close
Restaurant Day – jednodniowe restauracje

Restaurant Day – jednodniowe restauracje

0udostępnień
15 listopada 2013499Przeglądy

Ale o co chodzi ?!?

Krótko mówiąc; kilka razy w roku na świecie otwierają się na jeden dzień różnego rodzaju restauracje.

Najbliższy Restaurant Day będzie miał miejsce już jutro, tj. 16 listopada, podczas którego w Polsce otworzy się 48 jednodniowych restauracji!!!

Zasięg tej akcji jest całkiem spory. Na mapie zaznaczono miejsca, gdzie będą się mieścić te restauracje: http://www.restaurantday.org/pl/find/.

Jednodniowe? Tak, tak, jednodniowe. Idea jest niezwykle prosta.

Każdy, absolutnie każdy, może otworzyć swoją restaurację na ten jeden dzień, serwując np. burgery własnej roboty lub też dania kuchni indyjskiej, włoskiej czy na przykład marokańskiej. W tym dniu kawę i ciastko własnej produkcji można zakupić np. z bagażnika furgonetki albo w małej restauracyjce zbudowanej np. z palet euro. Ktoś inny z kolei w tym dniu otworzy dla klientów swoje mieszkanie i w salonie będzie serwował ugotowane przez siebie przysmaki. Totalna dowolność. To ty możesz zadecydować co i gdzie będziesz serwował, im koncepcja jest ciekawsza, tym większa szansa na przyciągnięcie klientów. Najróżniejsze i najdziwniejsze lokalizacje – od stoisk w centrach handlowych do tych, gdzie pyszne kanapki sprzedawane są z balkonu w bloku na 1 piętrze, a ich sprzedaż odbywa się poprzez spuszczanie ich do klienta w koszyczku na sznurku.

Zobaczcie jak to wyglądało w poprzednich edycjach:

1

2 helsinki  3  4 moscov  6  7  8  9 poznan  11 poznan  3  602050_716144105068223_552459710_n

Zaciekawiony tym tematem, spotkałem się niedawno z kilkoma osobami, które właśnie tego dnia, w Poznaniu, będą chciały w taki sposób właśnie, podzielić się z innym swoją pasją i wizją gotowania. W wielu lokalach często brakuje mi tego co zobaczyłem w oczach tych ludzi – mowa o MIŁOŚCI i SZACUNKU DO JEDZENIA!

Dawno już nikt z taką miłością i zaangażowaniem nie opowiadał mi o przeróżnych muffinach, serniczkach, ciasteczkach czy przeróżnych innych daniach, np. wegetariańskich. Po tych rozmowach wiem jedno – muszę w tym dniu zarezerwować sobie dużo wolnego czasu.

Chyba trzeba być mocnym ignorantem, żeby nie ruszyć w sobotę w poszukiwaniu takich przysmaków, dlatego ja tam będę na pewno.

Do zobaczenia na szlaku restauracji powstałych w ramach Restaurant Day.

Na stronach internetowych znajdziecie szczegółowe informacje o tym, gdzie i w jakich godzinach będzie można zjeść te smakołyki.

!!! Sprawdź koniecznie czy przypadkiem w Twoim mieście nie odbywa się Restaurant Day!!!.

http://www.restaurantday.org/pl/find/

Zobaczcie też poniżej przykłady tego co będzie można zjeść np. w Poznaniu, postaram się być w tych miejscach i spróbować jak najwięcej tego co tam znajdę.

Wkrótce recenzja na SFP.

Habemus Humus :

habemus habemus-3 habemus1

Insulina :

insulina 2_n insulina 3_n insulina 5_n insulina_n

Rej Cake :

Raj cacke_o

Czoklet:

czoklet 2_n czoklet

Kuchnia z zasadami:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dolina Muffinków:

dolina muffinkow (10 of 1) dolina muffinkow 2 dolina muffinkow 3(2)

FoodFetish:

food fetish_n food fetish

Merienda –tortilla & tapas :

merinda_2165 merinda_2167 merinda_2169

Sąsiadki:

sasiadki pierogi z soczewicą przygotowanie tiramisu Sąsiadki

Dobre Dziewczyny :

dobre dziewczyny_male dobre dziweczyny _0579

Placówka :

 palcowka 2 placowka_n

Weekend Eko

week eko week eko 2

Paco:

paco paco2

Projekt Zieleniak:

zieleniak

Antoskowe Smaczki:

maria hirowska

U studentów:

1418306_1433964066831592_1536925679_n 1420355_1433964070164925_104942621_n

Autorem wpisu jest  Qlinarny Qń

Po węgiersku, po kurdyjsku – street foody na krakowskim Małym Rynku

Golonka, utopenec, śledź i zimne nóżki, czyli biesiada po krakowsku.

Dodaj komentarz