http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2013/06/fenicja3.jpg

Świetny kebab po libańsku, czyli pita w Fenicji

Wracając z Barn Burgera do hotelu przechodziłem przez ulicę Świętokrzyską, gdzie pod numerem 32 znajduje się jeden z lokali Restauracji Fenicja. Oprócz sklepu i sali restauracyjnej działa również okienko z kebabem na wynos.

 

[singlepic id=593 w=320 h=240 float=]

 

Skorzystałem. Ponieważ byłem po spożyciu Ponurego Żniwiarza, zdecydowałem, że wezmę kebab mały. Za 11 zł drogą wymiany towarowo – pieniężnej stałem się właścicielem pity z „baraniną”  z sosami mieszanymi. Chciałem co prawda lawasz albo bułkę, ale dostępne było już tylko cienkie ciasto, czyli pita właśnie. Nie marudziłem, bo pachniało zacnie. Wyglądało również dobrze:

 

[singlepic id=594 w=320 h=240 float=]

 

Ciasto dobrze zapieczone, gorące, smaczne.

 

[singlepic id=595 w=320 h=240 float=]

 

Gryzę. Mięso jest, sos łagodny jest, warzywa są. Po kilku kęsach dochodzi sos ostry. Stosunek mięso – warzywa wyrównany, pod koniec lekka przewaga mięsa:

 

[singlepic id=596 w=320 h=240 float=]

 

[singlepic id=598 w=320 h=240 float=]

 

Podsumowując: kebab świetny. Mimo iż najedzony byłem po wizycie w Barnie, kanapkę zjadłem do ostatniego okruszka. Kapitalnie doprawione mięso, dobre sosy, ciasto bez zarzutu. Może warzyw chciałbym mniej, ale nie przeszkadzały mi jakoś szczególnie. Polecam, a lokal wpisuję na listę do ponownego odwiedzenia.

 




There are no comments

Add yours