Prawdopodobnie najlepsze kanapki z wołowiną, czyli kolejna wizyta w Chyżym Wole - Street Food Polska
close
Prawdopodobnie najlepsze kanapki z wołowiną, czyli kolejna wizyta w Chyżym Wole

Prawdopodobnie najlepsze kanapki z wołowiną, czyli kolejna wizyta w Chyżym Wole

0udostępnień

Pierwsza moja wizyta w tym food trucku miała miejsce jeszcze podczas mrozów. Wtedy trafiłem na samo zamknięcie i dane mi było spróbować tylko Reubena, którym byłem absolutnie zachwycony. Już po pierwszej wizycie byłem pewien, że na pewno tam wrócę i w końcu udało spróbować wszystkich dostępnych u nich produktów.

IMG_1687[1]

Jako pierwszej spróbowałem połówki Ozora, czyli karmelizowanego wołowego ozorka z dodatkiem ogórka kiszonego oraz dwóch sosów – musztardowego i chrzanowego (7 zł połówka/ 13 zł całość). Kanapka jest idealna w swojej prostocie, nie ma tu żadnych zbędnych dodatków. W idealnie zgrillowanej jasnej, pełnoziarnistej bułce, która jest delikatnie chrupka z zewnątrz i mięciutka w środku, znajdziemy gruby kawałek mięsistego, delikatnego ozorka. Całości dopełnia kwaśny ogórek oraz idealna ilość pikantnych sosów, które podkreślały, ale nie zdominowały smaku ozorka. Pozycja obowiązkowa dla fanów podrobów.

image-1 image-2 image

Kolejną kanapką, której dane mi było spróbować, była kanapka Klasyczna, czyli pastrami (wspaniałe, soczyste kawałki, marynowanego mostka wołowego, tak delikatne, że prawie rozpływały się w ustach), roszponka, czerwona cebula, ogórek oraz również, jak w przypadku Ozora, dwa sosy – tym razem musztardowy i estragonowy. Tutaj również skusiłem się na połówkę za 10 zł (18 zł całość ). Podobnie jak w Ozorku – też nie ma tu niczego niepotrzebnego. Roszponki i ogórka jest w sam, żeby delikatnie zbalansować smak mięsa, ale nie oszukujmy się – to właśnie ta marynowana, krucha, lekko soczysta wołowina gra pierwsze skrzypce. 10 zł za połowę kanapki może wydawać się dość wygórowaną ceną, ale ilość mięsa zdecydowanie wynagrodzi nam wydane pieniądze. Kanapkę Klasyczną dostaniemy również w pełnoziarnistym, lecz w tym przypadku ciemnym, idealnie przypieczonym pieczywie, które nie pozwoli wołowinie gdzieś uciec. Jeżeli chodzi o sosy to jest ich w sam raz, aby podkreślić, ale nie zdominować smaku tej wspaniałej wołowiny – z krowy rasy Charolaise.

IMG_1688[1] IMG_1689[1] IMG_1690[1]

Na samym końcu spróbowałem ich najnowszego dziecka – Pulled Beff – szarpana łopatka wołowa, marynowana cebula, bądź w wersji pikantnej – jalapeno oraz sos BBQ ( 9/16zł ). Tutaj moje podniebienie dosłownie dostało orgazmu. Powiedzieć o tej kanapce, że jest dobra to mało. Kanapka jest fantastyczna – mnóstwo rozpływającej się w ustach długo pieczonej wołowiny w towarzystwie pikantnych papryczek jalapeno. O doskonałe nawilżenie dba sos BBQ, z którym mięso zostaje wymieszane przez chwilę na grillu. Wszystko to w ciemnym, standardowo już przypieczonym pieczywie.

IMG_1691[1] IMG_1693[1]

Podsumowując, dane mi było spróbować wszystkich 4 aktualnie dostępnych w menu pozycji i ciężko będzie mi wybrać jakiegoś zdecydowanego faworyta, ponieważ każda z tych kanapek ma swój specyficzny smak. Z mojej strony – bardzo polecam !

Chyży Wół na Facebook: https://www.facebook.com/ChyzyWol

 

UWAGA QŃkurs !!!

Trattoria Rucola – tu zjesz arcypizzę

Dodaj komentarz