http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2013/04/P1000307.jpg

Po prostu pyszna – zapiekanka w Kebab

Bar Kebab na Paderewskiego i 4 Mobiles na Astronautów, to punkty, które nigdy mnie nie zawiodły. Oferują przepyszne kanapki, świetny kebab i wiele innych dań z pogranicza fast/street food.

Ostatnio częściej jadałem w 4 Mobiles, ale przedwczoraj zawędrowałem na Paderewskiego, więc skorzystałem i wszedłem. Miałem chęć na jakąś klasykę, a koleżanka Wnuczka zawsze zachwycała się serwowanymi w Kebab zapiekankami, wobec czego wybór był oczywisty.

W Kebabie w menu widnieją dwie zapiekanki – klasyczna i z szynką. Nie rozumiem tego za bardzo – przecież serwowane są też kanapki, więc jaki problem przenieść składniki z kanapek na zapiekanki? No ale mniejsza o to. Zapiekanka klasyczna jest do bólu klasyczna – z pieczarkami. Ale. Za 0,50 gr możemy dobrać prażoną cebulkę, sos, za 1 zł szynkę, a za 1,5 zł ser. Zdecydowałem się na dużą. Koszt – 8 zł. Do tego dobrałem prażoną cebulkę, ser i dwa sosy, jakie dają tam do kebaba – czerwony i biały. Czerwony to wariacja pomidorowego, a biały to jogurtowy. Nie wiem jak czerwony, ale biały robią na miejscu, wiem, bo podejrzałem.

 

A więc zamówiłem sobie zapiekankę, zapłaciłem i podpatrywałem proces produkcji. Najpierw bułka – bagietka (nieco inna niż ta z której robią kanapki). Na bagietce lądują pieczarki. Tak tak – to nie jest mrożony gotowiec, grzyby przygotowane są wcześniej i tylko czekają w lodówce na swoją kolej. Nie są pomielone, ale w plasterkach. Wreszcie dużo tartego sera i zapiekanka ląduje w piecyku. Po zapieczeniu została obficie posypana prażoną cebulką i polana sosami.

 

[singlepic id=220 w=320 h=240 float=]

 

Wygląda cudnie, prawda? No to pora spróbować, jak smakuje. Wgryzłem się i… odjechałem. Rację miała koleżanka Wnuczka piejąc z zachwytu nad tymi zapiekankami. Pieczywo w Kebab/4 Mobiles zawsze uważałem za najlepsze w Kielcach i zapiekanka to potwierdziła. Chrupiąca skórka i mięciutkie wnętrze, które przeszło smakiem pieczarek – poezja. Grzyby świetne, miałem okazję ich kosztować w kanapce z szynką i pieczarkami. Pokrojone dość grubo, więc wyraźnie wyczuwalne w smaku, soczyste i po prostu smaczne. Prażona cebulka – wiadomo, albo ja kochasz albo nienawidzisz. Ja darzę ją boskim uwielbieniem. Sera dużo, dobrze zapieczony ciągnął się jak guma do żucia. Sosy – bardzo dobre.

 

[singlepic id=221 w=320 h=240 float=]

 

[singlepic id=222 w=320 h=240 float=]

 

Podsumowując: zapiekanka rewelacyjna. Zdecydowanie warta polecenia. Jedyna rzecz, do której mógłbym się doczepić – łagodność. Ale to moja wina, bo mogłem poprosić o ostry sos. Polecam z całego serca, bo to jedna z najlepszych zapiekanek, jakie jadłem.

Bar Kebab znajdziecie na Paderewskiego obok Telepizzy.




There are no comments

Add yours