Klasyka polskiej kuchni – mielony, placki i genialne pierogi - Street Food Polska
close
Klasyka polskiej kuchni – mielony, placki i genialne pierogi

Klasyka polskiej kuchni – mielony, placki i genialne pierogi

0udostępnień

Chęciny leżą tak blisko Kielc, że mnóstwo kielczan bywa tam w celach rozrywkowo – turystycznych. Jest to również miasto na trasie Warszawa – Kraków, więc na pewno wielu spośród Was przynajmniej raz przez Chęciny przejechało. Warto zatrzymać się tu na kilka chwil nie tylko z uwagi na zabytkowe ruiny zamku czy urokliwą architekturę, ale także po to, by zrobić sobie krótką przerwę na jedzenie. Oferta gastronomiczna w mieście i okolicach jest bowiem na tyle ciekawa, że każdy znajdzie tu coś dla siebie – od miłośnika fast foodów poprzez tych, którzy cenią sobie dobre restauracje (o Da Vinci kiedyś Wam napiszę) po miłośników regionalnych dań (Kuźnia Smaków w Tokarni).

Pisałem już na blogu o klasycznych zapiekankach i pizzy z grzybami, jakie można zjeść na chęcińskim rynku. Ostatnio wpadłem również pod Zamek do La Baguette na burgery i pierogi (zdjęcia możecie zobaczyć na naszym fan page, mam nadzieje niebawem napisać dłuższy tekst o tym, co można tam zjeść). Pora zaprosić Was na fantastyczne pierogi i inne klasyki polskiej kuchni.

W Chęcinach na Skwerze Ojca Czesława Domańskiego (kilkadziesiąt metrów od Rynku) znajduje się niewielki lokal o nazwie Pierogarnia & Bistro Ze Smakiem. Do wizyty tam skusiła nas informacja, że mają bardzo dobre pierogi. Menu codziennie się zmienia, do wyboru mamy m.in. obiad fit lub klasyczny. Tylko pierogi są w menu zawsze. Byłem tam przed epidemią, ostatnio wpadłem by odebrać zamówienie do domu, więc w tekście opiszę zarówno to co zjadłem na miejscu, jak i zamówienie na wynos.

Wizytę w lokalu zaczęliśmy od zupy. Meksykańska z kulkami mięsnymi (8 zł) to sycąca i smaczna zupa przypominająca w smaku gulaszową, tyle, że zamiast kawałków mięsa mamy tutaj dużo mięsnych pulpecików. Bez problemu rozlano nam ją na dwa talerze, bo chcieliśmy spróbować większej ilości dań.

Następnie na stół wjechały złociste i chrupiące placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i surówką (12 zł). Proste, sycące i bardzo, bardzo smaczne. Placki idealnie usmażone, a sos dobrze doprawiony. Pyszna klasyka i zjedliśmy z przyjemnością. Na plus również bardzo dobre surówki.

Później zabraliśmy się za świetnego mielonego faszerowanego serem i pieczarkami w zestawie z pysznymi, kremowymi ziemniakami i trzema surówkami (15 zł). Kocham takie zestawy.

Pierogi lepione są i gotowane na zamówienie, więc trzeba zawsze trochę poczekać, ale jak się okazało – zdecydowanie warto. Porcja liczy 10 sztuk, a wybierać można wśród kilku rodzajów nadzienia. Dla niezdecydowanych polecam Michę Szefowej za 24 zł, w skład której wchodzą pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ze szpinakiem i serem oraz ruskie ( w sumie 20 sztuk).

Pierogi okazały się pyszne. Duże, obficie nadziane, ciasto sprężyste. Ruskie pełne dobrego sera z ziemniakami i pieprzu. Lekka przewaga ziemniaków nad serem to dla mnie ogromna zaleta, więc zajadałem aż mi nie uszy trzęsły.

W pierogach z grzybami i kapustą to grzyby wybijały się na pierwszy plan, co wcale nie jest takie oczywiste, bo w większości miejsc serwujących pierogi to kapusta dominuje w farszu.

Mięsne doprawione idealnie, pełne soczystego mięsa, dały nam ogromną radochę z jedzenia…

… a szpinak z serem zagrał koncertowo. Farsz był soczysty i wyrazisty, szpinak idealnie komponował się z serem.

Wszystko popijaliśmy domowym kompotem (2 zł).

Podczas ostatniej wizyty w Chęcinach zadzwoniłem do lokalu i zamówiłem pierogi z mięsem oraz Michę Szefowej na wynos. Weekendowa promocja pozwalała dobrać gratis 5 sztuk dowolnych pierogów, więc skorzystałem i moja Micha powiększyła się o dodatkowe ruskie. Do domu dojechały ciepłe, ale część z przyjemnością odsmażyłem sobie wieczorem na chrupiąco. Żałuję trochę, że kapryśna aura nie pozwoliła nam zjeść tych pierogów na świeżym powietrzu, ale i dowiezione do domu smakowały bardzo dobrze. Do Kielc podobno także są w stanie dostarczyć, ale trzeba negocjować minimalną wartość zamówienia. Osobiście polecam raczej odbiór osobisty na konkretną godzinę i spożycie ich w pięknych okolicznościach przyrody wśród drzew pod Zamkiem, jeżeli tylko pogoda na to pozwoli. Samochodem na parking pod Zamkiem jedzie się 2 minuty, więc pierogi na pewno nie wystygną ;) A radość z dobrego jedzenia w plenerze – bezcenna. Szczególnie teraz, kiedy tak rzadko wychodzimy z domów.

Podsumowując: nazwa Ze Smakiem nie kłamie. Jedzenie jest bardzo dobre, świeże, z dobrej jakości składników. Bardzo miła obsługa to kolejna zaleta tego miejsca. Porcje duże, a ceny przyjazne. Jeśli będziecie jechać przez Chęciny to naprawdę warto tutaj wpaść. Jeśli lubicie prostą domową kuchnię, to będziecie zadowoleni. Na jedzenie trzeba chwilkę poczekać, ale warto, bo każde danie przygotowują na indywidualne zamówienie. A pierogów spróbujcie koniecznie.

Pierogarnia & Bistro Ze Smakiem – ul. Małogoska 26, Chęciny.

Facebook – https://www.facebook.com/pierogarnia.bistro.ze.smakiem/

Aktualne menu i promocje codziennie publikowane na fan page.

Najoryginalniejsze sushi w Krakowie – zamówienie z Fuji Catering by Komar

Oda do ziemniaka, wieprzowiny i buraka – Warsztat po Polsku

Dodaj komentarz