Winestone – pyszne przekąski i świetne wina - Street Food Polska
close
Winestone – pyszne przekąski i świetne wina

Winestone – pyszne przekąski i świetne wina

0udostępnień

Wpis powstał dzięki uprzejmości  sieci Accor Hotels.

Pogoda w Warszawie była w piątek wybitnie barowa. Umówiłem się na spotkanie z Tomkiem Czajkowskim z bloga Magiczny Składnik, ale nie za bardzo chciało mi się łazić w deszczu, więc wiedząc, że Tomek uwielbia wino, zaproponowałem, byśmy spotkali się w Winestone na terenie hotelu Mercure Warszawa Grand. Dlaczego tam? Bo przy zameldowaniu w hotelu czekała na nas jeszcze niespodzianka – zaproszenie do Winestone właśnie. Zerknęliśmy do środka, spodobało nam się i stwierdziliśmy, że to dobre miejsce na niezobowiązujące pogawędki przy winie. Od razu dodam, że nie nikt nie wymagał ode mnie tego wpisu – uznałem jednak, że miejsce jest na tyle interesujące, że warto o nim kilka słów napisać.

Ciężko znaleźć w sieci jakieś informacje na temat tego miejsca, w końcu na portalu e-hotelarz.pl znalazłem informację, że Winestone to nowy koncept restauracji wprowadzany przez Mercure w Polsce. Koncepcja oparta jest na dwóch elementach. Po pierwsze, kolekcji win (wine), wyselekcjonowanych na podstawie wiedzy i doświadczenia sommelierów, a po drugie dań podawanych na „les planches” – kamiennych deskach (stone) rodem z najmodniejszych francuskich restauracji. Tak powstała nazwa Winestone. W restauracji goście znajdą zdrowe jedzenie, regionalne specjalności, wino, a także chleb świeżo pieczony na zakwasie z rodzynek. Zgodnie z nowoczesnymi trendami koncepcja Winestone ma otwartą kuchnię. W prostej i minimalistycznej aranżacji przestrzeni dominuje połączenie fioletowego i czarnego koloru z drewnianymi, dużymi stołami i marmurowymi blatami baru.”

W pokoju hotelowym mieliśmy kartę z Winestone i nie ukrywam, że idea kamiennych desek, a dokładnie zakąsek, jakie Winestone na nich serwuje, bardzo mi się spodobała. To miejsce to moim zdaniem takie trzy w jednym: skrzyżowanie restauracji, tapas baru i wine baru. 

20140516_173209 20140516_173242

Oprócz przekąsek można tam codziennie zjeść także lunch:

20140518_084753

My jednak obiad zjedliśmy bardzo obfity w Cheeseburger Slow Food Diners (będzie recenzja), więc zdecydowaliśmy się na planches i wino.

Pomocą przy wyborze win służyła nam pani kierowniczka restauracji, a jej podpowiedzi okazały się za każdym razem trafione. Ujęła nas nie tylko swoją znajomością tematu, ale i miłym sposobem bycia. Takiej obsługi życzyłbym sobie w każdej restauracji.

Tomek sprawdza pierwsze wino, bobal de Sanjuan:

20140516_194250

20140516_194213

Wino bardzo smaczne, cierpkie i lekkie, mocno owocowe i aromatyczne. Nie pamiętam ceny, wina każdorazowo zamawiał Tomek, ale butelka kosztowała około 55 zł.

20140516_194340

Wino zamówione, pora coś zjeść. Jako czekadełko dostaliśmy koszyk pieczywa z solonym masłem:

20140516_194545

Pieczywo świetne, masełko również.Ale ponieważ nie samym chlebem człowiek żyje, zamówiliśmy: planches z serami i konfiturą morelową (porcję 200 g, czyli dla jednej osoby, 38 zł), planches z tatarem wołowym (100 g) z marynowanymi warzywami i frytkami (również mniejszą porcję, 270 g całość, 39 zł) oraz planches z wędzonymi rybami (porcja dla jednej osoby, 230 g, 32 zł).

