http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2014/03/burgg-003.jpg

Podlasie w pikantnej okrasie, czyli wizyta w Quicker Białystok

Quicker powstał na fali popularności burgerowni w Białymstoku, jako pierwszy i jedyny chyba w tamtym czasie konkurent kultowego w niektórych kręgach Miłego Burgera. Byłem kilka dni po otwarciu, byłem kilka razy po miesiącu i po dwóch, żeby sprawdzić, czy trzymaja poziom, w końcu stwierdziłem, że czas opowiedziec o nich światu. Wnętrze niezbyt przestronne, ale bardzo wygodne kanapy pozwalają czuć się komfortowo oczekując na zamówienie.

Obsługa jest bardzo miła, chętnie udzielają wszelkich informacji . Na zamówienie nie trzeba długo czekać.

W menu znajdziemy burgery w rozmiarach S, M i XL, oraz pozycję extra XXL, o jakże kuszącej nazwie BAD MOTHERFUCKER (24 zł). Na Bad Motherfuckera się nie skusiłem. Ceny wahają się od 4 zł za burgera w rozmiarze S, do 23 zł za Hydraulika XL. W menu standardowe pozycje jak Bacon, Cheddar, Jajko, Ananas, Jalapeno oraz kilka kompozycji własnych – Skubaniec – z kotletem z kurczaka, Chłopski- z grillowaną kiełbasą i talarkami ziemniaczanymi, Lazur- z serem pleśniowym, Habanero – z papryczką Habanero, Hydraulik- z papryczkami Bhut Jolokia, oraz Jego Mać – z papryką Trinidad Scorpion Bhut, ponad milion jednostek w skali Scoville’a.

Każdy znajdzie coś dla siebie. Do tego kilka rodzajów tortilli, ale na tortillę się nie skusiłem. Mając do wyboru porządnego burgera to chyba oczywiste :)

Wybór padł na Bacon XL z sosem Quicker – sos jest mieszanką kilku innych w tajemnych proporcjach, znanych tylko kucharzowi.. Burger podany na plastikowej tacce, przykrytej papierem, przebity obowiązkowym szpikulcem.

burgg 002 burgg 006

Co znajdziemy w środku? Dwa kotlety z wołowiny (stąd XL), dosyć mocno wysmażone, ale doprawione naprawdę świetnie, mięso świeże i aromatyczne, do tego plaster sera cheddar, pieknie rozpływający się w środku, dorodny liść rukoli, cebula, pikle, i plaster pięknie zrumienionego bekonu, doskonale podbijający smak całości. Wszystko w ładnie podpieczonej bułce (chyba nie jest ich własnym wypiekiem) i okraszone sosem w rozsądnej ilości – nie cieknie po rękach, nie zabija smaku całej reszty, jedynie wzmacnia smak i dodaje pikanterii. Ogólnie sos naprawdę doskonały, świetnie współgra z całością.burgg 003 burgg 004 burgg 005

Cena burgera to 17 zł, jakościowo i ilościowo wart swej ceny w 100%. Zapach bekonu, zapach wołowiny, zapach sera w momencie ugryzienia mieszają się i jest to zapach, o jakim żaden burgerożerca napewno na długo nie zapomni.

Jestem już 2 dni po wizycie, i nadal pamiętam ten smak, ten zapach, jakby to było 5 minut temu.

Świetnie smakuje również Jalapeno, nie jest przesadnie ostry, z łagodnym sosem stanowi świetną kompozycją smakową. Nie omieszkałem również spróbować wdzięcznego przysmaku, jakim jest Hydraulik. I tutaj dopiero jest zaskoczenie! Zawsze wydawało mi się, że lubię ostre jedzenie, pizzę chilli polewam tabasco, ale poziom ostrości tego burgera jest 10 pięter wyżej. O autach żartuje się, że „Niemiec płakał jak sprzedawał”, o Hydrauliku nie ma żartów, naprawdę płakałem jedząc go. Polecam miłośnikom ostrego jedzenia. Na Jego Mać (jeszcze ostrzejszy) się nie zdecydowałem, potrzebny jest ktoś o stalowym przełyku i takimże żołądku.

Wróciłem. Musiałem wrócić. Przemierzyłem Białystok wzdłuż i wszerz poszukując godnego zastępstwa. Wróciłem. I wrócę jeszcze nieraz. Czego sobie i Państwu życzę.

Quicker na Facebook. M.C. Skłodowskiej 16a, Białystok MAPA.

Z wizytą w Quicker był Wujek Melon.




There are no comments

Add yours