http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2015/06/20150616_163359-1050x788.jpg

Speck, figi i orzechy – pyszna pizza z Kilo Mąki

I znów nadszedł dzień, kiedy przywalony obowiązkami nie miałem czasu stanąć przy garach. Jak zwykle w takiej sytuacji zdecydowałem się zamówić jedzenie na dowóz. Ku radości domowników wybrałem pizzę. No bo pizza przecież na obiad idealna, prawda? A tu się niedawno w Kielcach otworzyła nowa pizzeria, która wśród znajomych zbierała bardzo dobre opinie.

Nie ukrywam, że spodobała mi się ich dbałość o takie szczegóły, jak atrakcyjne wizualnie menu na stronie i w ogóle strona www, nietypowe zestawienia smaków, a także bardzo dobrze prowadzony fan page. A więc złapałem za telefon i zadzwoniłem do pizzerii Kilo Mąki. Poprosiłem, by dostawa dotarła na 16.00. Kilka minut przed czasem zadzwonili z przeprosinami, że z uwagi na masakryczne korki, dostawy są opóźnione o kilka minut i czy mogę poczekać oraz ewentualnie wybaczyć. No mogę, pewnie, skoro im zależy na dobrej relacji z klientem, to nie będę przecież się awanturował. W końcu pizze dotarły. A do nich także litrowa Pepsi – nie wiem czy to promocja czy przeprosiny, nie ważne – przydała się. Pizza dotarła gorąca.

20150616_163300

Jak widać na załączonym obrazku, pudełka także mają fajowe.

Menu pizzowe dzieli się na dwie grupy: pizze z sosem pelati i tzw. bianco, czyli bez sosu. W lokalu dostępne jest szersze menu, można spożyć m.in. foccacie. Ale ad rem.

Dla Basi oczywiście mała Margherita (sos pelati, mozzarella, świeża bazylia) – 16 zł. Zjadła z apetytem.

20150616_163306

My zaczęliśmy od pizzy Speck e Gorgonzola. Speck to tutaj włoska wędlina, nie mylić z niemieckim speckiem! A więc: sos pelati, mozzarella, gorgonzola, pomidory rzymskie, speck i rukola. 33 zł za 45 cm.

20150616_163317 20150616_163324 20150616_163329 IMG_0051

Bardzo dobre połączenie – słonawy speck, wyrazista gorgonzola, kapitalny sos, ciągnąca mozzarella, słodki pomidor i świeża rukola – wszystko do siebie pasowało, a smaki idealnie się przenikały. Do tego doskonałe cieniutkie, chrupiące ciasto:

IMG_0050 IMG_0052

Jako drugą zamówiłem pizzę bianco: Fichi (33 zł/45 cm). Skusiło mnie połączenie gorgonzoli, specka, fig i włoskich orzechów.

20150616_163359 20150616_163404 20150616_163407 IMG_0048 IMG_0049

Ten placek również okazał się świetny. Mimo braku sosu pizza nie jest sucha, mozzarella ładnie się ciągnie, speck jest wyrazisty, a słodkie figi i orzechy przełamane zostały smakiem gorgonzoli. Naprawdę ciekawe połączenie, a chrupiące w ustach orzechy były miłym akcentem.

Podsumowując: mamy kolejną świetną pizzerię w Kielcach. Pizza zdecydowania warta swojej ceny, bo zarówno smak, jak i jakość składników są tutaj na najwyższym poziomie. Mam ogromną chęć sprawdzić pozostałe pozycje z menu, więc na pewno niebawem swoje spotkanie z plackami z Kilo Mąki powtórzę. Jednym słowem – warto!

Kilo MąkiTargowa 17 Kielce

WWW : http://kilomaki.pl

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Kilo-Mąki/1388975544756624

Menu w PDF: Menu Kilo Mąki 3