W czasach zarazy i narodowej kwarantanny próbujemy za wszelką cenę poprawić sobie nastrój. Jedni gotują w domu, inni zaczęli ćwiczyć w domowym zaciszu, jeszcze inni uczą się nowych rzeczy. Dla wielu z nas rezygnacja z rytuałów dnia codziennego stała się dużym problemem. Ci, którzy chodzili do restauracji i knajp regularnie, najbardziej tęsknią za jedzeniem na mieście, zwłaszcza w swoich ulubionych miejscach. Jednak gastronomia mimo bardzo skomplikowanej sytuacji się nie poddaje. Wiele lokali zaoferowało dostawy swoich przysmaków, inne proponują możliwość odbioru osobistego. W czasach kryzysu, reaktywowano też kilka konceptów kulinarnych. Jednym z nich jest Fuji Sushi Catering by Komar.
Jestem fanem sushi, podobnie jak wszelkiej innej surowizny. W wykonaniu Komara, którego znam i z którym pracowałem na jednym placu przez dłuższy czas, sushi to nie tylko surowy łosoś z serkiem philadelphia. Jakub jest prawdziwym ekspertem, jeśli chodzi o przygotowanie tego przysmaku. Podobnie jak we wszystkich innych jego projektach, tak w przypadku Fuji Catering, nie ma miejsca na półśrodki i półprawdy. Sushi w jego wykonaniu to podróż przez unikalne smaki i aromaty oraz oryginalne dodatki. Różnorodność jest tutaj równie ważna, co wysoka jakość każdego ze składników.
Wpadlibyście na przykład na pomysł, żeby do rolki dodać plasterek marynowanej wołowej polędwicy? A całość posypać kruszonymi igłami świerka cytrynowego? Jeśli nie mieści Wam się to w głowie, to polecam spróbować. Jedna z najlepszych rzeczy jaką jadłem od bardzo dawna. W składzie przysmaków przygotowywanych przez Komara znajdziemy między innymi: sałatkę z głowy ośmiornicy, ośmiornicę sous-vide, krewetki w tempurze, sadzone przepiórcze jajo, oleje konopne i rydzowe, czy marynowaną samodzielnie żółtą rzodkiew. Oprócz rolek, nigiri i guankamaki w ofercie znajdziemy jeszcze autorską wersję Kimchi, świeżą w smaku i bardzo przyjemnie pikantną, japońskie kiszonki w postaci ogórka i marchewki, oraz absolutny unikat, jedyną w Polsce Kimchi z czerwonej kapusty. Niepodrabialny smak.
Równie spektakularne były dania na ciepło. Nam najbardziej do gustu przypadł pszenny chiński makaron z warzywami, grzybami i kaczką w sosie Hoisin. Fantastycznie aromatyczne mięso z doskonale dobranymi dodatkami zrobiło na nas wielkie wrażenie. Doznania smakowe można podbić dołączanym do zestawu sosem Tonkatsu.
Świetną przekąską na mniejszy głód będą lepione przez ekipę Pierożki Gyoza z farszem składającym się z kurczaka i warzyw z dodatkiem sosu Ponzu. Delikatny, ale aromatyczny farsz i bardzo dobry sos, w którym możemy maczać pierożki.
Na sam koniec zostawiłem sobie Yakitori z kurczakiem i porem. Szaszłyk z kawałkami marynowanego w sosie yakitori kurczaka a do tego delikatny i słodki por. Połączenie proste, ale efekt bardzo dobry. Smakowało mi.
Podsumowując, jeśli macie ochotę na oryginalne przeżycie, na nietypowe połączenia smaków, na najwyższą jakość składników i kunszt w ich obróbce, to nie zastanawiajcie się ani chwili dłużej. Jedzenie z Fuji Sushi Catering by Komar możecie zamówić pod numerem: 789 125 585.
Pamiętajcie, aby wspierać swoje ulubione miejsca w tej trudnej sytuacji, pomóżcie im przetrwać ten czas i wrócić silniejszymi, kiedy całe zagrożenie związane z koronawirusem się skończy.
Michał Turecki
Fuji Sushi Catering na Facebooku: https://www.facebook.com/Fuji-Sushi-Catering-143658665778010/
Fuji Sushi Catering na Instagramie: www.instagram.com/fujisushibykomar/