Czarci Jar – miejsce na melanż w Zakopanem - Street Food Polska
close

Czarci Jar – miejsce na melanż w Zakopanem

0udostępnień

Dzisiaj kolejne miejsce w Zakopanem, gdzie zjecie naprawdę smacznie. Czarci Jar to położona z dala od Krupówek piętrowa chata w zakopiańskim stylu.

IMG_1887 IMG_1888

Wnętrze w style góralskim, duże stoły i wygodne ławy, płomień na palenisku i widok letni ogród, który w sezonie musi cieszyć dużym zainteresowaniem:

IMG_1889

Byliśmy w cztery osoby, zmarznięci i głodni, więc od razu złapaliśmy za menu:

IMG_1890 IMG_1892 IMG_1893 IMG_1894 IMG_1895 IMG_1896 IMG_1897

Wybór ogromny, a wszystko kusi. Ponieważ jak pisałem wyżej, byliśmy zmarznięci i głodni, zaczęliśmy od rozgrzewacza i zakąsek. Ja wybrałem słoninę z papryką i czosnkiem (10 zł), Marcin wątróbkę z wiśniami, papryka i cebulą (14 zł), Iwona oscypka z grilla z żurawiną (10 zł). Zanim podano nam zakąski zostaliśmy uraczeni czekadełkiem w postaci smalcu i masła czosnkowego, które idealnie pasowało do zamówionych napojów:

IMG_1904 IMG_1898

A potem zaczęła się uczta. Słonina to mistrzostwo świata. Dopytałem później kelnera i dowiedziałem się, że szef kuchni w Czarcim Jarze zajął drugie miejsce w międzynarodowych zawodach wędzarniczych. To czuć w każdym kęsie, słonina mięciutka jak masełko, idealnie słona, wręcz chce się ją jeść bez końca.

IMG_1913 IMG_1914

Dobrze wypadła także wątróbka – była krucha i rewelacyjnie komponowała się z wiśniami:

IMG_1908

Oscypek z grilla z żurawiną to niby banał. A w Czarcim Jarze przestaje być banałem i staje się doskonałą przystawką. Spróbujcie sami. Nam bardzo smakował:

IMG_1911

Pora na zupy. Świetna jest zupa prawdziwkowa (12 zł). Gęsta, z dużymi kawałkami prawdziwków, zabielana dobra śmietaną, aromatyczna i esencjonalna:

IMG_1915 IMG_1918

Jednak prawdziwym hitem okazał się rosół barani z kawałkami mięsa (12 zł). To bez dwóch zdań jedna z najlepszych zup, jakie jadłem. Bardzo esencjonalny, aromatyczny wywar z ziemniakami i dużą ilością soczystego mięsa zdobył uznanie wszystkich. Choćby ze względu na niego będę do Czarciego Jaru wracał:

IMG_1916 IMG_1917

Następnie jedliśmy pierogi. Najpierw pierogi z rydzami (20 zł):

IMG_1920

Sprężyste ciasto, pierogi duże, wypakowane pysznymi grzybami, zdecydowanie warto zamówić. podobnie jak pierogi z baraniną (20 zł):

IMG_1924 IMG_1927

Mięso w pierogach doprawione idealnie, czuć, że to baranina, ale bez smrodu i posmaku łoju. Pozycja godna polecenia.

Pora na dania główne. Zaczynamy od pieczonych żeberek (35 zł):

IMG_1922

Polecił nam je kelner i jestem mu za to bardzo wdzięczny. Żeberka idealnie upieczone, odchodzące od kości, mięciutkie i świetnie doprawione. osobiście zrezygnowałbym z tego keczupu na wierzchu, bo nie potrzebny był im żaden wspomagacz.

Pieczeń baranią w sosie (39 zł) także wzięliśmy z polecenia kelnera. I znowu nie żałowaliśmy. Mięso mięciutkie, dobrze doprawione, pachnące ziołami a nie łojem, soczyste.

IMG_1925 IMG_1926

Podsumowując: Od stołu wstaliśmy najedzeni i zadowoleni. Czarci Jar zapisuję jako miejsce idealne na melanż i biesiadę z przyjaciółmi. Fajny klimat, fachowa obsługa, świetne jedzenie i nie rujnujące portfela ceny – to wszystko sprawia, że chętnie tam wrócę.

IMG_1928

Karczma Czarci Jar – ul. Małe Żywczańskie 11a, Zakopane

WWW: http://czarcijar.pl

Facebook: https://www.facebook.com/KarczmaCzarciJar/

 

Nowe steki w John Burg

Food Service Summit – będziemy tam!