Co Tu dają? Dobrą zupę i kilka innych potraw - Street Food Polska
close

Co Tu dają? Dobrą zupę i kilka innych potraw

0udostępnień

Miejsce ponoć od dawna karmi wtajemniczonych. Ja byłem tam pierwszy raz. Co Tu Bar Wietnamski na tyłach pawilonów przy ulicy Nowy Świat 26/28.

20141106_120325 20141106_120333 20141106_120341

Wchodzimy, W środku kilka stolików i długi parapet z krzesłami pod oknem.

20141106_114046 20141106_114051

Rzut oka na menu:

20141106_120151 20141106_120154

Ponieważ przed nami było tego dnia kilka miejsc do odwiedzenia, zdecydowaliśmy z Kaszpirem, że weźmiemy po pół porcji. Ja małą pho z wołowiną (8 zł) i pół porcji skrzydełek smażonych w sosie curry (cała 13 zł), Kaszpir pół porcji ryby chrupiącej w sosie curry (cała 15 zł).

Pho.

20141106_114116 20141106_114145

Sama w sobie była już pikantna, ja oczywiście doprawiłem jeszcze chili i marynowanym czosnkiem. Wywar solidny, choć tutaj jednak ciągle wyznacznikiem jest dla mnie Toan Pho, gdzie tenże wywar jest bardziej esencjonalny. Mięsa i ziół nie pożałowano i zjadłem z ogromną przyjemnością.

Skrzydełka. 

20141106_114913

Pełna porcja to 6 sztuk, połówka to 3 skrzydełka, ryż i surówka. Sos curry bardzo dobry, wyrazisty i curry faktycznie czuć mocno. Skrzydełka soczyste, ale powiem szczerze, że jest to danie na mały głód. W przeciwieństwie do zamówionej przez Kaszpira

ryby. Kaszpir zamienił tylko standardowy zestaw ryż plus surówka na smażony makaron sojowy z warzywami i jego połówka stanowiła pełnoprawne danie:

20141106_114927 20141106_114931 20141106_114935

Makaronu nie próbowałem, ale na rybę chętnie bym się skusił, bo soczysta i smaczna, w delikatnej panierce podlana wyrazistym sosem była naprawdę dobra.

Podsumowując: była to moja pierwsza, ale na pewno nie ostatnia wizyta w tym miejscu. Wpadnę jeszcze na inne zupy i chętnie sprawdzę pozostałe dania.

Co tu Bar Wietnamski, Nowy Świat 26/28, Warszawa, na tyłach w podwórku

P.S. Co Tu wymawia się jak (k’tu) i oznacza „ciocia”. ;)

 

Eintopf rządzi, czyli Pot Spot ciągle garuje

Bistro La’gastro – mała budka z dużym potencjałem.

Dodaj komentarz