close
Ceska Hospoda – najlepsza golonka na Podkarpaciu?

Ceska Hospoda – najlepsza golonka na Podkarpaciu?

0udostępnień

Golonka, którą zjedliśmy z kolegą Kotwicą w Michalovcach na Słowacji, śniła mi się po nocach. Inne dania zresztą także. Krótko mówiąc, miałem ochotę przypomnieć sobie dania kuchni czesko – słowackiej. Kiedy więc odwiedziłem w zeszły weekend Rzeszów, wpadłem do Ceskiej Hospody na Rynku. Kiedyś już ten lokal opisałem, minęły dwa lata i postanowiłem sprawdzić, czy golonka którą wtedy tutaj jadłem nadal jest tak dobra, jak wówczas.

Najpierw jednak przystawki i płyny. A więc Kofola z kija, gruszkowa Jelinka i czysta. Do tego Utopenec i marynowany hermelin.

Utopenec, czyli czeski serdelek szpikowany słoniną, zamarynowany w occie razem z ostrą papryką i cebulą, to idealny wręcz starter, szczególnie popijany piwem lub innym alkoholem. Zwarta, mięsista struktura, idealna kwasowość łamana pikantnością papryczki, po prostu pozycja obowiązkowa w lokalu serwującym czeską kuchnię.

Marynowany hermelin to również przystawka znana i lubiana u naszych południowych sąsiadów. Jest to idealnie kremowy, słonawo – kwaskowy ser pleśniowy, a dzięki ostrej papryce, czosnkowi i rozmarynowi również wyrazisty w smaku.

Szwagier zamówił sobie karkówkę z talarkami ziemniaczanymi. Soczyste mięso podkreślone zostało mocno przez masło z czosnkiem. Solidna porcja smacznego jedzenia.

I wreszcie clou, danie na które specjalnie tutaj przyszedłem – golonka na sposób czeski. Peklowana, wędzona, podawana z czeską musztardą, chrzanem, kiszoną kapustą i pieczywem:

Idealna skórka – mięciutka, soczysta, kleista, tłusta. A pod nią czerwone, soczyste, sprężyste mięso. Po prostu cud, miód i orzeszki. Smakowała jak ta, którą jedliśmy na Słowacji. Zdecydowanie sztos i pozycja obowiązkowa dla każdego mięsożercy.

Zajadałem, aż mi się uszy trzęsły. Jeszcze po kieliszku Beherovki na trawienie i prosimy o rachunek.

Podsumowując: kolejna wizyta w Ceskiej Hospodzie i kolejna udana. Bardzo miła obsługa, dobre jedzenie, duże porcje i umiarkowane ceny. A na tę golonkę będę specjalnie przyjeżdżał. Czego i Państwu życzę.

P.S. Jeżeli znacie miejsca w Polsce, gdzie można zjeść taka golonkę, wrzucajcie info w komentarzach. Chętnie pojadę i sprawdzę.

Česká Hospoda – ul. Rynek 5, 35-064 Rzeszów

WWW i menu: http://ceskahospoda.rzeszow.pl

Facebook: https://www.facebook.com/CeskaHospodaRzeszow

Centralna Gastromachina. Otwarcie najbardziej mięsnego lokalu w Łodzi.

ale bulwa! Ziemniak, jak z ogniska, porządnie nadziany!

Dodaj komentarz