Kurczak do góry nogami, czyli United Chicken w Gdańsku - Street Food Polska
close

Kurczak do góry nogami, czyli United Chicken w Gdańsku

0udostępnień

Żywa i tłoczna, pełna knajpek i kawiarenek, mniej i bardziej aspirujących restauracji, sieciowych i franczyzowych lokali oferujących jedzenie – taka właśnie jest ul. Długa, będąca najbardziej reprezentacyjną ulicą Gdańska, stanowiąca jednocześnie główny deptak Głównego Miasta.

Godzina 15, żołądek woła o obiad, nos wyczuwa zapach frytury a mózg podświadomie podejmuje decyzję – mam ochotę na coś śmieciowego. Nieznany wówczas jeszcze dla mnie United Chicken zaprasza do siebie, kusząc ekspozycją z apetycznie wyglądającym kurczakiem (siła Photoshopa…), łudząco podobnym do tego, który oferuje amerykański gigant. Podrabiać Sandersa próbowało wielu, jak wyszło tym razem?

W lokalu, oprócz mnie, parka zajadająca swoje kanapki, popijając je zimnym piwem. Tak! Lokal z takim jedzeniem ma koncesję na alkohol i świeci pustkami w godzinach szczytu? Muszę to sprawdzić.

Wybór szybki, bo człowiek głodny nie myśli racjonalnie. Big Billy, czyli kanapka z kurczakiem, dużą porcją frytek i energetykiem, który wymieniam na dolewkę. Całość 12,99. Zamówienie dostaję po 5 minutach.

United Chicken 1Frytki – wjeżdżam. Gorące, chrupiące, miękkie w środku, słone. Takie jak lubię. Bez zastrzeżeń, porcja też naprawdę spora. Otwieram kanapkę. Zapakowana tak, że łączenie papieru znajduje się na dole, a bułka leży do góry „nogami”.

United Chicken 2Coś się popsuło. Albo ja nieumiejętnie rozwijałem, albo młody nieumiejętnie złożył kanapkę. No nic, przywracam ją do pionu i próbuję. Bułka – smakowo porównywalna do tych najlepszych, jednak ku mojemu zdziwieniu – zimna. Zaglądam pod spód – opieczona. Czyli sobie poleżała. Kurczak. Odgrzany poprzez powtórne smażenie, panier jest spalony, a mięso w środku suszyście suche. Cheddar zapomniał o tym, że smakuje lepiej, gdy się roztopi. Smakowo dominuje pomidor, gruby plaster nieco rozmiękłego warzywa skutecznie zmoczył bułkę i sprawił, że nawet kurczak smakował pomidorowo. Wyczuwam nutę mocno czosnkowego sosu, smakowo w porządku, zdominował całość i zapominam o pomidorowości swojej kanapki.

United Chicken 3Tajemnica braku tłumów rozwiązana. Gdybym rozważał możliwość powrotu, to tylko na frytki i piwo. Dużo piwa, by nie przypomnieć sobie o tej kanapce.

Filip Sadowski

United Chicken – Długa 52/53, 80-831 Gdańsk

WWW: http://www.unitedchicken.pl

Menu: http://www.unitedchicken.pl/new/wp-content/uploads/2014/10/140820_Prev_DRUK_Menu_boczne_GDANSK_103x72cm_spad_3mm.jpg

140820_Prev_DRUK_Menu_boczne_GDANSK_103x72cm_spad_3mm

 

Taco Libre – naprawdę pyszne tacosy

Tej Bandzie dałbym się porwać

Dodaj komentarz