Kielce… moje rodzinne miasto, a ja nie mam ostatnio czasu po nim pobiegać i wpaść na coś dobrego! Nawet na food truckach na Sienkiewicza nie byłem. Ale czasami muszę coś załatwić i korzystam wtedy z okazji by coś tam jednak skubnąć. W ten sposób powstał dzisiejszy wpis.
Potrafka Fabryka Zdrowia. W ich menu moją uwagę zwróciła Kanapka Szefa z ogonami wołowymi. Ogony, podobnie jak policzki i ozory wielbię miłością bezprzykładną, więc musiałem tego spróbować. Przy okazji zamówiliśmy też panini z wędzonym pstrągiem.
Kanapka Szefa kosztuje 22 zł. Wygląda naprawdę ładnie i solidnie:
Jak widzicie dostajemy ją w towarzystwie frytek z batata. Są słodkie i miękkie i naprawdę dobrze uzupełniają smak kanapki. Bułka podpieczona na chrupko, bardzo smaczna, doskonale trzyma wsad i nie rozpadła się do samego końca. Wnętrze to przede wszystkim mięciutkie, wyraziste w smaku mięso, kiszony ogórek, sałata, papryka i czerwona cebula. Całość jest bardzo soczysta, chrupie i naprawdę dobrze smakuje.
Panini z wędzonym pstrągiem (8 zł) nie prezentuje się juz tak okazale:
Bardzo dobra bułka, dużo ryby, całość nie jest sucha, ale dla mnie ma jedna wadę – jest bardzo delikatna w smaku. Spodziewałem się większej wyrazistości, ale na stole stoi sól i pieprz i można sobie doprawić. Panini mnie nie porwało, ale Kanapka Szefa bardzo dobra.
Potrafka – Fabryka Zdrowia ul. Bodzentyńska 18 25-308 Kielce
Facebook: https://www.facebook.com/bistropotrafka/
John Burg. Mają dwie fantastyczne kanapki, które dostępne są wyłącznie w menu lunchowym. Kanapkę z klopsikami już tutaj opisywałem, pora na Ribs BRGR. Dostępna tylko w środy, kosztuje 18 zł, w zestawie z frytkami, sałatka coleslaw i keczupem do frytek.
W doskonale Wam znanej bułce znajdziemy kawałki soczystych żeberek w sosie BBQ, piklowego ogórka, sałatę i czerwoną cebulę.
Smakuje fenomenalnie, bardzo propsuję sos BBQ, dymny i śliwkowy, który świetnie podkręca smak mięsa. Wednesday Ribs BRGR w zestawie z frytkami i sałatką doskonale sprawdzi się jako sycący, ale niezbyt ciężki lunch. Dla mnie bomba.
John Burg – Galeria Echo, ul. Świętokrzyska 20 25-406 Kielce
Facebook: https://www.facebook.com/JohnBurgRestaurant/
Na koniec kanapka fast foodowa. Ale to nie znaczy absolutnie, że zła! Wręcz przeciwnie. Bar Prosiaczek wprowadził do menu Longera i Longera XXL. Zamówiłem tego drugiego oczywiście. Kosztuje 10,50 zł a wygląda tak:
W kapitalne, chrupiącej z wierzchu, mięciutkiej w środku bułce znajdziemy … no cóż. Kebab. Mięso możemy sobie wybrać – wołowina lub kurczak. Do tego pomidor, ogórek, dwa rodzaje kapusty i sosy do wyboru. Generalnie dokładnie to samo, co możecie zamówić w durumie. Może na to nie wygląda, ale potrafi nasycić. Jeśli smakuje Wam kebab w Prosiaczku, to ta kanapka także Wam posmakuje. Dla mnie bardzo OK, bułka do Longera moim zdaniem jest dużo smaczniejsza niż typowe kebabowe pieczywo.
Bar Prosiaczek – Św. Leonarda 15 25-311 Kielce
Facebook: https://www.facebook.com/Bar-Prosiaczek-503893616387270/