osoba niezwykle dynamiczna i aktywna zawodowo, nie ukrywa, że praca jest jej pasją. Gdy drzwi Galerii zamykają się za Panią Dyrektor, Beata wyrusza w dalekie podróże, gdzie z przyjemnością odkrywa nowe smaki i techniki kulinarne. Po powrocie do domu bardzo chętnie odtwarza poznane dania dla najbliższych i przyjaciół.
Aga Epler, szefowa kuchni, maniaczka przypraw, korzeniami jedzeniowymi na Bliskim i Środkowym Wschodzie. Doradczyni i trenerka kulinarna. Karmi innych od zawsze, szuka nowych i nie zawsze klasycznych połączeń. Ustawia życie kulinarne innym i stara sie, żeby świat był smaczniejszym miejscem. Razem z mężem prowadzi firmę zajmującą sie szeroko pojętą gastronomią i marketingiem, na co dzień prowadzi pensjonat w górach i bloga kulinarnego Lady Kitchen.
Marek Mocny z gastronomią związany 20 lat. Ukończył technikum gastronomiczne w Bukownie i od technikum wiedział że będzie to robił całe życie. Przeszedł przez wszystkie szczeble kariery zawodowej, zaczynając jako kelner, starszy kelner, kucharz, kierownik restauracji, dyrektor gastronomii i dyrektor hotelu. Otworzył i rozkręcił wiele prestiżowych miejsc. Laureat wielu konkursów o tematyce gastronomicznej . Pracował jako Dyrektor w Poziom 511 design hotel & spa w Ogrodzieńcu , Ilkus Hotel & Restaurant w Krzu , Śląska Prohibicja w Katowicach czy Scena Kulinarna w Bytomiu . Z tymi dwoma ostatnimi zdobył tytuł najlepszej restauracji w Polsce wg .Fine Dining Week . W październiku 2022 spełnił swoje marzenie i otworzył wraz z żoną ‚‚Bistro u Mocnych” w Kluczach koło Pustyni Błędowskiej. Miłośnik dobrego jedzenia, podróży i fotografii .Prezes Zarządu Mocnej Fundacji, która od początku wojny pomaga sierotom wojennym w Ukrainie .Człowiek organizacja .
Maciek Ochmanek – właściciel food trucka The Beef Bros. (Racibórz), człowiek, który street food ma w genach. Potrafi odtworzyć smak potraw, których wcześniej nie próbował w taki sposób, że są nie do odróżnienia od oryginału. Lubi jeździć i gotować. W wolnych chwilach rozmawia i popija szampana z Gintrem (swoim psem).
Michał Skoczek w internecie znany jako Żorż Ponimirski. Ojciec – Założyciel bloga streetfoodpolska.pl Młody, szczupły, wykształcony, z wielkiego miasta Kielce. Po ukończeniu szkół podstawowych rzucił się w wir życia towarzyskiego. Birbant wielbiący uciechy stołu i biesiady z przyjaciółmi. Ceni rzeczy proste, więc przedkłada kawior nad kuchnię molekularną. Wielbiciel Franca Fiszera, Skamandrytów i świętego spokoju. Stały felietonista Magazynu Kielce Gazety Wyborczej, współautor kulinarnego przewodnika po kuchni Podlasia i Suwalszczyzny „U Pana Boga przy stole”.