http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2016/11/IMG_9435-1050x1050.jpg

Stolarnia – nowe street foodowe miejsce w Warszawie

Jeśli śledzicie nasz fan page, to już pewnie wiecie, że w ostatni weekend odbył się mini zlot food trucków na Stolarnia Street Food w Warszawie. To nowa miejscówka dla food trucków. Rezyduje tam na stałem 5 aut – Wing Spot, Pot Spot, Kamper, Francuska Robota i Makaroniarze. Czasami, jak w sobotę i niedzielę, przybywają posiłki i możecie spotkać inne food trucki. Miejscówka jest fajnie zagospodarowana, trucki obudowane, więc możecie usiąść przy stolikach i normalnie zjeść. Trucki oferują także dowóz w ograniczonej strefie:

img_9365 img_9371 zrzut-ekranu-2016-11-28-o-10-11-44 zrzut-ekranu-2016-11-28-o-10-11-54

A teraz pokrótce powiem Wam, co można zjeść lub zamówić.

Wing Spot Food Truck to stripsy, skrzydełka, frytki, sałatki. Zamawiać można dowolne konfiguracje:

img_9389

Ja polecam Zestaw Mix XL, jeśli jesteście bardzo głodni. Porcja jest bardzo obfita, panierka mega chrupiąc i świetnie doprawiona, kurczaki soczyste, frytki doskonale usmażone, sałatki i sosy palce lizać. Zamieniliśmy coleslawa na poroslawa, spróbowaliśmy także limitowanych sosów z pigwy z anyżem i winogronowego. Kciuk w górę, świetne.

img_9414 img_9415

Pot Spot Food Truck czyli gulasze, zupy i wszelkie odmiany eintopfów.

img_9390 img_9391

Znajdziecie u nich doskonale znane klasyki, jak rewelacyjne Vege Chili…

img_9487

… ale także przygotowywane w w limitowanych seriach potrawy, jak np. Mango Curry z kurczakiem w mleku kokosowym:

img_9423

Zawsze sycące, gorące, rozgrzewające i pyszne.

Francuska Robota serwuje naleśniki pełne różnych dodatków i sosów. 

img_9383 img_9375

Są na słodko i wytrawne, są mięsne i wege, mają także bezglutenowe ciasto. I pyszną, korzenna herbatę na rozgrzanie. Warto zdecydowanie, bo naleśniki mają pyszne. Czy będzie to soczyste, aromatyczne Uderzenie Mango z kurczakiem marynowanym w mango z chili, melonem miodowym, świeżym ogórkiem, mozzarellą i roszponką…

img_9380 img_9381

… czy też solidny, wyrazisty i chrupiący Ostry Gringo z pikantnym salami, nachosami, mozzarellą, dressingiem z pomidorów i peperoncino oraz rukolą:

img_9397 img_9398 img_9400 img_9403

Tuż obok Makaroniarze przygotują dla Was bardzo sycące (400-500 g) porcje ugotowanego idealnie al dente penne z dodatkami i sosami. 

img_9385

Świetna, lekka i aromatyczna jest Primavera z soczystym kurczakiem, chrupiącymi warzywami zielonymi, karmelizowanym porem i śmietaną:

img_9481 img_9484

Ale moje serce i podniebienie skradła kompozycja o nazwie Boscaiola. Bardzo sycące i przepyszne, zdecydowane w smaku połączenie makaronu, grzybów leśnych, prażonego boczku, cebulką, śmietana i tymiankiem, a całość wzmocniona aromatem oliwy truflowej:

img_9394 img_9396

Do każdej porcji makaronu w cenie dostajemy trzy dowolnie wybrane dodatki. Ja skorzystałem z karmelizowanej cebuli, pestek i parmezanu. Warto!

Ostatnim stałym wystawca na Stolarni jest Kamper. Serwują głównie burgery:

img_9392

Byłem bardzo ciekaw ich oferty, bo usłyszałem, że mają bardzo charakterystyczną, słodką bułkę. Nie ukrywam, że nie przepadam za brioszkami czy kukurydzianym pieczywem do burgerów, ale postanowiłem spróbować.

img_9431 img_9433

Burgery mają w składzie 150 g mięsa, można także zamówić wersję double. Ja zdecydowałem się na Krążek w wersji standard. W tym burgerze znajdziemy podwójny bekon, krążki cebulowe, camemberta, roszponkę, sos śmietanowy i BBQ. Poprosiłem o wysmażenie mięsa na różowo i takie też dostałem.

img_9436 img_9438 img_9448

Burger okazał się bardzo dobry. Słodkawość bułki w ogóle mi nie przeszkadzała, wręcz przeciwnie – stanowiła ciekawą odmianę. Poza tym pieczywo do końca pozostało w jednym kawałku, nie rozpadło się mimo dużej wilgotności całej kanapki. Składniki zagrały świetnie i byłem bardzo zadowolony z konsumpcji.

Podsumowując: Stolarnia Street Food to miejsce, które zdecydowanie warto odwiedzać. Jeśli chcecie zjeść smaczny, street foodowy lunch to walcie jak w dym. Przy 5 truckach nie ma mowy o monotonii, codziennie można zjeść coś innego. Ogrzewany namiot pozwoli chwilę posiedzieć, a jeśli nie chce Wam się wychodzić z budynku, to też nie ma problemu – chętnie dowiozą Wam posiłek w ograniczonej strefie. 

Stolarnia Street Food – Grzybowska 78, Warszawa tuż przy siedzibie Raiffeisen Bank. Dotrzeć tam można samochodem, pieszo, rowerem lub komunikacją miejską – Przystanek: Muzeum Powstania Warszawskiego T: 1 ,9 ,13 ,20 , 22 , 24, 27; Bus: 102, 105; Metro: Rondo Daszyńskiego. 

Facebook: https://www.facebook.com/stolarnia.streetfood/