AKTUALIZACJA:
Oto food trucki, które powalczą o wyjazd do Saarbrucken (czekamy na decyzję piątego):
1. Raclette & Go
2. Serenada – Highlander Piekielnie Dobre Jedzenie
3. Smaki Ulicy
4. BaoWóz
5. Pupusas – Salvadoran Foodtruck
Kto miał w tym roku najwierniejszych fanów, których głosami dostał się do finałowej piątki? Kto będzie oceniał dania w polskim finale European Street Food Awards Polska 2024? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie poniżej.
Waszymi głosami spośród nominowanych food trucków do finału dostały się:
- Coś Innego (27.1 % głosów)
- Serenada – Highlander (22.6 % głosów)
- Wok Gang (9 % głosów)
- Raclette & Go (7.5 % głosów)
- Chyży Wół (6.8 % głosów)

Gratulacje! Każdy food truck zaprezentuje w finale dwa dania, które oceni Jury i wybierze Zwycięzcę, który reprezentować będzie Polskę na finale europejskim w Saarbrucken.
Teraz czekamy na oficjalne potwierdzenie przez finalistów, że wezmą udział w finale. W przypadku gdyby ktoś jednak z jakichś powodów nie mógł wziąć udziału w finale, na jego miejsce wejdzie food truck z kolejnego miejsca.
Jury:
Beata Jankowska – Dyrektor Galerii Kazimierz. Osoba niezwykle dynamiczna i aktywna zawodowo, nie ukrywa, że praca jest jej pasją. Gdy drzwi Galerii zamykają się za Panią Dyrektor, Beata wyrusza w dalekie podróże, gdzie z przyjemnością odkrywa nowe smaki i techniki kulinarne. Po powrocie do domu bardzo chętnie odtwarza poznane dania dla najbliższych i przyjaciół.

Michał Snela, szef kuchni i twórca marki “U Wędzonych”, ma interesującą historię kariery. Jego zainteresowanie gotowaniem nie było pierwotną pasją. W rzeczywistości, jako młody człowiek, unikał kuchni ze względu na drażniący go zapach gotowanych posiłków. Jego kariera kulinarna zaczęła się przypadkowo, gdy wyjechał do Wielkiej Brytanii, szukając lepszego życia. Zaczynając od pracy na zmywaku, Snela zdał sobie sprawę z potrzeby skupienia się na jakości, jeśli chce poważnie traktować swoją karierę. To doprowadziło go do studiowania w szkole gastronomicznej.
Jego kariera rozkwitła, gdy zaczął pracować jako Commis Chef (młodszy kucharz sekcji) we flagowej restauracji Gordona Ramsaya, co było dla niego niezapomnianym doświadczeniem. Następnie kontynuował karierę w renomowanych, gwiazdkowych restauracjach w centrum Londynu, awansując od najniższego stanowiska do pozycji szefa kuchni. Z czasem ciężka praca przerodziła się w prawdziwą pasję i miłość do gotowania .
Swoją pasję do gotowania przekształcił w sukces, tworząc
“U Wędzonych”, gdzie jego doświadczenie, zarówno z podróży po Stanach Zjednoczonych, jak i pracy w londyńskiej gastronomii, zaowocowało stworzeniem unikalnego konceptu i menu specjalizującego się w autentycznym amerykańskim BBQ . W zeszłym roku ich burger z policzkami wołowymi został na finale w Saarbrucken uznany za najlepszego burgera Europy.
Maciek Ochmanek – właściciel food trucka
The Beef Bros. (Racibórz), człowiek, który street food ma w genach. Potrafi odtworzyć smak potraw, których wcześniej nie próbował w taki sposób, że są nie do odróżnienia od oryginału. Lubi jeździć i gotować. W wolnych chwilach piastuje stanowisko Naczelnego Dietetyka Raciborza.
Krzysztof Matykiewicz, człowiek, który dał Polsce churrosy. Podczas zagranicznych wojaży wiele lat temu zakochał się w tym hiszpańskim deserze i po powrocie do Polski robił go w domu dla znajomych. W pewnym momencie receptura tak wszystkim posmakowała, że 9 lat temu zdecydował się otworzyć food trucka. Tak na polskiej scenie street food pojawiła się marka
Złote Paluchy Churros. Obecnie sieć liczy wielu partnerów, a smak polskich churros docenili Niemcy podczas finałów ESFA w Monachium i Saarbrucken, ustawiając się w niekończące się kolejki. Pasjonat czytania, gier video i dobrego jedzenia.

Michał Skoczek w internecie znany jako Żorż Ponimirski. Ojciec – Założyciel bloga streetfoodpolska.pl Młody, szczupły, wykształcony, z wielkiego miasta Kielce. Po ukończeniu szkół podstawowych rzucił się w wir życia towarzyskiego. Birbant wielbiący uciechy stołu i biesiady z przyjaciółmi. Ceni rzeczy proste, więc przedkłada kawior nad kuchnię molekularną. Wielbiciel Franca Fiszera, Skamandrytów, świętego spokoju i kuchni Podlasia i Suwalszczyzny. Stały felietonista Magazynu Kielce Gazety Wyborczej (do momentu zamknięcia dodatków regionalnych), współautor kulinarnego przewodnika po kuchni Podlasia i Suwalszczyzny „U Pana Boga przy stole” oraz autor „U Pana Boga przy stole 2 – Suwalszczyzna”.
