close
Tak smakuje Europa. ESFA 2019 część 1

Tak smakuje Europa. ESFA 2019 część 1

0udostępnień

Nie ukrywam, że na wielki finał European Street Food Awards Malmo 2019 jechaliśmy z ogromnymi nadziejami. Jak już wiecie Bubu Arare nie udało się wywalczyć żadnej nagrody, a uważam, że co najmniej jedna im się należała. Ale cóż… było, minęło. Nie będę rozdzierał szat, zamiast tego opiszę Wam to, co zjadłem podczas Finału.

Stoiska i food trucki rozmieszczono na zewnątrz i wewnątrz wielkiej hali:

Tuż przy wejściu do hali swój namiot rozłożyła duńska ekipa Thrilla in Manila. Nazwa sugeruje wielkich fanów boksu, ale nie bili, tylko serwowali filipiński street food.

Dania prezentowały się świetnie, poza tym nigdy tej kuchni nie próbowałem, więc uznałem, że lepszej okazji nie będzie. Po chwili zastanowienia wybrałem pozycję Combination.

Nie skłamię, jeśli napiszę, że było to chyba najlepsze danie, jakiego przez te dwa dni spróbowałem. Fantastyczne mięsa – szaszłyki z soczystego boczku, chrupiąco – piknatny kurczak z orzeszkami i wyrazista, mielona wołowina, do tego świetny ryż, troszkę warzyw i pikli. Wszystko tutaj do siebie pasowało, każdy składnik był dobrze wyczuwalny, smaki doskonale się uzupełniały. Chciałbym kiedyś zaprosić ich do Polski, żebyście i Wy mogli spróbować. Bomba!

W hali zamówiliśmy po piwku…

… i stanęliśmy w kolejce do Trillers Genussmanufaktur z Niemiec. W ofercie mieli 3 rodzaje sznycla i 3 rodzaje frytek:

Zdecydowaliśmy się na Smokey Schnitzel. Skusił nas opis, że wieprzowy sznycel jest na żywo wędzony drewnem orzesznika. I faktycznie tak było:

Szycel pokrojony został na kawałki, jako dodatki wystąpiły coleslaw, grzanka z serem i wybrany dip. W sumie fajna przekąska, mięso smaczne, dobrze doprawione, soczyste.

Koło stoiska przesympatycznych Gruzinów z Chacha Time chodziłem cały dzień. Kusiły mnie szaszłyki wieprzowe i drobiowe marynowane i pieczone na otwartym ogniu…

… ale ostatecznie wybrałem swoje ukochane chaczapuri adżarskie. I nie żałowałem, bo ciasto doskonałe, gruzińskie sery to smakowa poezja, szczególnie wymieszane z jajkiem. Pyszne to było i zajadałem z apetytem.

Następnie odwiedziłem dwa szwedzkie food trucki, reprezentujące skrajnie różne kuchnie. Irvin’s BBQ serwował dwie pozycje, a jedną z nich był Pastrami Sandwich.

Pastrami bardzo dobre. Soczyste, miękkie i o intensywnym dymnym posmaku i aromacie. Bardzo dobra kanapka, chociaż wg mnie były momenty, że mocne dodatki przykrywały smak mięsa. Ta brązowa posypka widoczna na zdjęciach, to okruchy suszonego chleba. Bardzo ciekawy pomysł.

Drugim food truckiem reprezentującym gospodarzy, był Tabemasu Ka-Jen. Oni z kolei wyspecjalizowali się w street foodzie inspirowanym Japonią.

Najpierw zamówiłem Poke Bowl Ebi z krewetkami w cieście. Doskonała pozycja! Świetne krewety, świetny ryż, doskonałe dodatki. Sycące, ale lekkie.

Drugiego dnia spróbowałem Poke Doga z łososiem. Fajny, lekki, ale Poke Bowl smakował mi bardziej.

Spróbowałem też bao od Łotyszów z Bao Bun Latvia. Niestety nie załapałem się na bao z konfitowaną kaczką. Szarpana wieprzowina była smaczna, ale coś czuję, że kaczka zrobiłaby na mnie lepsze wrażenie.

Na koniec dzisiejszego wpisu danie, które zostało najlepszym daniem Finału. Lamb Masala od Dhaba Kitchen z Danii, czyli curry z jagnięciny podane z chlebkiem naan, ryżem i chutneyem. Mięciusieńka i soczysta jagnięcina, świetnie i wyraziście doprawiona, dobry ryż, intrygujący chutney z nutą mięty i gorący, prosto z pieca, chlebek naan posmarowany jeszcze masłem z czosnkiem. Cudowne danie i chociaż Combination od Filipińczyków smakował mi nieco bardziej, to uważam, że Lamb Masala była daniem jak najbardziej zasługującym na wyróżnienie.

Tyle na dziś, niebawem ciąg dalszy. Bo zjadłem przez te dwa dni naprawdę sporo ;)

Thrilla in Manila – https://www.facebook.com/thrillainmanila.dk/

Trillers Genussmanufaktur – https://www.facebook.com/TrillersGenussManufaktur/

Irvin’s BBQ – https://www.facebook.com/irvinsbbq/

Chacha Time – https://www.facebook.com/chachatbilisi/

Tabemasu Ka-Jen – https://www.facebook.com/tabemasukajen/

Bao Bun Latvia – https://www.facebook.com/baobunlatvia/

Dhaba Kitchen – https://www.facebook.com/DHABANykobing/

Malmo i Kopenhaga – uliczne klasyki

Tak smakuje Europa. ESFA 2019 część 2

Dodaj komentarz