Nie ma to jak dobra buła. Chrupiąca z wierzchu, z miękkim miąższem, wypełniona solidnym wsadem. Dzisiaj mam dla Was kilka pysznych kanapek, zapraszam do lektury.
Bajgle & Coffe. Od powrotu z USA zastanawiam się, czemu taki arcypolski wynalazek jak bajgle łatwiej kupić tam niż u nas? Byłem w kilku miejscach serwujących w Polsce bajgle (bo wiele ich nie ma) i niestety często okazywało się, że na zdjęciach wyglądały ładnie, ale smakowo nijak nie przypominały tych, które jadłem w Nowym Jorku. Chlubne wyjątki policzyć można było na palcach jednej ręki. Dlatego informację o otwarciu w Kielcach punktu z bajglami przyjąłem z nadzieją.
Czekałem z tym postem do ostatniej chwili, żeby mieć pewność. Bo w momencie, kiedy wybuchła pandemia, lokal się zamknął i nie można było znaleźć informacji kiedy, a przede wszystkim czy w ogóle się otworzą. Na szczęście wczoraj wreszcie pojawiła się długo oczekiwana informacja, że jednak wracają.


Menu krótkie, ale smakowite. Bajgla możemy wziąć bez posypki, z makiem i sezamem lub tzw. everything, czyli sezam, mak, cebula, czosnek. A co w bajglu? Na przykład idealne na śniadanie połączenie sadzonego jajka, chrupiącego bekonu, pomidora i sałaty. Kosztuje zaledwie 9 zł, smakuje wyśmienicie i syci na długo.



Najczęściej chyba spotykane połączenie smaków znajdziemy w bajglu Classic łosoś (14 zł). Kremowy twarożek, dużo wędzonego łososia, sałata i chrupiąca czerwona cebula. Zajadałem z apetytem i szczerze mogę powiedzieć, że smakował równie dobrze, jak ten którego jadłem w nowojorskich lokalach.


Miłośnicy mięsa także mają w czym wybierać. Kapitalny jest bajgiel Bavette (14 zł), w którym znajdziemy plastry wołowiny, konserwowego ogórka, cebulę, sałaty i dip musztardowy.


Nie ustępuje mu Szarpana wieprzowina (13 zł), bardzo sycąca i soczysta kompozycja świetnie doprawionego pulled porka, pomidora, sałaty i dipu musztardowego.

Lżejszy, choć również sycący jest Cezar (13 zł), w którym znajdziemy krojoną w paski pierś kurczaka, bekon, parmezan, sałaty i podkreślający smak dip anchois.

Córce bardzo smakował bajgiel z nutellą (8 zł, można też wziąć konfiturę domową w tej samej cenie).

Poza wyżej opisanymi można także zamówić bajgla z szynka i serem (10 zł), Italian (11 zł) z mozzarellą i pesto czy Wegetariańskiego (10 zł) z pieczonym burakiem i owczym serem. W karcie znajdziemy także dwa burgery. American Classic Beef (15 zł) i Cheese Bacon Beef (16 zł), którego zamówiłem. Burger jest idealnej wielkości dla kogoś, kto nie przepada za burgerami restauracyjnymi, które trzeba jeść nożem i widelcem. To bardzo amerykańska kompozycja, przypominająca burgery jakie w znakomitej większości dostaniemy w klasycznych amerykańskich dinerach. Bułka brioche, dwa kotleciki wołowe mocno spłaszczone, pięknie rozlany ser, chrupiący bekon, pomidor, cebula, sałaty i dip. Świetna pozycja, wszystko zagrało koncertowo i jedzenie tego burgera sprawiło mi dużą przyjemność.


