close
Trattoria Rucola – tu zjesz arcypizzę

Trattoria Rucola – tu zjesz arcypizzę

0udostępnień

Najczęściej polecanymi mi miejscami na pizzę w Warszawie były: Mąka i Woda, Ave Pizza i Trattoria Rucola. Marcin Malinowski na pytanie, gdzie zjemy odparł krótko: Trattoria Rucola na Kruczej. Ze mną jak z dzieckiem, za grzywkę i o parapet. Nie zawsze nasze smaki się pokrywają, ale właśnie dlatego pomyślałem, że będzie to dobra okazja do konfrontacji. A więc – kierunek Krucza 6/14.

Pizzeria położona jest na rogu kamienicy, ma fajny taras, na którym z racji pięknej pogody postanowiliśmy spożywać najsłynniejszy włoski wynalazek. Wybór dań duży, my jednak postanowiliśmy skupić się na pizzy:

20140321_170058 20140321_170108 20140321_170128 20140321_170140

Osiołkowi w żłoby dano… Jak z tej obfitości wybrać dwie? TYLKO dwie?! Ostatecznie zdecydowaliśmy się na Prosciutto Crudo (szynka PC, pomidorki cherry, oliwa chili i ser Grana Padano, duża 38 cm, 41 zł) oraz Scampi (krewetki tygrysie, świeży szpinak, czerwona cebula, oliwa chili, oliwa czosnkowa i ser Grana Padano, duża 38 cm, cena 42 zł). Siedzieliśmy przy oknie na kuchnię, więc popijając napoje podglądaliśmy wyczyny pizzaiolo. Po niedługim czasie na tarasie zapachniało latem i Italią – to wniesiono nasze pizze.

Zanim przejdę do opisu składników wspomnę, że w  Trattoria Rucola ciasto cieniutkie jest jak podpłomyk. Bez wyraźnych rantów, chrupiące i aromatyczne. Pizze skrapialiśmy wystawionymi na stoliku oliwami. Ciasto jest przepyszne i jeśli dołożyć do niego najwyższej jakości składniki mamy do czynienia  z arcypizzą.

Prosciutto Crudo: 

20140321_172828 20140321_172835

Bardzo prosta i bardzo smaczna kompozycja. Aromatyczna polędwica szynka skrojona cieniusieńko nadawała pizzy dominujący ton. Rukola odświeżała kubki smakowe i razem z serem nadawała całości wyraźny włoski posmak. Sos pomidorowy idealnie współgrał z pomidorkami cherry. Ja swoje kawałki obficie skrapiałem oliwą chili i byłem w siódmym (kulinarnym) niebie.

Scampi przeniosło nas z głębi lądu na brzeg morza. Uwielbiam krewetki i wszelkie owoce morza, pizza z tymi składnikami niemal zawsze gwarantuje udany posiłek. Niemal, bo często krewetki giną w zbyt kwaśnym sosie. Tutaj na szczęście wszystko poszło zgodnie planem. Krewetki, mimo iż nie ma ich dużo, są wyraźnie wyczuwalne, a ich aromat rozchodzi się po całym cieście. Świeży szpinak  kapitalnie komponował się z serem Grana Padano, dodatek oliwy czosnkowej podbijał smak krewetek. Kciuk w górę.

20140321_172841 20140321_172845

Podsumowując: było to moje pierwsze, ale na pewno nie ostatnie spotkanie z restauracją na Kruczej. Tak dobrej pizzy nie jadłem już dawno. Lokal ma fajny klimat, dobrą obsługę i wyśmienitą pizzę. Chętnie wpadnę tam popróbować innych kompozycji. Stosunek jakość – cena bardzo dobry. Polecam gorąco. P.S. Trattoria Rucola ma jeszcze lokal na Francuskiej 6 i Miodowej 1.

Trattoria Rucola, Krucza 6/14 (skrzyżowanie z Wilczą). MAPA.

EDIT: jak pomylić polędwicę z szynką? Bardzo prosto. Nie zajrzeć do notatek:

20140407_153759

 

Prawdopodobnie najlepsze kanapki z wołowiną, czyli kolejna wizyta w Chyżym Wole

KAWA – POGROMCY MITÓW

Dodaj komentarz