Kiedy we wrześniu ubiegłego roku byłem w Warszawie na premierze Create Your Taste w Polsce, pisałem w poście, że bardzo chciałbym zobaczyć tę usługę w Kielcach. I stało się. Kielce są od dziś drugim miastem w Polsce, gdzie Create Your Taste weszło do stałej oferty McDonald’s.
Wczorajsza impreza zorganizowana przez McDonald’s Polska dla dziennikarzy, blogerów i wszelkiej maści influencerów pozwoliła nam dzień przed oficjalną premierą usługi zapoznać się z założeniami CYT. Najpierw dyrektor ds. korporacyjnych i zasobów ludzkich McDonald’s Polska, Krzystof Kłapa w skrócie przedstawił założenia tej usługi, następnie kelnerki roznosiły do spróbowania 3 burgery, które towarzyszą ofercie CYT. Są to trzy kanapki wymyślone w McDonald’s, pokazujące możliwości nowej oferty i złożone głównie ze składników dostępnych w menu Create Your Taste. Bowiem w ofercie tej, o czym przeczytacie dalej, wybierać można spośród wielu składników niedostępnych w podstawowym menu.
Mnie trafił się burger Salsa & Nachos. Wyglądał dobrze:
Smakował bardzo dobrze, choć dla mnie za dużo było w nim pomidora. Jednak po usunięciu wspomnianego warzywa cieszyłem się już pełnią smaku. Burger jest pikantny, stąd zapewne pomidor, który dobrze łagodzi swoją słodyczą pikantność jalapeno i salsy. Miłym akcentem są chrupiące nachosy.
Po zjedzeniu burgerów gotowych można było udać się do stojących w różnych punktach lokalu kiosków dedykowanych ofercie Create Your Taste i skomponować sobie burgera wg własnego uznania. Ja poszedłem tropem mięsa i pikantności:
i skomponowałem kanapkę z dwóch burgerów, podwójnego bekonu, cheddara z jalapeno, sera cesarskiego, jalapeno, piklowego ogórka w amerykańskim stylu, marynowanego buraka i dwóch sosów: pikantnej salsy i sosu Big Mac.
Bekon w CYT jest najmocniejszym dodatkiem, długaśny, soczysty, chrupiący – takiego bekonu nie spotkacie w innej sieci i nieczęsto traficie na taki w klasycznych burger barach. Cała kanapka była mięsno-pikantna, ostrość salsy i jalapeno łagodziły pikle i słodkawy burak, który naprawdę doskonale pasuje do burgerów. Bardzo mi smakowało. Poniżej przedstawię Wam cały proces tworzenia burgera na przykładzie zamówienia mojej żony.
Jak widzicie całe zamówienie tworzy się w kilku krokach. Nowością w stosunku do tego, co zaobserwowałem w zeszłym roku w Warszawie, jest możliwość płacenia gotówką. Wymaga to od nas podejścia do kasy po złożeniu zamówienia. Przy płatności kartą odbieramy leżący przy kiosku numerek z naszym zamówieniem i siadamy do stolika. Nasze zamówienie dostarczy kelnerka. Czas oczekiwania wynosi maksymalnie 10 minut, w zależności od obłożenia kuchni. My nasze burgery dostaliśmy po około 4 minutach od wydruku paragonu.
Podsumowując: Create Your Taste to opcja z której chętnie będę korzystał. Możliwość samodzielnego komponowania burgera bardzo mi odpowiada. Nie muszę gmerać w kanapce by wyciągnąć jakiś irytujący mnie składnik. Dostaję dokładnie taką kanapkę, jaką chce. Do tego w ofercie tej mamy dostęp do składników niedostępnych w klasycznym menu. Świetna jest chrupiąca bułka, gorąco polecam dodanie do burgera rewelacyjnego bekonu i marynowanego buraka, naprawdę odczujecie różnicę. Oczywiście to nadal McDonald’s, więc nie wybierzecie stopnia wysmażenia mięsa. Ale jeśli chcecie poeksperymentować ze smakami to CYT jest bardzo ciekawą opcją. Kwestia ceny. Tak. Te kanapki są drogie. Złożona przeze mnie kosztowała 28 zł, a w tej cenie dostaniecie dużego burgera w klasycznym burger barze. I była to cena za samą kanapkę, bez frytek i napoju. Jednak powiem szczerze – oferta Create Your Taste to oferta w sieciowym segmencie premium, płacimy za możliwość samodzielnego skomponowania kanapki, obsługę kelnerską, sposób podania i składniki niedostępne w ofercie standardowej. Czy warto tyle zapłacić? na to pytanie musicie odpowiedzieć sobie sami. Ja lubię od czasu do czasu zjeść w Maku i mogę taką cenę zaakceptować. Najlepiej przekonajcie się sami, oferta od dziś dostępna jest na stałe w McDonald’s na Armii Krajowej, obok Hali Widowiskowo-Sportowej.
Na koniec jeszcze jedna uwaga dotycząca doboru składników – jeśli decydujecie się na kombinację bułki brioche i smażonych na maśle pieczarek weźcie sobie sztućce. Pieczarki są mega soczyste, a masło mocno nawilża spód bułki i kanapka może Wam się od dołu rozpadać. Sztućce zostaną Wam zaproponowane do każdego zamówienia CYT, możecie z nich skorzystać lub nie. Ja wolę jednak jeść po bożemu, rękami.
Oferta Create Your Taste dostępna jest w Kielcach w restauracji na ul. Armii Krajowej 1.