Kanapki z food trucków – kilka nowości - Street Food Polska
close

Kanapki z food trucków – kilka nowości

0udostępnień

Nazbierało się materiału po dwóch SFP Festivalach. Ostatnio mogliście poczytać o kanapce porchetta z Juicy Truck, dzisiaj kolejny post o kanapkach z food trucków.

Food So Good to (pierwszy) kielecki food truck, który po różnych eksperymentach zdecydował się na sprzedawanie kanapek. Dużych kanapek dodajmy.

20150704_142741DSC_1122

Poza Hot Dogiem miałem okazję spróbować pozostałych czterech. Do dziś nie wiem, czy Wołowe Lico, czy Big Boy czy może Jamaican jest moim ulubionym sandwichem z tego trucka. Bo Ragnar z łososiem jest owszem, bardzo smaczny, ale to mięsne wariacje bardziej mi podchodzą.

20150705_132014 20150705_132017

Wołowe Lico wabi pysznym gulaszem z policzków wołowych, Big Boy uwodzi soczystym pulled porkiem, a Jamaican kusi słodko-pikantnym kurczakiem. Wszystkie są świetne i moim zdaniem trzeba spróbować każdego. Kanapki można kupić również w wersji „połówkowej”, co na pewno ułatwi Wam wybór swojego ulubionego smaku.

DSC_1136 DSC_1138 DSC_1140 DSC_1144

Mnie smakują wszystkie i korzystam z każdej okazji, by choć połóweczkę sobie wciągnąć.

Food Cab to trójmieski food truck, który serwuje grillowane panini.

20150704_094647

W Gdańsku miałem okazję spróbować kanapki z żeberkami, w Słupsku skusiłem się na Nowy Jork z pastrami.

20150705_120252 20150705_120305 20150705_120327

Soczysta, świetnie doprawiona wołowina ciachana w solidne plastry, roztopiony ser, kiszony ogórek i autorski sos rosyjski, który tę kanapkę wynosi na wyżyny. Naprawdę świetne panini i warto się skusić.

Pan Frances – Grzanki Francuskie znany jest już pewnie wielu z Was. Janek z ekipą jeździ bowiem chętnie na wszelkie zloty food truckowe.

20150627_101557

Ktoś powie: kolejne tosty! Niby tak, ale to tosty francuskie. Czyli maczane w jajku z mlekiem i rzucane na głęboki tłuszcz. Więc jeśli macie wyrzuty kalorii… to szukajcie czegoś innego. Ja nie mam i z radością rzuciłem się do testowania.

Spróbowałem Łozo z łososiem i szpinakiem. Bardzo dobre, pieczywo chrupiące, ale i miękkie jednocześnie, łosoś soczysty, pysznie wzbogacony smakiem cytryny i świeżego szpinaku.

20150628_144623 20150628_144628 20150628_144632Jednak najlepsze, co Pan Frances może zaproponować, to prawdziwe wyzwanie dla wątroby – ogromny Mięśniak z Duszą (foto z fan page Pan Frances):

11330043_707495756046266_4211876899513102128_n

Sam skład tej kanapki budzi uśmiech na twarzy. Ale dopiero, kiedy dostaniesz go w swoje ręce możesz w pełni docenić pomysłowość kucharza.

20150627_133240 DSC_0028 DSC_0032Całość jest bardzo soczysta, a smak wieprzowiny wspaniale przeplata się z miodem, balsamico, rukolą i oliwą. To jest po prostu pyszne i będę wracał. Osobiście poszedłbym na całość i dodał jeszcze ze dwa plastry dobrego sera. Wiem, że wątroba zaprotestowałaby, ale cóż…

Skoro jesteśmy przy tostach, warto odwiedzić West Coast Tost.

20150627_101852

Oprócz świetnego Chicken Blue z kurczakiem i pleśniowym serem

20150628_105809

zjadłem także nowość – Pork & Slaw. Ten tost to nic innego, jak pulled pork z sałatką coleslaw. Połączenie proste i arcysmaczne.

20150627_131841 DSC_1152

Podobnie jak jedzony w Łodzi Philly Cheese Steak bardzo mi zasmakował i chętnie będę sięgał po tego tosta przy każdej okazji.

Na koniec zostawiłem krakowskiego trucka. Andrus Food Truck słynie ze swoich maczanek i szkoda wielka, że na razie spróbować ich można tylko w grodzie Kraka. Zjedliśmy dwie pozycje z sezonowego menu:

20150628_191637

Maczankę z mizerią

DSC_0162 DSC_0164

oraz coś, co wyglądało nieziemsko, a smakowało jeszcze lepiej – maczankę z musem z bobu i świeżymi truskawkami w occie balsamicznym. Brzmi dziwnie? Mnie zaskoczyło. Ale zamówiłem i nie żałowałem. Nie spodziewałem się, że takie połączenie może okazać się tak dobre. Ciężko opisać ten smak soczystej, długo pieczonej karkówki wzbogacony cierpko – słodkimi truskawkami i słonawym musem z bobu. tego po prostu trzeba spróbować.

20150628_191823 20150628_191828

Podsumowując: warto odwiedzać food trucki w poszukiwaniu nowych, ciekawych smaków. Zarówno starzy wyjadacze, jak i nowe na rynku food trucki nie zawodzą i serwują kanapki, których smak na długo pozostaje w pamięci.

Food So Good na Facebook: https://www.facebook.com/foodsogoodcar

Food Cab na Facebook: https://www.facebook.com/YellowFoodCab

Pan Frances – Grzanki Francuskie na Facebook: https://www.facebook.com/PanFrancesFoodtruck

West Coast Toast na Facebook: https://www.facebook.com/westcoasttoastpl

Andrus Food Truck na Facebook: https://www.facebook.com/AndrusFoodTruck

Wrocław pod hasłem „jeszcze nie ma”.

Szalom Falafel Take Away Israeli Style – jedzenie idealnie dopasowane do miejsca

Dodaj komentarz