close
Amerykańskie sieciówki. Część 9 – Jack In The Box

Amerykańskie sieciówki. Część 9 – Jack In The Box

0udostępnień

Jack in the Box to amerykańska sieć restauracji typu fast-food założona 21 lutego 1951 roku przez Roberta O. Petersona w San Diego w Kalifornii, gdzie ma swoją siedzibę. Sieć ma 2200 lokalizacji, głównie na zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych. Restauracje znajdują się również w wybranych dużych miastach poza zachodnim wybrzeżem. Firma była również wcześniej operatorem sieci Qdoba Mexican Grill do czasu zakupu Apollo Global Management w grudniu 2017 r.

Robert Oscar Peterson był już właścicielem kilku udanych projektów restauracyjnych, kiedy otworzył Topsy’s Drive-In na 6270 El Cajon Boulevard w San Diego w 1941 roku. W 1947 r. Peterson uzyskał prawa do zamawiania interkomu od George’a Manosa, który był właścicielem jednej lokalizacji o nazwie Chatterbox w Anchorage na Alasce, pierwszej znanej lokalizacji wykorzystującej koncepcję interkomu do podnoszonych okien. W 1951 roku Peterson przekształcił lokalizację El Cajon Boulevard w Jack in the Box, stoisko z hamburgerami koncentrujące się na usługach dla zmotoryzowanych. Koncepcja „drive-through” nie była nowa, ale Jack in the Box opracował dwukierunkowy system domofonowy. Interkom umożliwił znacznie szybszą obsługę niż tradycyjne podjazdy do okienka; podczas gdy jeden klient był obsługiwany przy okienku, drugie a nawet trzecie zamówienie mogło już zostać przyjęte i przygotowane. Z dachu „wystrzelił” olbrzymi klaun, a na domofonie „usiadł” mniejszy klaun, na którym widniał napis: „Pociągnij, a Jack będzie z tobą rozmawiał”. Szybka obsługa sprawiła, że ​​nowa lokalizacja stała się bardzo popularna, a wkrótce wszystkie lokalizacje Oscara zostały przeprojektowane i posiadały interkom dla zmotoryzowanych.

Więcej o tej sieci przeczytacie w przygotowywanej przeze mnie książce, a teraz zapraszam do recenzji.

Zamawiamy. Ultimate Breakfast Sandwich, Sourdough Jack, Chicken Fajita Pita, Buttery Jack, frytki, napój i shake.

Ultimate Breakfast Sandwich – maślana buła, bekon, jajka, ser. Typowa klasyka śniadaniowa. Biorąc pod uwagę, że to sieciówka kanapka wypadła naprawdę nieźle.

Chicken Fajita Pita. Ciepły chleb pita zwierający 16 gramów pełnych ziaren, wypełniony grillowanym kurczakiem, rozdrobnionym serem cheddar, sałatą, grillowaną cebulką i pomidorem. Oraz salsą z opiekanej papryki. Bez szału, ale niezłe.

Buttery Jack, czyli najbardziej klasyczny burger tej sieci. Maślana buła, ser provolone, pomidor, zioła, kremowy sos pomidorowy, sałata. Smakuje jak klasyczny sieciowy burger, maślana bułka podbija nieco smak.

Sourdough Jack, czyli patty melt. Tostowany chleb na zakwasie, a w środku kotlet wołowy, ser Swiss, bekon, pomidor, keczup i majonez. Smaczna kanapka, może nie jakaś wybitna, ale zjadłem z przyjemnością.

Frytki jak frytki, shake klasyczny – słodki i zimny.

Podsumowując: ta sieciówka to nie jest jakieś mistrzostwo świata, tylko klasyczna, amerykańska kuchnia fast food. Jadałem w lepszych miejscach, ale Jack In The Box na pewno nie wylądowałby na końcu mojej listy. Jeśli traficie na nich gdzieś po drodze, a nie przeszkadza wam, że to fast food, będziecie zadowoleni. Bez fajerwerków, ale bezpiecznie.

Jack In The Box – https://www.jackinthebox.com

Partnerami wyprawy są:

Dobre z Lasu

 Polsko – Słowiańska Unia Kredytowa.

Patronat medialny nad wyprawą objął Dziennik Związkowy z Chicago.

TAPASTA. Idealny tapas, pasty w najlepszym wydaniu!

Na Dzień Dobry – pyszne kanapki i makarony

Dodaj komentarz