close
Wielki finał ESFA Polska 2019!

Wielki finał ESFA Polska 2019!

0udostępnień

A więc mamy to! Oto pięć food trucków, które dzięki Waszym głosom przeszły do Wielkiego Finału. Odbędzie się on podczas zlotu pod Galerią Kazimierz w niedzielę 8 września. Spośród tych pięciu finalistów Jury (skład poniżej) wybierze jednego, który będzie reprezentował Polskę pod europejskiego finału w Malmo.

A oto polscy finaliści:

Bieszczadzka Ambusada, Bubu Arare – Veggie Japanese Food, Złote Paluchy Churros, Gumiklyjzy Food Truck, Ur’Tacos Kraków. Gratulujemy!

Jury:

Beata JankowskaDyrektor Galerii Kazimierz. Osoba niezwykle dynamiczna i aktywna zawodowo, nie ukrywa, że praca jest jej pasją. Gdy drzwi Galerii zamykają się za Panią Dyrektor, Beata wyrusza w dalekie podróże, gdzie z przyjemnością odkrywa nowe smaki i techniki kulinarne. Po powrocie do domu bardzo chętnie odtwarza poznane dania dla najbliższych i przyjaciół.

Michał Kostrzewa – W 2015 pracował w kilku sushi barach w Krakowie aż trafił do Hana Sushi (od 2016r. rekomendowana przez Michelin), gdzie po jakimś czasie został sous-chefem. W 2017 r. założył własną restaurację Sushi-Ya, która zdobyła uznanie w całym kraju. Zasłynęli z sezonowania ryb i specjalnego przygotowaniu ryżu.

Sebastian  ”SZROMU” Schrom: na co dzień szefuje jednej z najlepszych w regionie – Restauracja La Rossa w Oświęcimiu. Swoją kulinarną przygodę zaczął już w wieku 7 lat. Szlify w zawodzie, po ukończeniu szkoły średniej, zdobywał w Irlandii i na Słowacji. Na swoim koncie ma liczne nagrody w ogólnopolskich i regionalnych konkursach kulinarnych. Specjalizuję się w kuchni fusion, a w jego potrawach można wyszukać smaki kilku kuchni świata naraz, smakując każdą z nich tak naprawdę osobno, mimo że ich smaki subtelnie się przenikają. Dużym szacunkiem darzy kuchnię polską, węgierską, a także kuchnię dalekiego wschodu. Uczestnik Hell’s Kitchen.

Maciek Ochmanek – właściciel food trucka The Beef Bros. (Racibórz), człowiek, który street food ma w genach. Potrafi odtworzyć smak potraw, których wcześniej nie próbował w taki sposób, że są nie do odróżnienia od oryginału. Lubi jeździć i gotować. W wolnych chwilach rozmawia i popija szampana z Gintrem (swoim psem).

Michał Skoczek (Żorż Ponimirski)  Ojciec – Założyciel i pomysłodawca bloga. Gastroseksualny wielbiciel fast i street foodów. Uzależniony od biesiadowania, tatara i golonki. Nie pogardzi kawiorem, a nawet zimną wódką. Bawi się tym co robi i robi to, co go bawi. Słucha punk rocka, jazzu, wczesnego hip-hopu i Fat Boy Slima. Wielbi podroby we wszelkiej postaci. Jankesofil. Gdyby mógł wybierać chciałby żyć w Dwudziestoleciu Międzywojennym lub Ameryce lat 50-ych. Uwielbia Franca Fiszera i Bolesława Wieniawę – Długoszowskiego. Typ pyknika, który trzyma stałą wagę. Od grudnia 2015 stały felietonista Magazynu Kielce Gazety Wyborczej („Żorż smakuje”)

A więc… do zobaczenia w Krakowie!

https://www.facebook.com/events/664497277310760/

Sajgon w Mielcu. Dobre pho i nie najgorsza reszta

Street food na salonach – kolacja degustacyjna w Żółtym Słoniu

Dodaj komentarz