Kto miał w tym roku najwierniejszych fanów, których głosami dostał się do finałowej piątki? Kto będzie oceniał dania w polskim finale European Street Food Awards Polska 2020? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie poniżej.
Jeszcze tylko przypomnienie. Z uwagi na COVID w wielu krajach nie odbyły się finały krajowe. Z tego samego powodu nie odbędzie się też finał europejski. Zwycięzca polskiego finału oprócz pucharu odbierze jeszcze „zieloną kartę”, dzięki której w przyszłym roku automatycznie znajdzie się w finałowej piątce i będzie walczyć o wyjazd na finał europejski.
A teraz finaliści. Waszymi głosami spośród 30 nominowanych food trucków do finału dostały się:
- Sushi Banzai & Fuji Sushi i Catering (241 głosów)
- Centralne Biuro Smaku Foodtruck (130 głosów)
- Pastrami Summer (113 głosów)
- Złote Paluchy Churros (113 głosów)
- Gyros King (84 głosy)
Gratulacje! Wszystkie finałowe trucki oczywiście zobaczymy podczas Street Food Polska Festiwal w Kielcach!

A oto Jury, które będzie miało niesamowicie trudne zadanie, bo przecież zwycięzca może być tylko jeden:
Michał Kostrzewa – W 2015 pracował w kilku sushi barach w Krakowie aż trafił do Hana Sushi (od 2016r. rekomendowana przez Michelin), gdzie po jakimś czasie został sous-chefem. W 2017 r. założył własną restaurację Sushi-Ya, która zdobyła uznanie w całym kraju. Zasłynęli z sezonowania ryb i specjalnego przygotowaniu ryżu.

Chef Michał Fabiszewski. GlobalChef, podróżnik, ambasador polskiej kuchni w USA, MasterChef, doradca kulinarny, ale nade wszystko szef kuchni. Gotuje, inspiruje, nie śpiewa.
Doświadczenie zdobywał pod okiem Wojciecha Modesta Amaro w AtelierAmaro, oraz w czasie licznych podróży i staży na całym świecie. Gotował na 5 kontynentach. Obecnie szef kuchni dla Sodexo Polska oraz ambasador polskiej kuchni w USA. Szanuje tradycje kulinarne i naturalne produkty. W kuchni szuka prawdy i prostoty. Nie akceptuje tępych noży!

Jakub Juszyński – bloger, podróżnik, marketer. Podróżuje smakując i smakuje podróżując. Odwiedził ponad 20 krajów na 5 kontynentach. Zawsze próbuje lokalnej kuchni poznając nowe, nie zawsze popularne smaki. Uważa, że najlepszym sposobem na poznanie lokalnej kultury jest kuchnia i ludzie, którzy się nią zajmują!

Damian Tomalik. Urodzony w 1981 roku na Śląsku, od kilkunastu lat kielczanin. Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego i Akademi Świętokrzyskiej. Z wykształcenia historyk, zawodowo związany z gastronomią od 2003 roku.Pracował m.in w Krakowie, Warszawie, Wrocławiu i Kielcach, gdzie zdobywał doświadczenie w prowadzeniu restauracji i klubów muzycznych. Od 2015 roku właściciel Restauracji Rockabilly Steakhouse & Whisky Bar, oraz Restauracji Monopolka (2019) w Kielcach. Regularnie prowadzi degustacje alkoholowe z whisky i polskich wódek kraftowych, oraz prezentacje i szkolenia w zakresie food pairingu z alkoholami wysoko procentowymi najwyższej jakości.Miłośnik kuchni polskiej i wszelakich mięsiw, o czym przekonać się można odwiedzając jego lokale.

Michał Skoczek (Żorż Ponimirski) Ojciec – Założyciel i pomysłodawca bloga. Gastroseksualny wielbiciel fast i street foodów. Uzależniony od biesiadowania, tatara i golonki. Nie pogardzi kawiorem, a nawet zimną wódką. Bawi się tym co robi i robi to, co go bawi. Słucha punk rocka, jazzu, wczesnego hip-hopu i Fat Boy Slima. Wielbi podroby we wszelkiej postaci. Jankesofil. Gdyby mógł wybierać chciałby żyć w Dwudziestoleciu Międzywojennym lub Ameryce lat 50-ych. Uwielbia Franca Fiszera i Bolesława Wieniawę – Długoszowskiego. Typ pyknika, który trzyma stałą wagę. Od grudnia 2015 stały felietonista Magazynu Kielce Gazety Wyborczej („Żorż smakuje”), współpracuje również z 2 Tygodnikiem Kieleckim („Miasto od kuchni”).

Do zobaczenia w najbliższy weekend w Kielcach!