Podsumowując: pyszne jedzenie, niskie ceny, bardzo miła i kontaktowa obsługa, aż chce się wracać, bo czy śniadanie czy lunch w tym lokalu to zawsze czysta przyjemność. Na razie jednak tylko na wynos.
Bajgle & Coffe – ul. Bodzentyńska 3/4, Kielce.
Facebook – https://www.facebook.com/Bajglecoffe-101960308005220/
O włoskich smakach w Del Favero Gastronomia Italiana pisałem tutaj nie raz. Na czas pandemii można wpaść i odebrać osobiście, bo dowozów nie mają, pizzę lub kanapki. Opiszę Wam genialne foccacie, jakie ostatnio od nich zjadłem. Każda kosztuje 20 zł, a wybierać można spośród siedmiu różnych kompozycji.

Foccacie są ogromne. Na zdjęciach kładłem je na talerz do pizzy, więc niech Was nie zmyla proporcje. Każda kanapka spokojnie może zaspokoić duży głód. Pieczywo jest świetne, z chrupiącą, aromatyczna skórką. Doskonale współgra z oryginalnymi włoskimi produktami, jakie znajdziemy w środku każdej kanapki.
Salami to bardzo prosta, acz pełna smaku kompozycja. Doskonałe, soczyste salami, ciągnąca się mozzarella, słodka cukinia, pomidor, sałata i czerwona kapusta. Pycha.




Caprinho to kanapka bezmięsna, ale tak pełna smaku, że braku mięsa nie odczuliśmy. Bakłażan, miód, karczochy, suszone pomidory i łamiący słodycz wyżej wymienionych składników świetny, mocny w smaku i aromacie kozi ser. Cudo.




Diavolo uwodzi lekką, przyjemną pikantnością. Odpowiada za nią doskonałe ostre salami, a pieczona papryka i bekon dodają wspaniałego aromatu. Brać, jeżeli lubisz pikantne.



Na koniec Salsiccia. Kocham tę kiełbasę chyba na równi z ndują. Tutaj znajdziemy ją w idealnym duecie z brokułem. Jadłem już takie zestawienie na pizzy i bardzo mi smakowało. Tutaj było podobnie. Soczysta i pyszna kanapka.




Podsumowując: jeżeli jeszcze nie próbowaliście nowych kanapek w Del Favero, to nic Was nie usprawiedliwia. Winę możecie zmazać tylko w jeden sposób – zadzwonić i zamówić. Ale to za tydzień. W tym tygodniu w Del Favero króluje bowiem pizza, którą również serdecznie Wam polecam.
Del Favero Gastronomia Italiana – Plac Moniuszki 5b, Kielce
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Del-Favero-Gastronomia-Italiana/100477906950432
Na koniec jeszcze Restauracja Monopolka i Buły Drwala. Czyli taka nowość na pandemiczne czasy. Bułki pieczone na miejscu są wielkie i pyszne. Świetne pieczywo to jednak nie wszystko. Tutaj idzie ono w parze z doskonałym wypełnieniem. Buły są trzy, każda kosztuje 22.90 zł.


Najpierw kanapka, która smakiem przypomina niedzielny obiad. Pyszna buła, a w niej doskonały, soczysty schabowy, sałata, pomidor, szczypiorek, feta i sos tzatziki. Normalnie schabowy z mizerią, tylko ziemniaczków brakuje ;) Poezja.




Następnie buła, w której głównymi aktorami są solidny kawał karkówki, kiszona kapusta, pięknie rozlany długodojrzewający wyrazisty ser i sos rosyjski. Taki Reuben po polsku. Pycha.




Last but not least – przyjemnie pikantna buła z kurczakiem panko, jalapenos i sosem chipotle – mayo i bekon. Kapitalna, chyba najmocniejsza w smaku i najpyszniejsza wg mnie z wszystkich trzech kanapka.




Podsumowując: jeżeli jesteście BARDZO głodni, to taka Buła Drwala z Monopolki jest idealnym rozwiązaniem. Doskonały smak i cena to atuty, wobec których nie da się przejść obojętnie. Polecam.
Restauracja Monopolka – św. Leonarda 11, Kielce
Facebook – https://www.facebook.com/monopolkamenu/
To tyle na dziś. Tradycyjnie proszę o polecenia w komentarzach. Podrzućcie miejsca z dobrymi bułami. Chętnie odwiedzimy.