http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2016/07/1-2-1050x788.jpg

Restauracja Sukiennice – ciekawa opcja śniadaniowa na Rynku Głównym.

Rzadko jadam śniadania poza domem. Śniadaniowe menu krakowskich lokali do niedawna wcale mnie nie interesowało. Wychodziłem z założenia, że nie można na śniadanie zjeść nic lepszego niż jajecznica z wiejskich jaj przygotowana samodzielnie, dokładnie tak jak lubię i do tego kilka kromek chleba z masłem, wędliną i pomidorem. Tak było do momentu kiedy nie trafiłem gdzieś w Internecie na informację o tym, że w Restauracji Sukiennice, należącej do Kompanii Kuflowej ,a znajdującej się jak sama nazwa wskazuje w budynku Sukiennic na Rynku Głównym w Krakowie, pojawiło się menu śniadaniowe. Niby nic szczególnego, ale moją uwagę przykuły dwie pozycję z owego menu. Bajgiel z rostbefem i bajgiel z pastą jajeczną. Dobrze przygotowany rostbef może być fantastycznym dodatkiem do kanapki, a pasta jajeczna to jedna z moich największych kulinarnych miłości obok tatara i kaszanki. Musiałem sprawdzić jak smakuje pasta jajeczna w wersji Restauracji Sukiennice.

Pewnego dnia przed godziną dwunastą do której w tygodniu wydawane są śniadania w Sukiennicach zjawiłem się z moim towarzyszem na miejscu. Obsługa kelnerska, o której mogę się wypowiadać jedynie w samych superlatywach, natychmiast podała nam karty. Wybór był prosty, na początek bajgle z rostbefem i kakao do popicia.

Po kilku chwilach na naszym stoliku pojawiły się przekrojone na pół bajgle wypełnione mnóstwem dobra i kubki z kakao. Pierwsze wrażenie jest doskonałe, pieczywo lśni i prezentuje się doskonale a wszystkie składniki kanapki wyglądają na świeże i pachną pięknie. Po pierwszym gryzie czujemy doskonale przygotowany rostbef na pierwszym planie a w tle wszystkie dodatki, których jest niemało a mimo to nie przysłaniają smaku świetnego mięsa. Uważam, że doskonałym posunięciem jest użycie tutaj obok sałaty lodowej, pomidora, cebuli oraz ogórka kiszonego aż dwóch sosów, ostrej musztardy i majonezu które w towarzystwie świeżego tartego chrzanu komponują się idealnie i podkreślają w doskonały sposób smak mięsa. Wspomnienie należy się również samemu bajglowi, nie tylko pięknie wygląda ale też doskonale smakuje. Zaskakuje nieco zbitą konsystencją ale nie służy tylko przytrzymaniu wszystkich składników kanapki, w tle możemy poczuć jego unikalny smak. Kanapka warta każdej złotówki.

1 2 3

Po kanapce z rostbefem przyszedł czas na sprawdzenie bajgla z pastą jajeczną. Tutaj kompozycja smakowa jest dużo prostsza, bo oprócz pasty jajecznej w bajglu znajdziemy jedynie szczypiorek. Kanapka prezentuje się świetnie, a smakuje jeszcze lepiej. Pasta jajeczna wykonana zgodnie ze wszystkimi prawidłami sztuki kucharskiej, z czerwoną cebulą, czyli dokładnie tak jak lubię i szczypiorek dodający nieco ostrości. Idealne śniadanie.

4

Podsumowując, warto wybrać się do Restauracji Sukiennice na śniadanie, ceny może nie są najniższe, ale smak je w stu procentach usprawiedliwia. Kanapki warte są pieniędzy, za które się je oferuje. Polecam z czystym sercem i przepraszam, że zapomniałem o zrobieniu zdjęcia pełnego menu śniadaniowego – link do informacji na stronie restauracji znajdziecie poniżej.

Michał Turecki

Restauracja SukienniceRynek Główny 3, Kraków (budynek Sukiennic od strony Ratusza)

Ceny:
Bajgiel z Rostbefem – 10 zł
Bajgiel z Pastą Jajeczną – 6 zł
Kakao – 3 zł

Strona na Facebooku: https://www.facebook.com/Restauracja.Sukiennice

Informacje na temat menu śniadaniowego na stronie Restauracji: http://sukiennice-restauracja.pl/menu/menu-tematyczne/sniadania