Falafel – Street Fusion Truck
Bardzo, ale to bardzo rzadko jadam dania bezmięsne. Ale na poprzednim festiwalu nie było mi dane spróbować ich falafla. A wyglądał nieziemsko. Zatem pognałem do trucka po pitę z kotlecikami z ciecierzycy. Pita świetnie podgrzana, nie za sucha, chrupiąca. Warzywa świeże i chrupkie. Świetny sos idealnie nawilżał całość kanapki, a przede wszystkim kotleciki, które moim zdaniem były zbyt suche. Kanapka jak najbardziej godna polecenia, w szczególności ludziom, którzy mięsa nie jedzą.
Polski mielony aka Polski Burger – Luki Food Truck
To coś czego każdy Polak powinien spróbować. Bułka wodna z kotletem mielonym (50% wołowiny – udziec, 50% wieprzowina – łopatka), pikle, cebula duszona w pomidorach i musztarda. Wielkiej filozofii w składzie tej kanapki nie ma, a smak jest. Bułka uprzednio opieczona w opiekaczu, dobrze wysmażony mielony i fantastyczna cebula. Ale jak to? Bez sałaty? Toż to się rozleci. O dziwo nie. Nawet gram cebuli z bułki nie wyleciał do opakowania. Kapusta idealnie podkreśla smak mielonego, a kanapka nie jest za sucha dzięki piklom. Nic tylko się zajadać.
Arepa – San Escobar
To jest coś co jadłem już kiedyś na festiwalu, a tym razem musiałem to opisać. To mięso… Cud, miód i orzeszki. Bułka to absolutne mistrzostwo świata. Jest podpiekana w specjalnym grillu, z wierzchu chrupiąca, w środku ciepła i wilgotna. Ser kozi nie dominuje nad całością kanapki i jest wyczuwalny. Do tego (moim zdaniem) mała ilość warzyw, co mnie akurat nie przeszkadza. Jeśli gdzieś w waszej okolicy, ten food truck zaparkuje – przeprowadźcie na niego szturm. Moim zdaniem najlepsza kanapka tego festiwalu.
Luki Food Truck – Chrupiący Boczek. To bardzo prosta i bardzo bardzo dobra kanapka. Świetna bułka, a w niej konserwowy ogórek, sos, cebula i/lub pieczarki oraz creme de la creme – grubaśne plastry soczystego, grillowanego boczku. Bardzo proste, bardzo smaczne. Brać i nie marudzić!
Grrillazz Jungle Street Food Truck – arepa vege i pulled pork. Now truck na rynku a jaki fajny. W menu mają trzy arepy – vege, chicken i pulled pork oraz nigeryjską suyę.
Arepa vege w składzie ma kotlet z czarnej fasoli, mango, pomidora, czerwoną cebulę, rukolę i sos mango-chili. Całość jest soczysta, aromatyczna, rześka, słodko-pikantna i bardzo smaczna. Zdecydowanie jedna z najlepszych wege kanapek, jakie ostatnio jadłem. Warto spróbować.
Arepa Pulled Pork oprócz długo i wolno pieczonej soczystej wieprzowiny zawiera także pomidora, rukolę, awokado, czerwoną cebulę a okraszona jest guacamole. Jest pysznie, jest soczyście, jest… inaczej. Ten pulled pork zdecydowanie odróżnia się od większości kanapek z szarpaną wieprzowiną, jakie zjecie gdzie indziej. Sami spróbujcie.
Fusion Street Food – https://www.facebook.com/KrakowFood/
Luki Food Truck – https://www.facebook.com/LukiFoodTruck/
San Escobar Food Truck – https://www.facebook.com/Sanescobarfood/
Grrillazz Jungle Street Food Truck – https://www.facebook.com/GRRILLAZZ/