http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2017/02/IMG_0559-1050x1050.jpg

Pysznie, tanio i do syta – PierożeQ w Częstochowie

Podobno w Częstochowie trzeba zjeść frytki. Byliśmy przelotem, wpadliśmy w dwa miejsca, ale… Frytek nie zjedliśmy. A czego udało nam się skubnąć? Dziś pierwsza recenzja z tego miasta. 

Tuż przy częstochowskim rynku, obok Ratusza w bramie na ulicy Nowowiejskiego 4 znajduje się niewielki lokal – PierożeQ.

Znalazłem go szukając parkometru. Sprawdziłem w Google i na ich fan page – opinie zdecydowanie pozytywne. No więc wchodzimy. Menu jest bardzo krótkie – 4 rodzaje pierogów na słono, 3 na słodko, 2 rodzaje gołąbków, 3 naleśników i 2 rodzaje krokietów. 

Gołąbków z mięsem akurat nie było, wziąłem więc wersję wegetariańską (19.80 zł/kg), z sosem grzybowym (jest również pomidorowy). Gołąbek prezentował się ślicznie, ważył 0.24 kg i kosztował 4.75 zł. Z talerza nęcił silny aromat sosu grzybowego, uroku dodawała świeża natka pietruszki:

Rozkroiłem… Nadzienie również zachęcało do spróbowania:

Ryż, papryka i grzyby. Kapitalne połączenie smaków, kapusta mięciutka, farsz dobrze doprawiony i doskonale smakujący z wyrazistym, grzybowym sosem. Pozycja zdecydowanie warta powtórki. Pewnie wziąłbym drugiego, ale przecież trzeba spróbować jeszcze innych dań. 

A więc krokiet z mięsem (4 zł).

Idealnie usmażony – ani grama tłuszczu w panierce lub środku, chrupiący, soczysty, mięso doskonale doprawione. Kolejne danie i kolejny uśmiech na twarzy. No to pora na pierogi – porcja ruskich (8.60 zł) i porcja z kapustą i grzybami(8.90 zł). I barszczyk (2.50 zł) do popicia.

W skład każdej porcji wchodzi 6 pierogów. Nie są może przesadnie duże, ale robione na miejscu, solidnie wypchane farszem, no i ciasto – takie jak lubię, czyli nieco grubsze, sprężyste.

Ruskie pyszne. Idealny balans między serem a ziemniakami, cebulka i wyraźnie wyczuwalna nuta pieprzu:

Pierogi z kapustą i grzybami okazały się … pierogami z kapusta i grzybami. W tej właśnie kolejności niestety. Uwielbiam, kiedy wyraźnie dominuje smak grzybów, a kapusta schodzi na dalszy plan. Tutaj czuć przede wszystkim kwaśną kapustę, a grzyby grają gdzieś daleko w tle. 

Barszczyk. Krótko mówiąc – bardzo dobry, delikatnie kwaskowy, delikatnie pikantny.

Podsumowując: dobre opinie jakie PierożeQ zbiera w internecie są w pełni zasłużone. Jedzenie jest bardzo smaczne, świeżutkie, bo od podstaw robione na miejscu, ceny adekwatne do jakości. Polecam!

PierożeQ – Feliksa Nowowiejskiego 4, 42-200 Częstochowa

WWW i menu: http://pierozeq.com

Facebook: https://www.facebook.com/PierozeQ/




There are no comments

Add yours