http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2014/04/20140429_105640.jpg

Yem-To po hiszpańsku i po włosku

Po dwóch wizytach w tym miejscu nastąpiła przerwa. Odwiedzałem różne kieleckie przybytki, ale do kanapek jakoś mnie nie ciągnęło. Aż do imprezy Good Food Masters, na której Yem-To było jednym z dostawców cateringu. Klasyczne piętrowe sandwicze na zimno tak mi posmakowały, że następnego dnia wszedłem na fan page YT i rzuciłem okiem na menu. Pojawiło się kilka nowych pozycji, które od razu postanowiłem przetestować. W grę wchodziły kanapki na ciepło, czyli panini, bo na te akurat miałem ochotę.

Kanapka hiszpańska (7,50 zł): mozzarella, chorizo, rukola, oliwki, papryka świeża.

20140429_103833 20140429_103844

W kwestii pieczywa nic się nie zmieniło. Duże, pieczone na zamówienie panini jest pyszne. Zgrillowane idealnie, tak żeby chrupało z zewnątrz, ale pozostało miękkie w środku. A we wnętrzu kanapki znajdziemy doskonale roztopioną mozzarellę, sklejającą pozostałe składniki – duże, soczyste plastry pysznego chorizo, mieszane czarne i zielone oliwki, świeżą, aromatyczną rukolę i chrupiącą paprykę. Pani za ladą polecała mi do tej kanapki pesto, ale mnie chorizo najbardziej smakuje w wersji pikantnej, więc wybrałem takiż właśnie sos cebulowy.

20140429_103850 20140429_103917

I powiem Wam, że ten sos to był strzał w dziesiątkę. Kanapka sama w sobie była bardzo wyrazista, ale z dodatkiem pikantnego sosu wspięła się na szczyty. Nie znalazłem nic, absolutnie nic, do czego mógłbym się doczepić. Tak dobrej kanapki nie jadłem już dawno. Wszystko tutaj idealnie do siebie pasowało, smaki się uzupełniały, a sos cebulowy dodawał pikanterii. Co ważne – sos nie pali, nie blokuje kubków smakowych, jest ostry tą idealną ostrością, która ma za zadanie podkreślić smak, ale go nie zdominować. No i jest naprawdę pyszny.

Pierwotnie miałem zjeść jedną kanapkę a innego dnia następną, ale hiszpańska tak mi posmakowała, że zawróciłem w miejscu i popędziłem zamówić kolejną. Tym razem zdecydowałem się na coś łagodniejszego.

Kanapka włoska (7 zł): mozzarella, salami, rukola, pomidor, oliwki. Jako sos wybrałem pesto bazyliowe, bo do tej akurat kanapki wydawało mi się idealne. Postanowiłem też spróbować, jak smakuje ciemne pieczywo.

20140429_105635 20140429_105640 20140429_105706 20140429_105712

Pieczywo doskonałe, podobnie jak w przypadku Kanapki hiszpańskiej. Wgryzam się dalej i … z kieleckiego rynku przenoszę się do słonecznej Italii. Pyszne salami, które gra tutaj pierwsze skrzypce, rewelacyjnie komponuje się ze słonymi oliwkami, których słoność z kolei równoważy słodycz dojrzałego pomidora. Aromatyczna rukola i ciągnąca się mozzarella stanowią idealne tło, a całość spina genialne bazyliowe pesto.

20140429_105828

Kanapka jest świeża, pachnąca, chrupiąca i łagodna. Pyszna. Choć bardziej smakowała mi hiszpańska, to włoska naprawdę depcze jej po piętach.

Podsumowując. Lubiący odrobinę pikanterii w Kanapce hiszpańskiej (z sosem cebulowym) znajdą dokładnie to czego szukają, zaś wielbicieli letnich smaków na pewno nie rozczaruje Kanapka włoskaYem-To Fresh Food Bar & Take Away to miejsce, które z czystym sumieniem rekomenduję każdemu, kto lubi dobre kanapki. Miłośnicy świeżo wyciskanych soków, sałatek czy koktajli również nie wyjdą zawiedzeni. Duży wybór, doskonała jakość składników, świetny smak i doskonałe ceny – Street Food Polska poleca z pełnym przekonaniem!

Yem-To Fresh Food Bar & Take Away –  Piotrkowska 10, 25-510 Kielce Czynne 8:00 – 18:00, tel. 887-888-444

Fan page na Facebooku

 




There are no comments

Add yours