Planches z serami i konfiturą morelową:

20140516_194933 20140516_194937 20140516_194940

Sery pyszne. Szczególnie smakował mi ten z przerostem niebieskiej pleśni – jego ostry smak rewelacyjnie przełamywała słodka konfitura. Do wina zakąska idealna.

Planches z tatarem:

20140516_195035 20140516_195041

Tatara zamawiam zawsze, jeśli tylko figuruje w karcie. Tutaj skusił mnie nietypowy zestaw tatar + frytki. Mięso dostajemy od razy wymieszane, przyozdobione wietnamską bazylią, która nadaje rześkiego posmaku. Dostaliśmy jeszcze pieprz i sól do doprawienia. Wołowinka idealna, pod kieliszek Wyborowej (5 zł) pasowała idealnie, choć z winem również dobrze się komponowała. Frytki – podane w rożku, klasyczne julienne, usmażone jak trzeba, czyli chrupkie z zewnątrz, miękkie w środku.

Planches z wędzonymi rybami:

20140516_195005 20140516_195008

Sum, makrela, pstrąg i łosoś, który schowany był pod musem chrzanowym i dlatego na zdjęciu go nie widać. Wędzone ryby uwielbiam, tutaj ich smak podkreślał przepyszny mus i kapary.

Ryby popiliśmy kieliszkiem kapitalnego polskiego wina Seyval Blanc z winnicy Srebrna Góra w Krakowie. Butelka kosztuje 99 zł.

20140516_204452 20140516_204456

Przyjemnie cierpkie, lekkie, z wyraźnym akacjowym aromatem. Po winach z Winnicy nad Jarem to kolejne polskie wino, które smakowało mi bardziej niż wiele win z innych rejonów świata.

Postanowiliśmy jeszcze spróbować

Planches WS Burger z wołowiną i domowymi frytkami (41 zł/600 g całość, porcja dla jednej osoby):

20140516_211155 20140516_211211 20140516_211224 20140516_211151

Mięso doprawione dobrze, wysmażone zgodnie z życzeniem na różowo:

20140516_211359

Dodatki zagrały dobrze, krążki cebulowe pyszne, sosy również, szczególnie spodobał mi się chrzanowy – w burgerze spotkałem sie z tym po raz pierwszy i powiem Wam, że bardzo pasował do całości. Jedyne co moim zdaniem wymaga  poprawy to bułka. Moje podniebienie rozpieszczone jest przez bułki pieczone na zamówienie i ta, w którą zapakowany jest WS Burger, nie do końca spełniła moje wymagania.

Wieczór zakończyliśmy winem Coto Vintage 2009

20140516_210516 20140516_210522

Dobrze zbudowane, przyjemnie cierpkie i aromatyczne. Bardzo owocowe, z nutką wanilii w tle, świetnie pasowało do burgera i stanowiło miłe zwieńczenie wieczoru. Cena około 70 zł/butelkę, niestety nie zapamiętałem dokładnie.

20140516_223515

Podsumowując:  Winestone to dobre miejsce na lunch i spotkanie przy winie. Sprawdzi się na spotkanie nieformalne jak i na służbowe.  Duży wybór win (można też kupić na wynos), smaczne zakąski, przyjemny dla oka wystrój, otwarta kuchnia i przede wszystkim kompetentna i miła obsługa składają się na klimat tego miejsca. Czy drogo? To kwestia dyskusyjna. Na pewno można zjeść taniej, ale są miejsca, gdzie ceny za wino czy zakąski są znacznie wyższe. Kieliszek wina od 9,90 zł, średnia cena butelki 55 zł, lunch 35 zł , pojedyncze dania od 10 zł – to naprawdę niedrogo, jak na restaurację na takim poziomie. Ja Winestone zapisuję na liście miejsc, do których będę wracał.

Winestone, Krucza 28, Warszawa, na terenie hotelu  Mercure Warszawa Grand.

 

Qń testuje dania z grilla, czyli wizyta w Chacie Marycha

Powrót do korzeni – Pokusa Kebab

Dodaj komentarz