Muszę to napisać na wstępie – w Kielcach naprawdę mamy niesamowite szczęście do dobrych pizzerii. Kilka z nich już tutaj opisałem, ale co jakiś czas otwiera się nowy przybytek. Spodziewajcie się więc kilku wpisów poświęconych dobrej pizzy w województwie świętokrzyskim. Dzisiaj zapraszam na recenzję pizzerii 19 Pizza.
Mieści się ona na ulicy Nowy Świat, a menu ma wyjątkowo krótkie – czternaście pizz w rozmiarze normalnym i trzy mini pizze, trzy foccaccie i dwie sałaty. Nie dotarłem jeszcze do lokalu, gdzie świeżo wyjęte z pieca placki na pewno smakowałyby jeszcze lepiej, ale kilkukrotnie zamawiałem do domu i NIGDY nie miałem fakapu. Razem z pizzami dostajemy pojemniczki z oliwami. To bardzo dobry ruch – zawsze twierdzę, że dobra pizza nie potrzebuje żadnych sosów, wystarczy dobra oliwa dla podkreślenia smaku. Pizze są w rozmiarze 34 cm.
Salame (22 zł) to szlachetna prostota – sos pomidorowy, salami i grillowane pieczarki. Świetne, cieniutkie ciasto, salami pyszne, a grillowane pieczarki podkręcały smak. Pizza skropiona oliwą z chili smakowała doskonale.
Diavola (25 zł) była słona i mocna w smaku dzięki serowi pleśniowemu, anchois i kaparom, a papryczki jalapeno i piri-piri przyjemnie paliły. Jeżeli lubicie wyraźną słoność i lekką pikantność, to ta pizza Wam posmakuje. Mnie bardzo przypadła do gustu.
Lopez 19 (29 zł) oferowała najbardziej złożony smak. Znajdziemy tutaj wyraziste gorgonzolę i chorizo, słodką grilowaną paprykę, słonawą szynkę długo dojrzewającą, lekko pikantne jalapeno i czarne oliwki. Wszystkie składniki świetnie tutaj zagrały. Delikatnie podkręcałem smak oliwą z czosnkiem.
Marinara (17 zł). Nowa w menu, bardzo prosta – sos pomidorowy, kapary i anchois. Prosta, ale pełna wyrazistego smaku słonych anchois i aromatu kaparów i pomidorów. Świetna pozycja, szczególnie podkręcona jeszcze pikantną oliwą.
Bardzo smaczna jest Margherita (21 zł) z serem Grana Padano, sosem pomidorowym, bazylią i… świeżym pomidorem. Musze przyznać, że jak pomidorów na pizzy i w burgerach nie lubię, tak tutaj naprawdę zrobiły one dobrą robotę, dodatkowo nawilżając całość.
Fajnie wypada taka Margherita z dodatkowym składnikiem, np. szynką cotto:
Podsumowując: biorąc pod uwagę, że pizzę powinno się zjeść maksymalnie 15 minut od momentu wyjęcia z pieca, bo później traci nawet 50% na smaku, byłem bardzo, bardzo zadowolony. Niby mamy w Kielcach mnóstwo pizzerii, ale zawsze cieszy gdy pojawia się kolejna, szczególnie gdy oferuje produkt naprawdę wysokiej jakości. Krótko mówiąc – polecam.
19Pizza – ul. Nowy Świat 48/4, Kielce.
WWW i menu: https://www.19pizza.pl
Facebook – https://www.facebook.com/19pizzakielce/