close
U Majkela vs Cezet Bar, czyli pojedynek zapiekanek

U Majkela vs Cezet Bar, czyli pojedynek zapiekanek

0udostępnień

Otworzyli na Rogatce nową pizzerię. Oprócz pizzy można tam również zjeść m.in. zapiekanki. A akurat zachciało mi się bułki z grzybami i dodatkami, no to poszedłem. Lokal mieści się między Żabką a Piekarnią Podhale. Wchodzę i patrzę – nawet ładnie, loże, kącik dla malucha… Menu wydrukowane (podłej jakości) na kartkach A4, ale dopiero otwarte więc przymykam oko. Już chciałem coś zamówić, gdy dostałem informację, że … muszę czekać 15 minut – okazało się, że jeszcze nie przywieziono żadnych składników! No tak, lady chłodnicze i pojemniki puste. Hmmm… czekać 15 minut na dowóz składników, potem trzeba je rozładować, posegregować, a gdzie czas przygotowania potrawy? Po co więc było otwierać? Zniesmaczyłem się i wyszedłem. Jednak zapiekanki dalej mi się chciało. Wtedy pomyślałem, że Rynek i jego okolice mają punkty, których nie opisywałem jeszcze i zapiekanki są tam w menu podstawowym. Czym prędzej przemieściłem się więc na Rynek by zacząć od lokalu o nazwie

U Majkela

Dla niezorientowanych: mieści się on na ścianie między Pizza Dominium, a pubem CKM.

Sprzedaż odbywa się „z okienka” lub w środku, gdzie można usiąść przy jednym z 4 dwuosobowych stolików. W menu klasyczne fast foody: od kebabów poprzez hamburgery i hot dogi po zapiekanki. Zamówiłem więc zapiekankę z grzybami i szynką. Uprzejma pani poinformowała mnie najpierw, że zapiekanki są kupowane gotowe, dopiero ona dokłada dodatki. Faktycznie, zapiekanka  była w kolorowym opakowaniu z logiem producenta. Mimo wszystko postanowiłem spróbować, bo cena 5 zł zachęcała. Pani poinformowała uczciwie, że trzeba będzie poczekać 5 -6 minut, ponieważ zapiekanka jest zamrożona, a odgrzewana jest w piecyku. Po kilku minutach danie było gotowe. Jeszcze tylko pytanie czy chcę dressing i wszystkie dodatki i siadamy do jedzenia. Dostajemy tę zapiekankę na papierowej tacce. Sama bułka nie jest gruba ani przesadnie długa – na oko jakieś 30-35 cm.

Bułka jest mięciutka, gorąca, ale nie chrupka. Nie jest jednak gumowata! Całkiem smaczna. Na wierzchu znajdziemy grzyby i siekaną szynkę przykryte roztopionym serem. To gotowa „podstawka”. Na to dostajemy dodatki, których ilość robi pozytywne wrażenie. Karmelizowana cebulka, ogórek, pomidor, sosy…

W sumie całość okazała się smaczna i zdecydowanie warta tych 5 złociszy. Szczególnie, gdy porównamy ją do zapiekanki kupionej w

CEZET BARZE

Tam bowiem skierowałem się po wyjściu z Majkela. Cezet Bar mieści się w pawilonie na ulicy Bodzentyńskiej 29, obok kiosku Ruchu i Kościoła Św. Wojciecha. Na zewnątrz parasole i 3 stoliki na 3-4 osoby. W środku zaledwie 1 stolik na 2 osoby. Wybór dań zdecydowanie większy niż U Majkela, ale i ceny wyższe. Za zapiekankę zapłaciłem 6 zł. Co otrzymałem w zamian? Bułkę, dwa razy grubszą niż U Majkela, ale pokrytą jedynie mielonymi pieczarkami i serem. Do tego ketchup. Bułka: miękka, po bokach chrupiąca z lekka, ale… Pod warstwą grzybów była zimna. I to odczuwalnie zimna! Poza tym, mimo iż nie zawierała świeżych dodatków, wystygła szybciej niż zapiekanka U Majkela. W sumie to co dostałem warte było moim zdaniem maksymalnie 4 zł. Z tym, że jak będę chciał za 4 złote zjeść zapiekankę z grzybami i serem tylko, to wybiorę się na Rynek do Jaffa Grillroom, gdzie dostanę pół metrowej długości, pyszną, chrupiącą bagietkę. Zapiekanka z Cezet Baru wyglądała tak:

Reasumując: dzisiejsze starcie wygrywa zdecydowanie zapiekanka U Majkela. Tańsza, lepsza, z większą ilością składników. Nie jest to może najlepsza zapiekanka, jaką jadłem, ale za 5 zł jak najbardziej warta spróbowania.

Zgadzasz się z nami? Nie zgadzasz? Masz własną opinię? Skomentuj ten post!
Opinie wulgarne, wyglądające, jak nachalna reklama, reklamy itp. będą usuwane.

Dobrze było, ale się skończyło, czyli NUR w ocenie innych

Meksykanin w Piramidzie, czyli grillowane kanapki na Rogatce

2 komentarze

  1. Już za samą nazwę „zapiekanka u Majkela” należy jej się zwycięstwo, chociaż wygląda na bardziej pokrzywdzoną przez los :)) A że zaprzestanie palenia zmniejsza ryzyko groźnych chorób to święta prawda! Najlepszego i niech wytrzymały żołądek nadal będzie z Tobą.

Dodaj komentarz